H. Ali YILDIRIM


AKDENİZ ENERJİ SAVAŞLARI

Yeni Dünya - H. Ali YILDIRIM


18 Martta tamamlanan Afrin Harekâtından bu yana bir Rus Ajanı krizi, bir füze saldırısı, üzerine bir de NATO ziyareti gerçekleşti. Bunların hepsi birbiri ile ilgili. Afrin Harekâtı ile ?Terör Koridoru´nun Hatay´ı aşıp Akdeniz´e ulaşması engellendi, yani Hatay korundu. Rusya Afrin´i ve hava sahasını boşaltarak bu harekâtı kolaylaştırdı. ŞER (ABD-Britanya-İsrail-Fransa) Ajan krizi ile Rus diplomatları kovdu. Böylece TIR (Türkiye-Iran-Rusya) cezalandırılmış oldu. Sonra ŞER Suriye´ye 14 Nisan sabahı (Miraç gecesi) füze saldırısı yaparak düdük çalmış oldu, etrafa gözdağı verdi. 16 Nisan günü ise NATO, fırsattan istifade, Türkiye´yi ziyaret ederek ?Ruslardan alacağınız S-400 füzesi işe yaramaz, yarasaydı iki gün önce görülürdü´ demek istedi. Bir de müttefik olduğumuzu hatırlatmış oldu?

Peki, ne var bu Akdeniz´de? Niye birdenbire kıymete bindi? Kısaca; Dünya 21. Yüzyıla hazırlanıyor, bu yüzyılda en büyük mesele ENERJİ, yani petrol, gaz ve elektrik. Petrol bitiyor, elektrik ihtiyacı çok arttı, ancak nükleer santral kurtarır ama gaz geleceğin en harika enerjisi. Hafif, ucuz ve taşıması kolay. Enerji kimdeyse ağa o olacak, diğerleri maraba kalacak, mesele bu. Akdeniz´in ise çok zengin gaz yataklarına sahip olduğu biliniyor. Denen o ki; Silifke ? Magosa ? Yayladağı ? İskenderun ? Silifke dairesi içinde kalan alandaki deniz tabanında 900 Milyar m3 gaz bulunmakta. İskenderun aynı zamanda Çin tarafından tasarlanan İpek Yolu´nun bir istasyonu ve İpek Yolu hattına gaz sevkiyatı yapacak dev bir limanın inşaat alanı. Yani bu bölge kimin elindeyse yüzyıl boyunca sopayı sallayacak. Suriye burayla nasıl ilintili? Suriye, kıyıları ile Akdeniz´e açılan bir enerji deltası, coğrafyası ile enerji koridorudur, yani Suriye Akdeniz´den Çin´e gidecek hattın geçtiği koridordur. Gaz kuyusu kimin olursa olsun boru Suriye´den geçecek, Suriye´yi yöneten parsayı toplayacak.  Didişme bundandır, bu yüzden bu kavgaya AKDENİZ ENERJİ SAVAŞLARI diyebiliriz. Bu dengede TIR, ŞER´in karşısına dikilip ?Biz de varız, burası bizim çöplüğümüz´ demiş oluyor?

Gelinen nokta nedir: Bahsettiğim Silifke ? Magosa ? Yayladağı ? İskenderun ? Silifke dairesi içinde kalan kıyı hattı Türkiye´nin olduğuna göre burada söz sahibi Türkiye´dir. ŞER´in bir hakkı söz konusu olamaz. Hatay´ın güneyinde Suriye, Lübnan ve İsrail kıyıları var onların da kendi hakları bulunuyor. E, ŞER´e ne oluyor? Şu oluyor; ?Biz güçlüyüz, gelir çökeriz´ demiş oluyorlar. Türkiye ne yapıyor? Var gücüyle söz sahibi olmaya çalışıyor. Rusya Suriye kıyılarını elinde tutuyor. Lübnan´da gaz aramaları başlamış bile, içinde Rusya ve Türkiye de varmış. Çin ne istiyor? İpek Yolu´nu TIR´a teslim etmek istiyor. Niye? Çünkü ABD 1,2 Trilyon Dolar borcunu vermediği gibi, karşılıksız dolar basıp dünyayı ütüyor. Silah satıp savaş istiyor, başka bir akıl ise mal satıp ticaret istiyor, ikisi de Akdeniz Enerjisini istiyor, kavga derinleşiyor, ortam ısınıyor?

Türkiye´yi neler bekliyor? Konu yalnızca biz değiliz ama içindeyiz. ?Akdeniz´de çatışma, Ege´de kriz, döviz baskısı, iç karışıklık, güneyde terör, Rusya ?Türkiye arasına fitne ve Arap-Türk gerginliği´ olarak özetlemek mümkün. Bunların hepsi de olabilir. NATO ziyareti bir uyarı ve hatırlatma da olabilir. Ege´de Yunanistan kıpırtı gösteriyor. Türkiye´ye karşı Suriye´de bir Arap Ordusu fikri dolaşıyor, bu ayrı bir tehlike. Bilek güreşi Suriye´de yapıldı, şimdi maç hazırlığı var. Herkes safını belirliyor. Bize şimdilerde birlik olmak düşüyor, gemi aynı gemi ne olacağı belli değil?