ZEKERİYA KARAYOL İLE

ZEKERİYA KARAYOL İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

İNCESU BELEDİYE BAŞKANI ZEKERİYA KARAYOL:
2015 YILINDA İNCESU´YA 70 TRİLYONLUK YATIRIM YAPTIK
Üzümüyle meşhur İncesu ilçemizin Belediye Başkanı Zekeriya Karayol ile bu haftaki röportaj gerçekleştirdik. Görüşlerini aldığımız Belediye Başkanı Karayol tüm samimiyetiyle ilçeye yapılan yatırımlar ve çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Karayol, sadece 2015 yılında ilçeye eski parayla 70 trilyonluk yatırım yapıldığını söyledi.
Kayseri´ye 30 km uzaklıkta Yıllık ortalama 5000 bin ton üzüm üreten 2. Organize Sanayi Bölgesi ile gelişme sürecine giren ilçe Kara Mustafa Paşa Külliyesiyle ile turizmcilerin gözde yeri olma özelliğini sürdürüyor.
Peki ilçeye yatırımlar sürüyor mu? İncesu göç alıyor mu? Sanayileşme süreci ne aşamada? Yol, kaldırım gibi çalışmaların yani sıra diğer tüm konular da İncesu ilçesine neler yapıldı. Bu haftaki röportajımızda tüm bu sorulara oldukça samimi yanıtlayan Başkan Karayol ile konuştuk. Belediye başkanı Zekeriya Karayol´un görüşlerini sizlere aktarıyoruz.
S.ERDOĞAN Başkanım ilk olarak TOKİ´nin çalışmaları hakkında bilgi verirmisiniz?
KARAYOL: İlçemizde üç etap Toki uygulaması yaptık. Birinci, ikinci etap Toki uygulamalarındaki konutları daha önce hak sahiplerine teslim etmiştik, geçtiğimiz günlerde 3. etap İncesu merkez ve Süksün merkez mahallemizde 740 konutun kura çekimini yaptık. İnşallah hemşerilerimize hayırlı olsun diyorum, evlerinde güle güle otursunlar bu kapsamda da şu anda 4. Etap Toki çalışmamız var 1050 konutluk, Saraycık mahallesi talep toplamayı bitirmek üzereyiz arkasından Ören şehir ve İncesu merkez olarak devam edeceğiz projenin tamamlandığında 4. Etapla birlikte bittiğinde 3000 konut toplamda İncesu´ya Toki ev yapmış olacak.
İNCESU KAYSERİ İLİNE YAPILAN YATIRIMLARIN BÜYÜK BİR DİLİMİNİ ALMIŞ DURUMDA.
2015 YILI İÇERİSİNDE İNCESU İLÇEMİZE ESKİ PARAYLA 70 TRİLYONLUK YATIRIM YAPTIK. İŞE BAŞLADIĞIMIZDA 100 PROJE HEDEF KOYDUK.
S.ERDOĞAN Başkanım ilçeye yapılan yatırım ve çalışmalar hakkında bilgi verirmisiniz.
KARAYOL: 2015 yılında çok hızlı bir çalışma temposu yürüttük işe başladığımızda ekibimizle birlikte oturduğumuzda 6360 sayılı yasayla belediyemize mahalle olarak bağlanan köyleri de dikkate aldığımızda önümüze 100 proje koyduk bu kapsamda KASKİ Genel Müdürlüğümüz, Kayseri Civarı Elektrik Şirketimiz kamu tarafından ve belediye tarafından 2015 yılı içerisinde bundan bir iki gün önce de milletvekillerimizin katılımıyla şadırvan açılışı ve toplu hizmetlerin temel atma ve açılış törenlerini yaptık. 70 milyon TL yaklaşık eski para birimimizle 70 Trilyon´luk 2015 yılında İncesu´ya yatırım yaptık. İncesu merkez, Garipçe, Ören şehir, Saraycık, Bedir bağları ve Kızılören´in bir kısmını alacak şekilde içme suyu şebekesi çalışması yapıldı. Bunun dışın da belediyemiz olarak 110 bin metrekare 2 milyon TL´lik kilitli parke çalışması yaptık. Şu anda 4 firma tarafından kilitli parke çalışmaları halen mahallelerimizde devam etmekte
