VELİ ALTINKAYA


AK PARTİ’Yİ SEÇİME BU YÖNETİM GÖTÜRECEK

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


AK Parti ilçe delege seçimlerini dün tamamladı. Partinin ilçe ve il kongreleri ile ilgili henüz resmi bir takvim açıklanmadı.

Cuma günü Ankara’da, bazı ‘parti büyükleri’ ile görüştüm. Oradan aldığım bilgileri aktarayım.

Ocak ayının sonlarına doğru ilçe kongreleri başlayacak. Yılın ortasına kadar ilçe kongreleri tamamlanacak. İl kongrelerinin ise yılsonuna kadar bitirilmesi öngörülüyormuş.

Yani büyük kongrenin ne zaman yapılacağı henüz belli değil. Ama temel mantık şu, ‘mutlaka bundan sonraki seçime bu kongrede oluşan yönetimle gidelim.’

AK Parti’nin son büyük kongresi 18 Ağustos 2018’de yapılmıştı. Siyasi Partililer Kanunu’na göre 18 Ağustos 2020’den önce yapılan her büyük kongre ‘olağan’ değil ‘olağanüstü’ sayılıyor. Bunun için büyük kongrenin mutlaka bu tarihten sonra yapılması gerekiyor.

Yine aynı kanuna göre partilerin ilçe, il ve büyük kongrelerini iki yıl dolup üçüncü yıl bitmeden yapmaları gerekiyor.

AK Parti erken seçime karşı olduğunu söylüyor ya... AK Parti’ye göre seçim süresinde, yani Haziran 2023’de yapılacak. (Ben 2022’nin sonbaharından sonra bir seçim beklemiyorum) Bu durumda seçilecek il ve genel merkez yönetiminin de partiyi seçime götürmesi planlanıyor. Yani büyük kongre önümüzdeki yılın 18 Ağustos’undan hemen sonra yapılırsa, süresinde yapılacak olan seçim halinde sonraki kongre takvimi sıkışacak.

Bunu hesaba katan parti kurmayları büyük kongrenin 2020 değil de 2021’in ilk aylarında yapılmasını planlıyormuş. Seçilen yönetimlerde böylece milletvekili seçimlerini geçirecek. Hemen akabinde de Mart 2024’de yapılacak yerel seçimler öncesi kongreler yenilenecekmiş.

Bilmem anlatabildim mi?

Bu yazdıklarımdan sonra parti yönetiminde etkin olmak isteyenlerin oranı artacaktır. Niye?.. ‘Milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oluşan bu yönetimler görev yapacakmış’ dedik ya...

Siyaset de hesap bitmez...

Bu arada parti de şu ana kadar Adana, Kırşehir, Manisa, Kütahya, Amasya, Siirt, Iğdır, Balıkesir, Çanakkale ve Artvin il başkanları istifa ettirildi. Yani 10 il başkanına görevden el çektirildi. 50 kadar ilçe başkanı istifa ederek ayrıldı. Kongre takvimi uzayınca bu süreçte uzayacak gibi... Yani istifaların arkası gelebilir.

Kayseri’de de ‘bir istifa olur mu?’ diyenler boşuna rüya görmesin. İl başkanlığı bir ilçe başkanını değiştirdi. Bence bu sayı artabilir.

 

GELECEK PARTİSİ

Bize yakışan ‘hayırlı olsun’ demek. Ne bekliyordunuz, ne buldunuz Gelecek Partisi’nden? Çınar, asırlık ve güzel bir ağaçtır. Sizce Çınar yaprağı amblemi ile ‘gelecek’ vaad eden yeni partimiz, bırakın asrı on yıl siyaset sahnemizde kalabilir mi?

Yoksa, yeni ittifak arayışları ile ilk seçimde ‘TBMM’de grup kursak yeter’ moduna mı geçecekler.

Gerçi eski başbakanımız maşallah ‘her şeyi bilen’ bir tarzda siyaset yapıyor. İttifak yapacağı partiye de güne gelince ot yolduracaktır.

Partiyi muhtemel ki Kayseri’de Ali Aydın örgütleyecek. ‘Ali Aydın il başkanı olacak’ demiyorum, ‘örgütleyecek’ diyorum yanlış anlamayın.

Ali Aydın kim?

