İDRİS YAVUZ


18 MART’TA TABYALARA ÇELİK YAĞIYORDU

YAVUZCA - İdris YAVUZ


Çanakkale’de altı büyük İngiliz savaş gemisi, savunma tesislerini hedef aldılar. Her iki kıyıdaki obüs ve ağır havan toplarıyla dövmeğe başlamıştı. Boğazın suları fıskiye gibi gökyüzüne yükseliyor, gemilerden dumanlar çıkıyordu. Muazzam bir topçu düellosu başladı. Bütün tepelerin ardında şimşekler çakıyor ve alevler göklere yükseliyordu. Öğleden sonra, açılan ateş azaldı. Düşman, Türk tabyalarını imha ettiğini düşünüyordu. Bu arada kuvvetli bir ateşle karşılaşan Fransız Filosu geriye çağrıldı. Fakat bir anda korkunç bir patlama duyuldu. Bütün gözler birdenbire simsiyah dumanların içinde kalan Fransız savaş gemisi Bouvet'e çevrildi.

Dost ve düşman, herkes, koca geminin nasıl yana yattığını ve iki dakika içinde alabora olarak bütün mürettebatı ile battığını gördü. Diğer Fransız gemileri de topçu ateşinin içinde kalmışlar ve önemli yaralar almaya başlamışlardı. Bu sırada sancak gemisi Suffren, suyun üzerinde batmamaya çalışıyordu. Diğer bir gemi Gaulois ise topçu düellosu sırasında iskele tarafından önemli bir yara almışken bir de mayına çarptı ve batmaması için, Bozcaada yakınında baştankara edilip, karaya oturtulmak zorunda kalındı. Ayrıca, bir yandan da İngiliz mayın tarama gemileri mayın tarlasına karşı harekete geçirildi.

Filo komutanı durumu yine de kendilerinden yana görüyordu. Bu şekilde, Londra’ya iyimser bir radyo mesajı da göndermişti. Fakat kısa süre sonra, her şey tersine döndü. Topçu atışlarıyla her yer toz ve duman içinde kalmıştı. Bu arada savaş kruvazörü, HMS Inflexible' in her iki direği tutuşmuş yanıyordu.

Öte yandan, geçidi tutmakta olan Türklerin durumları giderek kötüleşiyordu. Toplarının bazıları sıkışma yapmıştı. Yarısı ise yıkıntıların altında kalmıştı. Topçularla, ateş kontrolleri arasındaki bağlantı önemli ölçüde kaybedilmişti. Halen ateşe devam eden birkaç bataryanın atışları gittikçe bozulmaktaydı. Gelibolu tarafındaki on üç numaralı tabya, içerden bir patlamayla toz duman içinde kalmış ve neredeyse tamamen görünmez olmuştu. Türk topçusunun maneviyatı bozulmuş gibi görünüyordu. Savaş artık neredeyse tek taraflı seyrediyordu.