İDRİS YAVUZ


AĞUSTOS AYI MİLLİ GURURUMUZDUR


Türk tarihinde ağustos ayının ayrı bir önemi vardır. Bunlardan bir kısmını siz değerli okurlarımla paylaşmak istiyorum.

Özellikle bu ayda Türklere Anadolu'nun kapılarını sonuna kadar açan Malazgirt Zaferi’nden Büyük Taarruz'a kadar geçen zaman diliminde çok güzel hizmetlere imza atıldığını görüyoruz

26 Ağustos 1071 Malazgirt Meydan Muharebesi,

Büyük Selçuklu Hakanı Sultan Alparslan bu ayda, gururlu ve güçlü olan Bizans İmparatoru Romen Diyojen ve onun ordusunu yenmeyi başarmıştır

Sultan Alparslan, 26 Ağustos Cuma günü ordusuyla namaz kılıp dua ettikten sonra beyaz kefene benzeyen bir elbise giyerek askerlerine, "Şehit olursam bu beyaz elbise kefenim olsun. O zaman ruhum göklere çıkacaktır. Benden sonra oğlum Melikşah'ı tahta çıkarın ve ona biat edin. Eğer zaferi kazanırsak istikbal bizimdir." dedi ve düşman üzerine hücum emrini verdi.

Bu savaşta Diyojen, ağır kayıplara uğradı, daha fazla dayanamayıp yenilgiyi kabul etti ve askerleriyle birlikte yaralı olarak teslim oldu. Böylece, Türklere Anadolu'nun kapıları sonuna kadar açılmış oldu.

11 Ağustos 1473 Otlukbeli Zaferi, Erzincan'ın Tercan Ovası'nda ‘Otlukbeli’ denilen yerde, devrin en büyük iki Türk hükümdarı Fatih Sultan Mehmet ve Akkoyunlu Uzun Hasan'ın ordusu arasında yapıldı.

Fatih Sultan Mehmet’in zaferi ile sonuçlanan bu savaş 15. yüzyılın askeri ve insan gücünün kullanımı bakımından en büyük savaş olarak bilinmektedir.

Ağustos 1514 Çaldıran Meydan Muharebesi, Van'ın 90 kilometre kuzey doğusundaki Çaldıran Ovası'nda, 23 Ağustos 1514'te yapılan, her ikisi de Türk olan Osmanlı Padişahı 1. Selim ile Safevi Hükümdarı Şah 1. İsmail arasında geçen ve Osmanlı ordusunun kesin zaferi ile sonuçlanan bir savaştır.

Mercidabık savaşı, 24 Ağustos 1516'da, Yavuz Sultan Selim ile Memlük Devleti arasında, Halep şehrinin kuzeyinde gerçekleşti.

Mercidabık'ta kazanılan zafer, Osmanlı Devleti'ne dini, siyasi, askeri, iktisadi pek çok faydalar sağladı. Hilafet Osmanlı hanedanına geçti, Suriye, Lübnan ve Filistin, Osmanlı topraklarına katıldı.

Belgrad’ın Fethi, 29 Ağustos 1521 yılı Ağustos ayında Kanuni Sultan Süleyman’ın bir ay süren kuşatmasından sonra feth edildi. Türklerin artık Orta Avrupa'ya açıldığının göstergesi oldu.

Mohaç Zaferi, 29 Ağustos 1526'da Osmanlı Devleti'nin 10. Padişahı 1. Süleyman'ın başkomutanı olduğu Osmanlı ordusuyla, Macaristan Kralı 2. Layoş arasında, bugüne kadar yapılmış en büyük savaş olarak kayda geçti. Ayrıca Macaristan, Osmanlı Devleti'ne bağımlı bir krallık haline geldi.

Dünyanın en kısa süren, Osmanlı ordusunun Macar ordusunu üç saat gibi kısa bir sürede hezimete uğrattığı bir savaştı

Venediklilerin elindeki Doğu Akdeniz’in en büyük adası olan Kıbrıs, 1 Ağustos 1571 tarihinde, 2. Selim döneminde Lala Mustafa Paşa tarafından fethedildi.

Erzurum Kongresi de 23 Temmuz-7 Ağustos tarihlerinde yapıldı. Burada alınan kararda ‘milli sınırlar’dan bahsedilerek: “Vatan bir bütündür, parçalanamaz. Her türlü yabancı işgaline ve müdahalesine karşı bir millet hep birlikte direniş ve savunmaya geçecektir” diyerek Amasya Tamimi’nden sonra Erzurum Kongresi’nde önemli kararlarlar alınmıştır.

Sakarya Meydan Muharebesi

23 Ağustos 1921Kurtuluş Savaşı, Türk Ordusu’nun Yunan ordusu ile Sakarya boylarında yaptığı meydan savaşıdır. Bu tarihten itibaren aralıksız süren savaşta, Mustafa Kemal Paşa ordularına, "Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh, bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı, vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça terk olunamaz." emrini verdi.

Burada amansız mücadele, bütün şiddetiyle 22 gün 22 gece sürdü. Bütün cephe boyunca saldırıyı sürdüren Türk ordusu, 13 Eylül 1921'de Sakarya ırmağının doğusundan Yunan kuvvetlerini temizledi.

Büyük Taarruz, 26-30 Ağustos 1922, Gazi Mustafa Kemal'in başkomutanlığını yaptığı Büyük Taarruz’da,1922 yılı ağustos ayında başlayıp, 30 Ağustos'a kadar çembere alınan düşman kuvvetleri, Dumlupınar'da yenilgiye uğradı ve sonucu kaçmaya başladı.

Bunun üzerine Mustafa Kemal Paşa, "Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz'dir. İleri!" emrini verdi. Böylelikle, Yunan ordusu İzmir'e kadar takip edildi ve Kurtuluş Savaşı’nın son şekli 26 Ağustos 1922’de Afyonkarahisar- Kocatepe’de başlayıp, 9 Eylül 1922’de Türk Ordusunun İzmir’e girmesiyle sonuçlanmıştır.

İşte bu uğurlu ağustos ayının güzellikleri, Türk ordusunun başarısı olarak altın harflerle tarihe not düştüğünün işaretidir.