S.ERDOĞAN: Başkanım özellikle asfalt çalışmalarınız hakkında neler söyleyeceksiniz. İlçenin asfaltsız mahallesi var mı?
3 TRİLYONLUK SICAK ASFALT ÇALIŞMASAI YAPTIK
KARAYOL: İncesu Belediyesi olarak 25 bin ton sıcak asfalt çalışması yaptık. Tabi dünya petrol piyasasın da petrol fiyatlarının düşmesi nedeniyle bütünü belediye olarak biz alıp imalatı nakliyesi ve serimi şeklinde ihaleye çıktık, bu da bize biraz geçmiş yıllardaki asfalt maliyetini düşürdü ve belediyemizin karına oldu. Yaklaşık 3 milyon TL´lik eski parayla 3 trilyonluk da sıcak asfalt çalışması yaptık.
GENÇLER İÇİN FUTBOL SAHALARI TOPLAMDA 12 MİNİ FUTBOL SAHASI
Büyükşehir Belediyemiz 5 mahallemize mini futbol sahası yaptı, ben buradan tüm yetkililere teşekkür ediyorum. 7 tane´de İncesu belediyemiz ihaleye çıktı şu anda 2015 yılı içerisinde aydınlatmalı tabanı suni çimli 12 tane mini futbol sahası yapımı gerçekleştirmiş oluyoruz
S.ERDOĞAN: Belediyenizin vatandaşa sunduğu diğer sosyal imkanlar hakkında bahsedermisiniz.
KARAYOL:bunun yanında Garipçe mahallemiz ve hamurcu mahallemize Ören şehir de temelini attığımız çalışmalarımız devam ediyor Şeyh Şaban mahallemizde de yine aynı şekilde devam ediyor. Süksün mahallemiz bitti 5 mahallemize de çok amaçlı salon yaptık, vatandaşlarımızın düğün de cenaze de asker uğurlamada ve diğer sosyal ve kültürel etkinlikler de kullanabileceği şekilde düzenlemeler yaptık.
KASKİ VE ELEKTRİK ŞİRKETİNE TEŞEKKÜRÜ BORÇ BİLİRİZ
KASKİ Genel müdürlüğümüzce kanalizasyonu eksik olan muhtelif mahallelerimizde çalışmalarımız devam etti. İncesu boğaz köprü arasını Kayseri civarı elektrik şirketimiz aydınlatmasını yaptı. İlçe içerisinde muhtelif ana arterlerde mevcut enerji nakil hatlarını ve şebekeyi yer altına alarak yeni aydınlatma sistemleriyle ilçemize daha modern bir görünüm sağlandı yetkililere teşekkür ederim. Ayrıca bizde simgemiz olan üzümcülük ve bağcılık da vatandaşların mevcut bağ evlerinin yenilenmesi amacıyla yaptığı çalışmalara ilaveten, bizde onlara yol yaparak Elektrik şirketi tarafından elektrik götürülerek bağ evlerinde teşvikte bulunduk. Vatandaşlarımızın bu şekilde yaptığımız çalışmalarda eskiden terk edilmiş işlenmeyen durumda ki bütün bağlar şu anda tekrardan hayat buldu.
S.ERDOĞAN.Başkanım adliye sarayında son durum nedir?
KARAYOL: Yatırım programımızda yer alan adliye sarayımız bitmek üzeredir buranın arsası belediyemiz tarafından verilmiştir, belediyemizin desteğiyle hayırsever Osman Çilsal tarafından yapılan toplum sağlığı merkezimiz ve 112 acil´in sayın valimizin katılımlarıyla geçtiğimiz günlerde açılışını da gerçekleştirdik.
İNCESU ORGANİZEDE 1000 KİŞİ ÇALIŞIYOR 34 FİRMA DAHA RUHSAT ALDI 3000 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANACAK
S.ERDOĞAN İncesu Organize Sanayi bölgesinde son durum nedir?. Kaç kişiye istihdam sağlanmaktadır?
