H. Ali YILDIRIM


ABD SURİYE´DEN ÇEKİLİYOR MU?

Yeni Dünya - H. Ali YILDIRIM


Yaklaşık üç gün önce ABD Başkanı bir sabah tiviti ile Suriye´den çekileceğini ilan etti. Hemen arkasından ABD Ordusunun bölgedeki en yetkili birimi (CENTCOM) Komutanı General Joseph VOTEL önce ?Mideme bir yumruk yemiş gibiyim? dedi sonra da ?Münbiç´ten çekilmeyeceğiz? gibi asi bir tavır sergiledi. Arkasından Savunma Bakanı James Mattis istifa etti (Emekliliğini istedi). Başka istifalar da vardır ve devam edecektir. Bu arada bu olayların hemen öncesinde FBI, FETO soruşturmasına başladığını duyurdu. Başka bir haber ise Trump´ın Cumhurbaşkanını arayarak ?Biz çekilirsek DEAŞ´ı siz temizler misiniz?? dediğini söylemektedir. Bütün bunlar Trump´ın gücünü topladığına işaret ediyor. Çünkü altı ay önce de çekilme kararı almıştı ancak yöneltilen baskılar nedeniyle süreyi uzatmıştı. Demek ki, gelinen noktada, kendisine baskı kuranlar verdikleri sözde başarılı olamamışlar?

İlk bakışta; ABD´li bazı Generallerin Devlet Başkanına karşı pek te itaatkâr olmadığı, iktidara geldiği günden beri kabinesinde bir istikrar sağlayamadığı, her kafadan bir ses çıktığı ve ABD ülkesi vatandaşları ile birlikte ayakta olsa da ABD Devletinin bir sarsıntı içinde olduğu göze çarpmaktadır. ABD Devlet Başkanının çok önemli azil ve kovulma kararlarını, Suriye´den çekileceğini Twitter gibi bir sosyal medya aracından duyurması ise kabine de kimseye güvenmediğini gösteriyor, kararlarını bu yolla aynı anda herkese duyuruyor?

Evet, Trump´ın Suriye´den çekilme ve FETO soruşturma kararı Türkiye´nin lehinedir, aynı zamanda Türkiye´ye büyük bir yüktür. Çünkü ortaya çıkan ?Otorite boşluğu?nun bir şekilde doldurulması gerekmektedir. Yoksa yeni bir otorite oluşuncaya kadar kaos tüm bölgeyi sarabilir. Bu boşluğu Rusya´nın doldurması muhtemeldir. Burada uygulanacak diploması oldukça önem kazanmıştır. Devletimizin bunun farkında ve yetisinde olduğundan kuşkumuz yok. Fırat´ın Doğusuna yapılacak harekâtın ertelenmesi satranç tahtasının derinden değişmesine bağlanmalıdır. Bu erteleme kararı Devletin oldukça temkinli davrandığını, macera aramadığını göstermektedir?

Gelelim gerçekte ne olabileceğine? Değişmez kural şu; ABD Suriye´den çekilebilir ama Ortadoğu´dan asla çekilmez. Öyleyse mesele derindir. Bu bir ?sağ gösterip sol vurma´ oyunudur. Ekonomik saldırı yaşayan İran´a bir de askeri müdahale ihtimali oldukça yüksektir. Dikkat edersek bu kararın hemen ardından İran Devlet Başkanı Ankara´yı ziyaret etti. Onlar mesajı hemen almışlar. Destek aradıkları kesin. Yalnız ABD´ye göre bu müdahale de Türkiye ya ABD yanında olmalı ya da suni bir iç sorun yaşamalı ki işlerini rahat halletsinler. Böyle bir durumda devlet hangi kararı alırsa alsın, vatandaşların safları sık tutması ülke güvenliği için elzemdir. Bu konu siyası çekişmelere konu edilmemelidir?