SAMİ DAYANGAÇ


ALPASLAN BAKİ ERTEKİN'İN BAŞARISI

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


Kayserimizin en büyük sanayi kuruluşu, 15 Temmuz sonrası el konularak TMSF’ye devredilmişti. Devir sonrası geçmişi başarılarla dolu bir iş insanı olan Alpaslan Baki Ertekin şirketin başına getirildi. Kısa sürede işleri toparlayan Ertekin, şirket borçlarını ödeyip kara geçirdi. TMSF tarafından el konulduğunda gerek tedarikçiler ve gerekse kurum çalışanları büyük tedirginlik yaşasalar da şimdi durumlarından çok daha memnun olduklarını belirtiyorlar.

Geçtiğimiz hafta İstanbul'da TMSF Başkanı, TMSF’ye geçen şirketler hakkında medya mensuplarına açıklamalarda bulundu. Elbette büyüyen, kar eden şirketler hakkında konuşmak, açıklamalar yapmak çok memnun edici bir durum olsa gerek. Zira tüyü bitmemişlerin hakkı olan şirketler milletin emaneti kuruluşlardır. Şehrimizden de medya mensupları davet edilip İstanbul toplantısına katılmaları sağlanarak ağırlandılar. Medyadan izlediğimiz kadarıyla ilk sözü alan TMSF Başkanı direk söze şöyle girdi: "Erciyes Anadolu Holding, 2020 yılını yüzde 22 büyümeyle kapattı"

Erciyes Anadolu Holding'in salgının tüm olumsuz şartlarına rağmen 2020 yılını yüzde 22 büyümeyle kapattığını belirten Gülal, şunları kaydetti:

"Devraldığımızda 8,4 milyar TL aktif büyüklüğe sahip olan Erciyes Anadolu Holding, şu an itibarıyla 16 milyar TL aktif büyüklüğe ulaştı ve buradaki aktif olarak büyüme oranımız yüzde 89 oldu. Yine öz kaynak açısından 6,4 milyar TL seviyesinde devraldığımız holdingimiz, şu an itibarıyla 11 milyar TL öz kaynağa ulaştı. Burada da hemen hemen yüzde 69 seviyesinde bir öz kaynak büyümesi yakaladık. Ve yine devir tarihinde 5,1 milyar TL olan ciromuz, şu an itibarıyla 13,6 milyar TL olarak kapattık ve burada da devraldığımızdan bu yana bu holding cirosal olarak yüzde 167 seviyesinde büyüdü."

Gülal, Erciyes Anadolu Holding'in özellikle enerji alanında yaptığı yatırımlarla da Türkiye'nin önemli enerji aktörleri arasına girdiğine dikkati çekti.

"Bu şirketlerin satışıyla alakalı hukuki süreç şöyle; eğer şirketlerin ekonomik devamında bir tehlike söz konusuysa şirketlerin satışı gündeme gelebilir. Ama Erciyes Anadolu Holding üzerinde konuşuyorum, bu şirkette sürekli artan bir karlılık olması nedeniyle şu an Erciyes Anadolu Holding'in satışı mümkün değil. Hukuki süreçlerin tamamlanması halinde gündeme gelebilir. Yani hukuki süreçler tamamlanmadan kar elde eden şirketlerimizin satışı hukuki olarak mümkün değil. Biz holdingdeki bölünmeyi satışa hazırlık olarak yapmadık. İdari olarak bu şirketin bu holdingin böyle bir yapılanmaya ihtiyacı vardı.

Çok karışık bir üretim ve satış fonksiyonu vardı bu şirketin. Tek fabrika 3 markaya üretim yapıyordu. Bunu ayrıştırmak için Bellona, İstikbal ve Mondi'yi ayrı ayrı üretim ve ayrı pazarlama kurma suretiyle bunları ayrıştırdık. Bunları satışa hazırlık olarak yorumlamanızı çok doğru bulmam, idari olarak böyle bir duruma ihtiyaç vardı."

Gülal, "Bu holdingde ve TMSF kayyumunda yönetilen diğer şirketlerde de küçük hissedarlar var. Ama hukuki olarak eski sahiplerine bir kar dağıtımı yapmak söz konusu olamayacağı için terör aidiyeti ve iltisaklı olmayan küçük hissedarlar bu süreçten zarar gördüler kabul ediyoruz. Bununla alakalı bir yasa çalışması hazırlığımız var. İnşallah önümüzdeki dönemde bunu yasal hale getirip bu mağduriyetleri gidermek istiyoruz

Erciyes Anadolu Holding Üst Yöneticisi (CEO) ve Yönetim Kurulu Üyesi Alparslan Baki Ertekin ise Holding'in faaliyetlerine ve gelişime ilişkin bir sunum yaptı.

Ertekin, Holding'in 2019 yılında 999 milyon TL olan toplam net karının 2020 yılında 1 milyar 636 milyon TL'ye yükseldiğini, bu dönemde toplam çalışan sayısının da 12 bin 150'den 12 bin 698'e yükseltildiğini kaydetti. Çok başarılı bir CEO olan, aldığı tüm iş ve ortaklık tekliflerini ret eden, başarılı olduğu kadar da tevazusu ile de saygın bir isim olan Alpaslan Baki Ertekin başarının mimarıdır. Ne şirketin karında, ne gelirinde gözümüz var, bizi ilgilendiren tek yönü şehrimizin en büyük sanayi kuruluşunun ellerde çarçur edilmemesi, kar eden bir kurum oluşu. Şehrimizin göz bebeği Erciyes Anadolu Holdingi, ailesini ihmal edercesine gece gündüz çalışan, çalıştıran Alpaslan Baki Ertekin'e teşekkür ve şükran borcumuz var.