YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH BENLİ

YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH BENLİ

?İBADET MEVSİMLİK ELBİSE DEĞİLDİR?

Ramazan Ayının Müslümanlar için çok önemli bir ay olduğunu vurgulayan Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kıraat Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdullah Benli, Ramazan Ayında alıştığımız nefis terbiyesine, olaylar karşısında sergilediğimiz sabır´a, ibadetlere ramazandan sonrada devam etmemiz gerektiğine dikkat çekerek, ?İbadet mevsimlik elbise değildir. Yani Ramazanda giyinir ramazandan sonra çıkarılır. Böyle bir şey olmaz. Hicr süresinin son ayetlerinde Cenab-ı Hak; ?Ölünceye kadar Rabbine ibadet et´ diye buyurulmaktadır. Dolayısıyla kardeşlerimize tavsiyemiz ibadeti sadece ramazana hapis etmemeli, ramazanda kazandığı bu güzellikleri ramazandan sonrada devam ettirmelidir? ifadelerini kullandı.
Haber ekibimize Ramazan Ayının faziletleri hakkında bilgiler veren Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kıraat Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdullah Benli, Ramazan Ayı Müslümanlar için çok önemli günlerin olduğu bir ay olduğuna vurgu yaparak, ? bir Müslüman ramazan ayında saniyesine dikkat ederek, verimli, dolgun ve doygun bir şekilde geçirmelidir. Kuran-i Kerim´in 173. Ayetinde Cenab-ı Hak: sizden önceki ümmetlere farz kılındığı gibi size de oruç farz kılındı. Belirli günlerde diye belirli günleri de 175. Ayetinde ise: Ramazan ayıdır ki Kuran o ayda nazil oldu. Ve o Kuran Ayı olan Ramazan Ayında oruçlu geçirsin buyuruluyor. İ;şte Ramazan Ayı bu ayeti kerimelerde anladığımız şekliyle oruç ayıdır ve Kuran ayıdır? dedi.
Benli, bir müslümanin Ramazan Ayın´ da yapması gerekenleri şu şekilde açıkladı:? Müslüman kesinlikle oruç tutmalıdır. Orucu her bir Müslüman tutmalıdır. Çünkü; oruç bir müslümana farzdır. Oruç tutmanın da bazı istisnaları ve özür grupları vardır. Belki insanlar bu özür gruplara dahil olursa oruçlarını yiyebilirler ama bir Müslüman mümkün mertebe orucu tutmalıdır. Bir şeker hastası yakınıma doktor, ?oruç tutmamalısın´ demiş. O büyüğümüzde ?ne demek oruç tutmamak, ben o zaman niye yaşıyorum ki! Adem oruç tutmucam yaşamanın ne anlamı var ´ demiş orucunu tuttuğu halde şeker hastalığından dolayı herhangi bir sıkıntı yaşamamıştır. Tabi bunu söylerken bütün şeker hastaları yaşamama anlamı çıkmamalıdır. Doktorlarıyla görüşülmelidir. Oruç sadece fiziği tutulan bir ibadet değildir. Orucu biz tutmuyoruz Allah tutturuyor. Dolayısıyla ramazan ayında biz değişik manevi havalara gireriz. Allah´in lütfüyle bu orucumuzu tutmalıyız. Orucu tutarken sadece midemize değil, gözümüzle, dilimizle kalbimizle de tutmalıyız. Çünkü; sadece bazıları midesini aç bırakır. Ama bir sigara tiryakisi olan kardeşimiz öğleden sonra kimseyi yanına yaklaştırmıyorsa bağırıyor ve çağırıyorsa böyle bir müslümanın gerçek manada oruç tuttuğu söylenemez. Dilini gıybetten alıkoymayan, kulağını kötü şeylerden dinlemekten alı koymayan bir kimse kesinlikle hakiki manada oruç tutuğunu söyleyemez. Onun için, dinimizi, gönlümüzü, gözümüzü her turlu kötülüklerden koruyarak oruç tutmamız gerekir. Bu ayda en başta yapılması gereken ibadetlerden bir tanesi de Kuran-ı Kerim okumaktır. Kuran-ı Kerimi manasını okuyarak anlamak gerekir. Bazı kardeşlerimiz sadece oruç tutuyor ve bazen 2-3 gün teravih kılıyor ondan sonra 5 vakit namazı kılmıyorlar. Bu kardeşlerimize de tavsiyemiz ramazanda oruç nasıl farzsa 5 vakit namazda farzdır. Dolayısıyla 5 vakit namazı hiçbir şekilde terk edilmemesi gerekir. Teravih namazı kılınacak ve sahura mutlaka kalkınacaktır. Bazı kardeşlerimiz sahura kadar yatmıyor. Sahurda namazı kılıp yatıyor ve böylelikle orucu uykuya tutturmaya çalışıyorlar, böylede olmamalıdır. Bu güzel günleri değerlendirmemiz gerekir?.
Yr.Doç.Dr. Benli sözlerinin sonunda Ramazan Ayında alıştığımız nefis terkiyesi, sabıra, ibadetlere ramazandan sonrada devam ettirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, ?İbadet mevsimlik elbise değildir. Yani Ramazanda giyinir ramazandan sonra çıkarılır. Böyle bir şey olmaz. Hicr süresinin son ayetlerinde Cenab-ı Hak; ?ölünceye kadar Rabbine ibadet et´ diye buyurulmaktadır. Dolayısıyla kardeşlerimize tavsiyemiz ibadeti sadece ramazana haps etmemeli, ramazanda kazandığı bu güzellikleri ramazandan sonrada devam ettirmelidir. Böyle yaparsa şu gelip geçici dünya hayatını Allah´in razı olmuş şekilde geçirmiş olur. İnşallah bu dünyadan sonra ebediyen devam edebilecek olan yeni bir hayat başlayacaktır. Oradaki hayatta cennette son bulur. Bu yüzden kardeşlerimize Ramazan vesilesiyle sağlık huzur diliyorum. Cenab-ı Hak´in hepimizi cennette buluşturmasına niyaz ediyorum? ifadelerini kullandı. HABER: Mevlüt Y.NACAK