KARAYOL: İncesu Organize Sanayi bölgemiz de çok hızlı gelişmeler var. Şu anda 15 adet işletme büyük küçük ve orta ölçekli olmak üzere 1000´i aşkın işçi çalıştırılmakta hali hazırda 34 firmada ruhsat aldı. İnşaatlar devam ediyor inanıyorum ki 2016-2017 yılları sonuna doğru Organize Sanayi fabrikalarımızda çalışan işçi sayısı 3000´e yaklaşacak. Sanayicilerimizin hızla İncesu Organize sanayi´ye olan ilgisi arsa maliyetlerinin düşüklüğü, vatandaşa bizlerin diğer organize sanayi bölgelerimizde olduğu gibi doğalgaz´da elektrik de indirimli bedel üzerinden elektrik ve doğalgaz vermemiz münasebetiyle ve ayrıca Organize sanayimizin içerisinden geçmekte olan devlet demir yolları nedeniyle bu bölgede DDY Genel müdürlüğünce bu bölgede projeye alındı, yükleme boşaltma yapılacak. Banliyo hattı olarak Yeşilhisar, İncesu, Gömeç hattı çalışması devam ediyor.
SAFFET ARSLAN´A TEŞEKKÜRÜ BORÇ BİLİYORUZ
MYO BİNAMIZ 2016 YILI SONUNDA TESLİM EDİLECEK
S.ERDOĞAN başkanım eğitimle alakalı ilçenizde ne gibi gelişmeler oluyor?
KARAYOL: Meslek Yüksek okulu inşaatımız hızla devam ediyor. Bu konuda her konuşmamda söylüyorum Saffet Arslan bey´e teşekkür´ü bir biliyorum. Allah ondan razı olsun bizim bu talebimizi geri çevirmedi 11. Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül´ün huzurunda Meslek Yüksek Okulu yapımını törenle imzalamıştı şu anda inşaat hızla devam ediyor. Allah nasip ederse 2016 yılı sonuna doğru binamızı teslim edilecek. Bizde yurt ve çevre düzenlemelerini tamamlayarak 2016-2017 Eğitim Öğretim yılında Allah nasip ederse üniversite gençliği İncesu da eğitime başlatmış olacak.
S.ERDOĞAN efendim ilçenizdeki en büyük sorun nedir?
KARAYOL: En büyük sıkıntımız ilçe merkezimizde 216 ticaret merkezi üzerinde olan kaya kayma riski idi geçmiş yıllarda da böyle bir kaya kayması hadisesi olmuştu. Ayrıca afet işleri Genel müdürlüğü buradaki ticaret merkezinin bu afet bölgesinden tamamen çıkartılmasını istiyor. Bu çok büyük maliyetli bir iş bu insanlarımızı başka bir yere taşıyabilecek bir yerimiz yok. Taşındıklarında da bunların ticaret hacminde sıkıntılar olacağı için çok çalışmalar yaptık. Birde İncesu da bu bölgeler sit alanı olduğu için Kayseri Tabiat ve Kültür varlıklarından gerekli izinleri projelerimizi n onaylarını aldık. İnşallah Kasım 15 gibi Allah nasip ederse bu kaya kayma riski olan yerleri şu anda ihalelerine hazırlanıyoruz ihale aşamasında da bu konuda uzman kuruluşlardan karayollarında otoban yapmış müteahhit firmalardan görüşler alıyoruz çünkü ilk defa uygulanacak bir sistem, ayrıca bu iş çalışma yapılırken altındaki ticaret merkezlerindeki insanların can mal kaybına neden olmaması için çok tedbirli çok dikkatli olmamız gerekiyor. Ve bu nedenle sürekli uzman kişilerden görüş almaktayız. Aslında bu konuda çok sıkıntılı ve riskli bir işe girmiş durumdayız, şunu belirtmek isterim bu işlerin bir çoğu Belediye kanununda olmayan işler, ama bu bizim işimiz değil bizi ilgilendirmiyor demiyoruz. Eğitim´de Sağlık´ta Kültür´de ve her konuda diğer bakanlıklarımızla da koordineli bir şekilde çalışarak yatırımlarımıza devam ediyoruz.
S.ERDOĞAN Başkanım ilçeniz göç alan bir ilçemi, alıyorsa nedeni nedir?
