YANLIŞ VİTAMİN KULLANIMI KARACİĞERİ BİTİRİYOR

YANLIŞ VİTAMİN  KULLANIMI  KARACİĞERİ BİTİRİYOR

Bilinçsiz ilaç tüketiminin karaciğer başta olmak üzere pek çok organı olumsuz etkilediğine dikkat çekiyorlar…

ERCİYES Üniversitesi  Öğretim Üyesi ve Organ Nakli Derneği Başkanı  Pr.Dr. Zeki Yılmaz bilinçsizce vitamin  kullanımın insan vücudun da  ortaya çıkardığı tahriplere dair  haber ekibimze yaptığı değerlendirmede  “Bilinçsizce tüketilen A vitaminin karaciğer bozukluğuna, C vitaminin ise böbrek taşına ve mide rahatsızlıklarına yol açar” ifadesini kullandı…

Erciyes Üniversitesi  Öğretim  Üyesi  ve Organ Nakli Derneği  Başkanı  Pr.Dr. ZEKİ Yılmaz  haber  ekibimize yaptığı değerlendirmede  sağlıklı yaşam, hastalıklardan korunmak ya da enerji kazanmak için vitamin kullanımının giderek arttığını belirterek, vitamin ihtiyacını doğal besinlerden karşılamak yerine bilinçsizce ek vitamin alınmasının hastalıklara davetiye çıkardığını kaydetti.

Sağlıklı bireylerin gıdalara ek olarak vitamin almalarına gerek olmadığını vurgulayan Pr.Dr. Yılmaz  kişinin vitamin eksikliği varsa bunu doktor kontrolünde alması  tavsiyesinde bulunarak şunları kaydetti…  “İnsanın yaşamsal faaliyetlerini  sürdürebilmesi için, beslenmesi gerekir. Vücudumuzun gerekli olan besinleri  de yediklerimiz ve içtiklerimizden oluşan gıdalardan almaktayız. Tabii bu arada, bu besinlerle birlikte, besinlerde bulunan vitaminler vücudumuza girmektedir.  Bunun yanında yine hasalık nedeni ile vücuttaki eksiklik sonucu oluşan vitaminleri almaktayız ve ya sağlıklı kişilerin ihtiyacı olmadığı halde aldıkları bazı vitaminler vücutta değişik olaylara neden olmaktadır. Besinlerle alınan gıdalar, vitaminlerde dahil, vücudumuzun ihtiyacı olan vitaminler, vücutta kullanılır. Fazlası olan, bu besin de olabilir ki besin ürünlerinden, protein, yağ, karbonhidrat ve yine su, bunun dışında vitaminler, vücut bunların ancak ihtiyacı olan kısmı kullanır. Ancak geri kalan kısmı dışarı atılır. Bu alınan besinlerin fazlası, besinlerin türüne göre, böbrekler yoluyla ve ya karaciğer yoluyla atılır. Fakat vücudumuzda böbrek ve karaciğer, vücuttan zararlı maddelerin atılımını sağlayan en önemli iki organdır. Vitaminlerin bazıları büyük bir çoğunluğu karaciğerden atılmaktadır. Özellikle karaciğerden atılan vitaminler, vücudun ihtiyacından fazlası alınırsa, karaciğerde hasarlara sebep olmaktadır.”

 

Pr.Dr. Zeki Yılmaz sözlerinin devamında  “Bilinçsizce tüketilen A vitamini karaciğer bozukluğuna, C vitamini böbrek taşına ve mide rahatsızlıklarına yol açabilmektedir” ifadesini kullandı.  Gereksiz yere alınan A vitaminin fazlasının vücutta birikerek karaciğer zehirlenmesine yol açabildiğine, D vitamininin fazlasının ise kandaki kalsiyumun yüksek konsantrasyonda olmasına neden olabileceğine dikkati çeken  Pr.DR. Yılmaz  kalsiyumun fazlasının böbrek taşına sebep olabileceğini, yüksek miktardaki B3′ün sinir sisteminde, kandaki glukoz ve yağda uyuşturucu etkisi yaratabildiğinin altını çizerek “Karaciğer özellikle proteinlerin sindiriminden sonra vücutta amonyak oluşmaktadır. Ve bu amonyak daha sonra karaciğerde  daha az zararlı olan üre ve ürik asite dönüştürülmektedir. Dolayısıyla bu vitaminlerin alımı sırasında ihtiyaçtan fazla alınırsa içindeki kimyasallar nedeniyle  karaciğer daha fazla amonyak yapacaktır ve bu amonyağı daha az zararlı olan üre ve ürik asite dönüştürecektir ve bu da karaciğeri yoracaktır. Karaciğerde hasar meydana getirecektir. Her türlü gıda ve ya vitaminlerin fazlası vücuda zarar verecektir.” Değerlendirmesinde  bulundu….

B6 vitamininin uzun süreli yüksek dozda alımının, kimi zaman geri dönüşümü olmayan sinir hasarlarına neden olabileceği uyarısında bulunan   Pr.Dr. Yılmaz yapılan bazı araştırmalarda aşırı vitamin kullanımı ile ilerlemiş prostat kanseri arasında bağlantı olduğunun tespit edildiğini aktardı.

Erciyes  Üniversitesi  Öğretim Üyesi  Pr.Dr. Zeki Yılmaz;  gıdalar ve ilaçlar arasında etkileşim   olduğunu hatırlatarak , bazı gıdaların  bazı ilaçların etkisi artırıp  yada  azatlığının  altını çizip “Bu etki  artırımına  bağlı karaciğerde hasar oluşturmaktadır. Bazen de bunun tam tersi olmaktadır, alınan ilaçların etkisi zayıflatmaktadır. Alınan ilaçların hiçbir etkisi olmamaktadır. Aynı şekilde vitaminlerle gıdaların etkileşimleri vardır. Dolayısıyla dengeli beslenmek gerekir. Vücudumuzun ihtiyacı olan miktarda, hem beslenmemizi sağlamamız lazım, hem de vitaminimizi almamız gerekir” İfadesini kullandı…

Sözlerinin sonunda  doğal yollarla, sebze ve meyve ağırlıklı ve dengeli bir beslenmenin tercih edilmesi gerektiğine işaret eden Pr.DR. Yılm “Mevsimine göre uygun miktarlarda tüketilen taze meyve ve sebzeler, en zengin vitamin ve mineral kaynaklarıdır” görüşünü paylaşarak açıklamalarına noktayı koydu….

Haber İzle



‘9. Uluslararası Erciyes Tıp Tıbbi Genetik Kongresi’ başladı

2 kilometrelik kuyruğu görenler gözlerine inanamadı

Spor A.Ş.'den 11. Yeşilay Bisiklet Turu

Büyükkılıç’tan bilim ve bilişim projeleri

“KAYBİS yeni sezonunu açtı”

Bisiklet Turu 5 Mayıs Pazar günü düzenlenecek

“Seçimsiz geçecek 4 yılı çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor”

HAK-İŞ 1 Mayıs'ta taleplerini sıraladı

1 Mayıs kutlamalarında yoğun güvenlik önlemleri alındı

Hobi bahçelerinin yeni sakinleri belli oldu

Melikgazi’de kentsel dönüşüm çalışmaları hızla devam ediyor

Yağmur suyu taşkını asfaltı çökertti

Domates fidesi dağıtım etkinliğine davet

Öğrenciler yaptıkları uçurtmaları gökyüzü ile buluşturdu

“Kentsel dönüşümle sosyal dönüşümü birlikte gerçekleştiriyoruz”

CHP heyetinden Başkan Büyükkılıç’a hayırlı olsun ziyareti