SMA TİP 1 Hastası ‘ÖYKÜ’ İçin Kritik Süreç

Başkan Çolakbayrakdar Erkilet sakinleriyle buluştu

Büyükşehir’in Engelsiz Yaşam Merkezi, ‘ikinci yuva’ oldu

Çocuklar yeteneklerini bu üniversitede keşfedecekler

KAYÜ Rektörü; çok kitap okuyan öğrencileri ödüllendirdi

Melikgazi’de sağlık turizmi projesi ile iyileşirken keşfedin, keyif alın, dinlenin

Büyükkılılç; Nakliyeciler Sitesi esnafına yeni projesi "lojistik merkezini" anlattı

Başkan Palancıoğlu hakemler ile bir araya geldi

Kayseri’de 27 Mart Tiyatro Günü için tören düzenlendi

“Çok kıymetli bir hazine Talas'ta”

Başkan Büyükkılıç, Felahiye’ye verdiği kombi sözünü tuttu

Başkan Yalçın ‘Bizim Semtin Gençleri’ ile buluştu

Murat Cahid Cıngı: “Biz inşaat kısmını hallettik bundan sonra beyinlere yatırım yapmak lazım”

Başkan Gülsoy: “Tüm üretici ve tüccarlarımızı yılsonuna kadar fiyat arttırmamaya davet ediyorum”

İntiharı Önleme İl Koordinasyon Kurulu Vali Çiçek Başkanlığında Toplandı

Başkan Palancıoğlu: "Melikgazimize 'Dahiler Kolejini kazandırmak istiyoruz"