Aslen Yozgatlı. Ama, uzun sürede Kayseri’de yaşamış. Yeniden Milli Mücadele Hareketi’nin içinde bulunmuş, bu çerçevede 1991’de bir dönem bizim milletvekilliğimizi de yapan Aykut Edibali’nin partisinde uzun süre il başkanlığı ve milletvekilliği adaylığı yapmış bir isim.

Siyaset de umduğunu bulamayan Ali Aydın, mesleğinin adeta zirvesine çıktı. 2008-2010 tarihleri arasında Kayseri Barosu Başkanlığı yaptı. Başkanlığının bitmesi arefesinde dönemin Cumhurbaşkanı hemşerimiz Abdullah Gül tarafından HSYK üyeliğine atandı. Bir hukukçu için HSYK üyeliği önemli.

Ali Aydın’ın baro başkanlığı veya HSYK üyeliği ile ilgili bir yorum yapacak değilim. Halen Ankara’da avukatlık yapıyor; ama Kayseri’yi tanıyan biri. Muhtemel ki yeni partisinin Kayseri teşkilatının kuruluşunda da aktif görev alacaktır.

Kayseri doğumlu kadın kurucu Dr. Aynur Erşahin, İstanbul’da yaşıyor. Kadın doğum uzmanı. Medikal Park Hastanesi’nde çalışıyor. Kızlık soyadı ‘İkiler’... RP ve FP’nin Siirtli eski vekillerinden Zeki Ergezen’in yeğeni meslektaşı Süphan Erşahin ile evli...

Bakalım partiyi Kayseri’de kim kuracak?..

Partinin kuruluşunu açıkladığı gün Ankara’daydım. Kayseri ve Ankara’da konuştuğum insanlardan hiçbiri Davutoğlu’nun ‘gelecek’ vaad eden partisinin yüzde bir-ikiden fazla oy alabileceğini söylemedi.

Takdir milletimizin. O ne yaparsa güzel yapar.

Yeni yılın ilk ayında diğer ‘yeni parti’ kurulacak. Davutoğlu’ndan çok Ali Babacan’ın partisini merak edenlerin sayısı daha fazla. Bakalım Babacan ne yapacak?

 

 

MIS…MİŞ…MUŞ…

00- Özhaseki, Bakan Albayrak’dan Kayseri-Ankara arası Yüksek Hızlı Tren projesi için ‘para’ desteği istemiş.

00-  Bakan Albayrak, Kayseri’de vergi tahsilatını ve ihracatı yetersiz bulmuş.

00- AK Parti’de kongre takviminin uzaması bazılarının rüyalarını depreştirmiş.

00- CHP’de pazar günü yapılacak Melikgazi kongresi ile dananın kuyruğu kopuyormuş.

00-  Bugünlerde MHP Genel Merkezi’nin koridorlarında Kayseri’nin kulağı nedense çok çınlatılıyormuş.

00-  ERÜ ve KAYÜ yöneticilerinin, KAYÜ’nün 15 Temmuz Yerleşkesi’ne taşınması ile ilgili süreci sağduyu ile götüreceklerine inanılıyormuş.

  1. İncesu Belediye Başkanı Mustafa İlmek, bugün AK Parti’ye katılıyormuş.

 

 

 

 

KULİS BULVARI

CHP’DE ZORLU HAFTA

 

CHP’de ilçe kongreleri başlıyor. Bu hafta içinde on kadar ilçe kongresi tamamlanacak. Ama partide ‘dananın kuyruğu’ pazar günü kopacak. Pazar günü Melikgazi, Kocasinan ve Talas’da aynı anda ilçe kongreleri yapılacak.  Kocasinan ve Talas’da Milletvekili Çetin Arık ile il Başkanı Ümit Özer’e muhalif olan isimlerin kazanması kesin. Kocasinan’da mevcut başkan % 80 civarında oyla seçilir. Talas’da da % 70 gibi oy alır Mustafa Karaca. Böylece Arık ve Özer muhalifleri 400 il delegesinden 178’ini sağlama almış olurlar. Tabi bu delegeden yüzde 10 kadar fireyi her zaman hesaba katın. CHP’de gözler Melikgazi kongresine çevrilecek. Bu ilçede delege yapısı neredeyse kafa kafaya... Muhalifler Melikgazi’yi alırsa, Özer’e yeniden aday olmasını tavsiye etmem. Yılboğa Melikgazi’yi kazanırsa bu kez il kongresinde kafa kafaya bir yarış olur.