SAMİ DAYANGAÇ


AHLAK

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


Geçtiğimiz aydan başlayarak ülkemizin ekonomisine karşı açılan savaş beraberinde döviz fiyatlarında da büyük artışlar gösterdi.

Gerek Euro ve gerekse Dolar paramız karşısında adeta şişirilmiş koyuna döndürüldü. Döviz fiyatlarındaki büyük dalgalanma derhal iç piyasaya, dolayısıyla vatandaşa direk yansıdı. İğneden ipliğe büyük artışlar yapıldı. Markete gidenler bir hafta önce aldıkları, örneğin tuvalet kâğıdının en az yüzde otuz arttığını hayretle gördü. Bir başka oyun da diyelim ki 5 litrelik yağ alacaksınız. Daha önce bu yağın litresini atıyoruz 50 liradan almıştınız. Bir hafta sonra bu fiyatın 80 lira olduğunu, yani artışın da yüksek tutulduğun ve gramajın 4.5 litreye düşürüldüğünü gördünüz.

Yabancı para birimi ile uzaktan yakından ilgisi bulunmayan damacana suya kadar her şeye zam geldiğini şaşırsak da gördük. Elektrik, gaz ve petrol ürünlerindeki artışlar da buna dahil.

Günler geçip ve döviz önemli oranda değer kaybedecek diye umuyoruz. Peki bu piyasaya yansıyacak mı? Artınca yansıtanlar, düşünce de yansıtmalıdırlar.

Ama böyle olması gerektiğini düşünenler ne yazık ki hayal kırıklığı yaşıyor. Bu dengeyi kurmak için her şeyden önce, esnaflıktan, tüccarlıktan, sanayicilikten vs önce ahlak ve vicdan sahibi olmak gerekir. Siz de Müslümanlara yakışmıyor diyebilirsiniz.

Son derece haklısınız, bizim gibi Müslüman bir topluma asla yakışmaz. Ama kimsenin inançlı olmasını bekleyemeyiz, isteyemeyiz. Ama bu toplumda yaşayan herkesin ahlaklı olmasını isteriz, istemeliyiz.

Değerli okur, yüksek fiyatların uygulandığı mamulleri almamak için neden kimse kampanya düzenlemez ki? Hep birlikte örneğin aşırı yükselen pek çok mamulü, almayalım?

Dikkat buyurunuz, kriz var dendiği dönemlerde dahi o fahiş satan marketler dolu idi, bugün de dolu. Kimse alış verişinden taviz vermiyor, her yer araç dolu. Ama yattığımız yerden devlet şunu yapsın diye atıp tutuyoruz. Peki biz ne yapıyoruz?

Biden’e kızıp ABD mallarını boykot mu yaptık? Elde Starbucks kahve, İphone telefon, Face’de yazışma vs… Yapamayacağımız bilindiğinden kimse oralı olmadı. Nasıl olsunlar, markette satılan çekirdek dahi ABD menşeli.

Yabancı menşeli mallara boykot yapamayız ama fahiş satılanları almasak, ellerinde kalsa olmaz mı? İşte göreceğiz döviz düşünce, piyasaya yansıyacak mı?

Şikâyeti sadece TV ekranlarını izlerken kendi kendimize yapmamalıyız. Kaçımız fahiş satanları şikâyet etti?

Ey analar, babalar, sözümüz sizlere. Çocuklarımıza ibadetleri öğretmeden önce ahlaklı olmayı öğretelim, örnek olalım. Ahlak öğretmeden sadece ibadete yönlendirsek, çocuklar sadece kendileri için ibadet ederler. Ahlak yoksunu toplumda stokçuluk da olur, fırsatçılık da... Ahlaklı bir Müslüman bunları asla yapmaz.

DEMEK Kİ ÖNCE AHLAK…