VELİ ALTINKAYA


AK PARTİ’Yİ İKTİDARA GETİREN SÜREÇ

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA - Tekrar Yazıları


28 Şubat’ın üzerinden 15 yıl geçmiş... Bin yıl sürecek denen sürecin nice kahramanları şimdilerde içeride. Muhtemel ki o günkü komuta kademesi de devam eden soruşturma çerçevesinde kısa süre sonra yargıya hesap verecek...

57. Hükümet döneminde yaşanan ekonomik kriz de önemli bir etken olmakla birlikte AK Parti’yi Kasım 2002’ de iktidara taşıyan en önemli süreç hiç şüphesiz 28 Şubat’ta yaşananlardı.

Sade vatandaş bu süreçte TSK’nın bazı meslek kuruluşları ve İstanbul medyası aracılığı ile oluşturduğu baskının hesabını 3 Kasım’da gördü... Bugünkü iktidardan da “Ben o hesabı demokratik bir ortamda gördüm, şimdi sen de cezai yönde sorgula” diyor sokaktaki vatandaş.

Kayseri 28 Şubat sürecinde mağduriyet yaşamış önemli illerden biridir...

28 Şubat’ın tarihi yazılırken Kayseri’de yapılanlara özel bir bölüm ayrılmazsa o metin eksik olur.

Bu sürecin en önemli argümanlarından biri şüphesiz ki devrin Büyükşehir Belediye Başkanı Şükrü Karatepe’nin malum konuşmasıydı. O konuşmadan da çok, sonrasında yaşanan olaylar tam bir garabetti.

RP kapatma davasının iddianamesinde başta devrin Devlet Bakanı Abdullah Gül olmak üzere Kayseri’den de çok sayıda isim yer almıştı. Sonuçta Anayasa Mahkemesi o sürecin gereği olarak RP’yi kapattı, Karatepe malum konuşma nedeniyle yasaklı oldu. Halkın seçtiği koltuğu bırakmak zorunda kaldı. Devrin RP İl Başkanı Şerafettin Elmastaş, Erbakan Hoca’nın başbakan sıfatıyla Kayseri’ye yaptığı bir ziyarette üniformalı gençler oluşturduğu için iddianamede yer aldı.

Türkiye genelinde olduğu gibi Kayseri’de fişlemeler devam ediyordu... Kur’an kursları, bazı yurtlar vs. Hele hele operasyonlar ticari boyuta taşınmış, Kayseri’nin mütedeyyin insanlarının kurduğu Dost Sigorta’ya yönelik operasyonda çok sayıda seçkin işadamı, tüccar gözaltına alındı.

Adeta bir taciz yaşanıyordu...

Bu satırların sahibi kuruluşunda emeği geçen bir televizyon şirketinde % 10 hissedardı... Başbakanlık Takip Kurulu “Veli Altınkaya irticacıdır; bu cihetle televizyon şirketinde ortak olamaz” diye Başbakanlık Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü imzalı yazıya muhatap oldu. Meşhur 312. maddeden Ankara DGM’de üç duruşmaya çıktım. Duruşmalar devam ederken basınla ilgili bir düzenleme dolayısıyla dava düştü...

Bizimkisi acıyı, sıkıntıyı yaşayanların yanında hiçbir şeydir...

O gün şiir okuduğu için Pınarhisar Cezaevi’ne konan Erdoğan bugün (Mart 2003) başbakandır...

Dün bizim haber merkezindeki arkadaşlara da ifade ettim... 28 Şubat sürecinin Kayseri ayağı ayrı bir araştırmaya, dizi yazıya belgesele malzeme olacak kadar zengindir...

Devrin Valisi Mevlüt Çetinkaya niçin görevden alınmıştır?.. Çorum’dan Kayseri’ye atanan Vali Mustafa Yıldırım’a Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ne demiştir? Erzurum’da Başbakan’a kameralar karşısında hakaret eden Tuğgeneral Osman Özbek Tümgeneral olduktan sonra Kayseri Komutanlığı’na niçin atanmıştır?.. Belediyelere yönelik müfettiş incelemesi ve diğer baskılar hangi boyutlara ulaşmıştır?..

Bu ve benzeri onlarca soru yakın tarihimizin açısından araştırmaya muhtaçtır.

Samimi insanların yaptığı dua veya beddua mutlaka kabul olur... İşte o süreçte niçin mazlum ahh etti?.. Bugün belki de Ergenekon, Balyoz, Andıç davaları ile (Bazı çevrelerin yaklaşımı ile benzeri çileyi çekenler) o bedduaların karşılığını buluyorlardır... Kim bilir savcıların 28 Şubat sürecine yönelik soruşturmalarında bakalım kimler yargıya hesap vermek zorunda kalacak?

Arzumuz demokrasinin hiçbir müdahale olmadan tüm kuram ve kuralları ile tıkır tıkır işlemesidir…

 

MSB ASKERİ TESİSLERİ GEZECEK

Kayseri cuma günü üç bakanı ağırlayacak. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Enerji Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız öncelikle ORAN’ın etkinliğine katılmak için şehrimize geliyorlar. Bakanlar Gazeteciler Cemiyeti’nin ödül töreni ile ERÜ İletişim Fakültesi’ne yaptırılan Nurcan Çetinsaya Konferans Salonu’nda açılışını yapacaklar. Milli Savunma Bakanı Hava İkmal Merkezi ve Anatamir Fabrikası’nda incelemelerde bulunup yetkililerden bilgi alacak. Dilerim bu incelemelerin sonucu savunma sanayi yatırımına dönüşsün.