KARAYOL: İncesu ilçemize 2004´de Belediye Başkanı olduğumuzda 7800 nüfus du şu anda 25000 bin nüfus. 10 yıldır doğalgaz kullanıyoruz ve % 99 alt yapı problemlerimiz yok, üs yapı olarak sıcak asfalt, parke çalışması imara uygun yolları olarak modern park bahçeleriyle artık bir kent hayatında aranan bütün beklenen unsurlar İncesu ilçemizde mevcut. Bunun içindir ki çevremizdeki bir çok ilçe deki insan da İncesu´da yaşamayı tercih ediyor. İlçemizde çok sayıda Yahyalı lı, Yeşilhisar lı, Tomarza lı, Sarız ve Pınarbaşı lı çevre iller den Ürgüp´e bağlı Başköy ilçemizden bir çok insan burayı tercih ediyor ve bu insanlar 3. Etap Toki´ye girerek İncesu´yu tercih ediyorlar. Genel olarak baktığımızda ucuz ulaşım, doğalgaz, alt yapı problemi olmayan eğitim´de problemi olmayan sağlıkta problemi olmayan, bir ilçeyiz. Örnek verecek olursak eğer 5 katlı bir devlet hastanemizi ilçemizin hayırseverlerinden Uçurum ailesi yaptı. Artık burda dahiliye uzmanı, kadın doğum uzmanı, çocuk uzmanı ve aile hekimiyle sağlıkta da hükümetimizin desteğiyle ilçemizde vatandaşlarımızın sorunu bulunmamaktadır. İncesu yaşanılabilir bir şehir oldu.ilçemize dışarı dan gelen kamu görevlileriyle konuştuğumuzda soruyorum, geçenlerde gelen kamu görevlisine sorduğumda beni mutlu eden bir hadiseyi sizlerle paylaşmak isterim memleketini sorduktan sonra ilçemizi nasıl bulduğunuz dediğimde, burası ilçe değil artık şehir olmuş dedi. Çünkü onlar kamu görevi itibarıyla iki üç yılda il değiştiriyorlar ve Türkiye´nin her bölgesinde değişik yerler gördükleri için onların biraz daha kıyas yapma imkanı oluyor. Ve biz bunları duyduğumuzda mutlu oluyoruz.
S.ERDOĞAN ilçenizdeki imar çalışmaları hakkında bilgi verebilirmisiniz.
KARAYOL: 5 mahallemiz koruma amaçlı imar planlarını yaptırdık. Sit alanı tabi en başta da tarihi unsurumuz KaraMustafa Paşa külliyesi 2007 yılında bizlerin girişimiyle vakıflar genel müdürlüğümüzce kervansaray, hamam cami ve medrese kısmının restorasyonu yapılmıştı, ancak. Arasta çarşı dediğimiz kısmın restorasyonu yapılamamıştı nedeni de buradaki mülkiyetlerin şahıslar da kişi mülkiyetin de olmasıydı. Bu konuda hassaten sayın vali´mize teşekkür ediyorum Aras´da restorasyonda bize çok büyük destek veriyor şu anda Aras restorasyonun valiliğimiz İncesu belediyemiz ve kaymakamlığımız işbirliğince sürmekte
İÇİŞLERİ BAKANLIĞINDA İNCESU İLÇESİ TURİZM VE SANAYİ İLÇESİ OLARAK PERFORMANS KRİTERİ GÖZÜKÜYOR.
S.ERDOĞAN ilçenizin turizm potansiyeli ne aşamada?
KARAYOL: Turizm performansı KaraMustafa Paşa külliyesi ve bu 5 mahallemizdeki birinci derecede arkeolojik sit alanı olması nedeniyle sanayi kıriteri de İncesu Organize sanayi bölgesinden dolayı bu kıritere sahip. İncesu inşallah bu 5 mahallemizde de muhtelif yerleri kamulaştırıp yine yaptığımız restorasyon projelerini Kayseri koruma kurulundan onay aldıktan sonra valililiğimiz den aldığımız ödeneklerle bir kısmı belediyemiz tarafından karşılanacak şu anada kadar 5 konağımızın restorasyon çalışmasını yaptık. Elimizde şuanda 170 tane tescilli bina var, tabi her sene bir ikisin yapmakla bitirebilmemiz mümkün değil. Bu konuda da sokak sağlıklaştırma projemize 2016 yılında başlayacağız bu amaçla da Kültür bakanlığımıza projemiz için destek talebinde bulunduk. İnşallah bu destek de sağlanırsa önümüzdeki yılda da sit alanındaki bu tescilli tarihi binaların restorasyonu ve turizme katma değer sağlaması adına yapacağımız hizmetlerde devam edecek diyoruz.
