"YEŞİL BAKIŞ KISA FİLM YARIŞMASI"NIN ÖDÜL TÖRENİ

BAKAN ÖZHASEKİ , "TÜKETİM ALIŞKANLIKLARIMIZ DENGEYİ BOZUYOR" ...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Türkiye Çevre Koruma Vakfı tarafından düzenlenen "Yeşil Bakış Kısa Film Yarışması"nın ödül töreni Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki´nin katılımıyla İstanbul´da gerçekleştirildi? Bakan Özhaseki törende yaptığı değerlendirmede tüm dünyadaki tüketim alışkanlıklarının tabiatın dengesini bozabilecek ölçüde olduğunu vurgulayarak "Bilim adamları, bunun 2 dereceyi aşması durumunda bir felaketle karşı karşıya kalabileceğimizi söylüyor. 3-4 dereceye çıkarsa yaşam imkanı kalmıyor. 2 derecede kalması için herkes çaba gösteriyor? ifadesini kullandı?
Yeşil Bakış Kısa Film Yarışması´nda dereceye giren üniversite öğrencilerine ödüllerini takdim eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, törende Türkiye´deki çevre bilincine ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Bakan Özhaseki, Türkiye´nin çevre konusunda çok duyarlı bir ülke olduğunu belirterek, "Türkiye nüfusunun yüzde 81´inin dışarıya atmış olduğu atık suları arıtıp, tabiata verecek durumdayız" değerlendirmesinde bulundu?
Geçtiğimiz yüzyıla kadar dünya genelinde tüketim ve üretimin düşük seviyede olmasından dolayı çevreyi korumanın kolay olduğunu anlatan Özhaseki, sanayi devrimi ve ardından büyükşehirlerin oluşmasıyla dışarıya daha fazla atığın atılmasından dolayı bu konuda problemler yaşanmaya başlandığını aktardı. Özhaseki, aşırı üretim ve tüketimin, herkesi bir hastalık gibi sardığını vurgulayarak, "Tabiatı bozduğumuzda, dengeyi ve düzeni sarstığımızda, felaketler zinciri olarak bu durum karşımıza çıkıyor. BM´nin bir raporuna göre, dünya nüfusu 2050´de 9 milyara çıkacak. Bu kadar insan tüketim hevesinden vazgeçmiyor. Daha çok üretim, daha çok tüketim, daha çok kirlenme... O zaman bir felaketle karşı karşıya kalabiliriz" diye konuştu.
Son 150 yılda dünyanın yüzey sıcaklığının 1 derece arttığını dile getiren Bakan Özhaseki, tüm dünyadaki tüketim alışkanlıklarının tabiatın dengesini bozabilecek ölçüde olduğunu vurguladı. Özhaseki, "Bilim adamları, bunun 2 dereceyi aşması durumunda bir felaketle karşı karşıya kalabileceğimizi söylüyor. 3-4 dereceye çıkarsa yaşam imkanı kalmıyor. 2 derecede kalması için herkes çaba gösteriyor. Son 100 yılda deniz suyu seviyesi 19 santimetre arttı. Bu da bazı deniz canlıların bir süre sonra hayatını sürdüremeyeceği manasını taşıyor. Ayrıca, son 100 yılda yine atmosferdeki karbondioksit oranı yüzde 42 arttı. Doğayı kirletmemek, bu dengeyi bozmamak lazım. Şu andaki tüketim alışkanlıklarımızla bu dengeyi hızla bozmaya devam ediyoruz" açıklamalarını yaptı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, bazı yatırımlar yapılırken doğanın tahrip edildiğini kaydederek, yeni şehirlerin oluşacağı böyle bir dönemde, insanın doğa ve çevreyle olan ilişkisinin sürdürülebilirliğinin sağlanmasının en büyük hedeflerinden olduğunu ifade etti. Dünyayı en çok kirleten ülkelerin başında Çin, Hindistan, ABD ve Avrupa ülkelerinin geldiğinin altını çizen Özhaseki, Türkiye´nin ise bu konudaki oranının, yüzde 0,7 ile en alt sıralarda olduğu bilgisini verdi. Özhaseki, bu durumun, Türkiye´nin bu konudaki hassasiyetini gösterdiğinin altını çizerek, "Bu konuda birçok anlaşmaya da tarafız. Bakanlık olarak da büyük bir gayretin içindeyiz. Bundan 20 sene önce çöp dağlarının olduğu, bunların patlaması sonucu onlarca insanın öldüğü bir ülkede yaşıyorduk. Arıtma tesisi sözünü ben 2000 yılında duymuştum. Atık su arıtma tesisleri konusunda şu anda yüzde 81´lere geldik. Türkiye nüfusunun yüzde 81´inin dışarıya atmış olduğu atık suları arıtıp, tabiata verecek durumdayız" ifadelerini kullandı.
Jüri Başkanlığını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk´ün yaptığı Yeşil Bakış Kısa Film Yarışması´nda ilk üçe giren kısa filmlerin yanı sıra mansiyon ödülleri de verildi. Ediz Hun, Engin Altan Düzyatan, Esra Bilgiç, Hasan Kaçan ve Kadir Çöpdemir´in jüri üyeliğini yaptığı yarışmada birinciliğe layık görülen "Denge" adlı kısa filmin yapımcı öğrencileri, ödüllerini Bakan Özhaseki´nin elinden aldı. Yarışmada birinci olan Marmara Üniversitesi öğrencilerinin hazırladığı filme 40 bin TL tutarında ödül verilirken, ikinciliğe Ankara Üniversitesi öğrencilerinin hazırladığı "Geleceğe Dönüş" filmi layık görüldü. İkincilik ödülü 30 bin TL olarak sahibini buldu. Yarışmada üçüncülüğe değer görülen Ege Üniversitesi öğrencilerinin "Şehir" adlı kısa film çalışmasına ise 20 bin TL ödül verildi.


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

Talas’ta bu pazar ‘Maharetli Eller’in günü

Çocuk Kitap Fuarı Ve Şenliği’nde çocuklara özel konser

Talas Musiki Cemiyeti’nde bağlama kursu

Merkez Halk Kütüphanesi 7/24 Kütüphane oldu

Talas'ta hafta sonu ramazan dolu dolu

Artık Çekilmez Oldun Yarışması, 9'uncu kez Erciyes'te start alıyor

'Türkiye Yüzyılı Marşı'nın Bestekarı Arzen Kayserililerle buluştu

Yarım asırlık güğümün sırrı

Büyükşehir'den "çocuklara özel" tiyatro

Talas'ta Yücel Arzen Heyecanı

Türk Sanat Müziği Kent Korosu konseri

Talas'ta Yücel Arzen konseri

Bağcılık kültürü Germir'deki Bağ Müzesi'nde yeniden canlanacak

Talas'ta çocuklar tiyatro ile eğlendi

Talas'ta büyük usta Tevfik Soyata'dan musiki faslı

Talas'ta bu hafta 'Maharetli Eller' günü