S.ERDOĞAN Başkanım sportif faaliyetleriniz nelerdir?
KARAYOL: İncesu Belediye spor vardı ben 12 yıl bu arkadaşlarımızın sportif faaliyetlerine destek verdim. Yarı olimpik yüzme havuzumuz ve halı sahamız var şimdi artık 12 mahallemizde mini futbol sahaları yapıyoruz ama merkez de büyük de bir halı sahamız var, süper amatör kümedeydik geçen yıl arkadaşlarımız bizleri üzdü şöyle ki benim üzüldüğüm bir konu oldu mağlubiyete prim istediler yani belki galibiyete prim uygun olabilir ama mağlubiyete prim konusu benim kabul edebileceğim bir şey değil. Mesela büyük kulüpler bile mağlup olunca futbolcularına zannetmiyorum prim dağıttıklarını tabi kanunda da belediyelerin amatör spor kulüplerine yılda bir kez destek olabiliyor. Ne yapabiliyoruz, malzeme alabiliyoruz eşofman, dizlik, futbol topu gibi ihtiyaç duyulan şeyler 12 yıldır alıyoruz ve deplasmanlara gitmek için araç temin ediyoruz. Bizim devraldığımızda ikinci amatör kümedeydi takım birinci amatör kümeye daha sonra süper amatör kümeye çıktı. Tabi yaşanan olay sonrasında futbolcularımız maçlara çıkmadılar. Bir başka arkadaşımızın önderliğinde İncesu Erdem spor adı altında devam etmektedir, yine biz takımımızın yanındayız ama üzülerek şunu görüyorum amatör spor ruhu sadece İncesu da değil Türkiye´nin her yerinde azaldığını görüyoruz biz bu eksikliği hem belediyemiz hem de Gençlik Spor il Müdürlüğümüzün ilçemizde yaz aylarında bir çok branş da düzenlediği bunun içine yüzmede dahil, yaz spor okulları marifetiyle inşallah gidermeye çalışıyoruz. Ayrıca okullarımıza bu konuda çok .büyük destek veriyoruz bizlerden ne talepleri olursa mümkün olduğu kadar tamamlıyoruz. Benim zamanında sadece İncesu belediyesinin Toki´ye yaptırdığı arsası belediyemiz tarafından verilen 86 derslikli ilköğretim okulu yaptırıldı. 2 tane Lise yapıldı ve şimdide Meslek Yüksek okulu yapılıyor yani eğitimden de İncesu belediyesi olarak hiçbir zaman elimizi çekmiyoruz kaymakamlığımızın talebine binaen 2015 yılında okulların üçüne mini futbol sahası yaptık etüt merkezi yaptık çalışmalarımız devam etmekte...



Akrep yedikten sonra hayatını kaybeden adam toprağa verildi

Ahmet Özsarıyıldız hayatını kaybetti

Eşini rehin alan şahsı böyle ikna etti: "Ben sana kurban olurum"

Başkan Büyükkılıç, eşi ile 'Kayseri Yağlaması' yaptı

Sedat Kılınç’ın acı günü

Kayseri’de yılın ilk bebeği ‘Ceylin’ oldu

Can dostların huzurlu yuvası Talas Pati Evi

Annesinin böbreği sayesinde hayata tutundu

Kayseri’de 26 farklı noktada 302 polis ile asayiş uygulaması

AK Parti İlçe Başkan Yardımcısı son yolculuğuna uğurlandı

Down sendromlu Büşra'nın gelinlik hayali gerçek oldu

Melikgazi’de geleneksel salça kaynatma günleri başlıyor

Ağabeyini sırtında taşıyor

Büyükkılıç, İmam Hatipliler Derneği Aile Pikniği'ne Katıldı

Sinemaya Günleri Belsin ve Kazım Karabekir ile Devam Etti

Kuru ekmek satarak geçinmeye çalışıyor