SAMİ DAYANGAÇ


AMİRALLERİN DURUMU

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


Ülkemizde gece yarısı en çok tercih edilen zaman dilimi. Bakınız dönemin Genel Kurmay Başkanı gece 24:00’de sitesine aklınca muhtıra niteliğinde bildiri koymuştu. Elbette akıllarında olan geçmiş hükümetler gibi şapkasını alıp gidecek bir hükümet ve kendilerinin uygun gördüğü bir cumhurbaşkanı seçilecekti. Hükümet dik durdu, Genelkurmay Başkanı’nın hükümetin emrinde olduğunu sert bir dille deklare etti. Sonuçta Abdullah Gül cumhurbaşkanı seçildi. Yılmadılar, törenlerde ayağa kalkmadılar. Başbakanın dik duruşu onları da hizaya getirdi. Kazanan kim, kaybeden kim?

Şimdi 104 amiral bildiri yayınladılar. Demokratik hakları denecek gibi değil. Neden derseniz, ‘Montrö Anlaşması’na kesinlikle uyulmalı, Kanal İstanbul yapılmamalı’ diye bildiri olur mu? Ne Montrö Anlaşması ne de Kanal İstanbul bahane edilerek devlete babalanmak kimsenin haddi olmamalıdır. Zaten birkaçı ana muhalefet partisine girdiler, işte orada siyaset yapabilirler.

Emekli ol, devletin korumalı lojmanlarında, villalarında otur, her istediğin yere korumalarınla ve devletin verdiği ve tüm masraflarını karşıladığı makam araçlarıyla seyahat et sonra da devleti eleştir.

Tam bu konu gündeme gelmiş ve MHP lideri Devlet Bahçeli, rütbeleri sökülsün, maaşları kesilsin, lojmanlar boşaltılsın, araçlar ve korumalar çekilsin, demişken uygulamanın çarpıklığını düzeltmenin tam sırası. Devletin tüm imkânları ile oku, rütbeler al, makam araçları, korumalar, tatil beldelerinde ve Erciyes’te sosyal tesislerde sudan ucuz ağırlan, memleket evlatları emrinde olsun(Erdoğan öncesi köpek gezdirenler, hanımefendilere hizmetkârlık yapanlar vs unutulmamalı), derken görev süresi dolup emekli olunca yaşamaya yer beğen. Hangi şehirde yaşayacaksan lojman, villa seç, devlet döşesin, korumalar, makam araçları, masrafsız gez toz. Neden? Sorulduğu zaman ben bu devlete 40 yıl hizmet ettim diyorlar. Sanki karşılığını almamış, Allah rızası için çalışmışlar gibi.

Hiçbir kamu kuruluşunda ölene kadar o makamın nimetlerinden yararlanmak var mı?

Bu bildiriye gerekli tepki verildi mi? AK parti ve MHP gereken cevapları verdiler. İyi Parti lideri ortaya karışık yaptı. Önce yanlış olduğunu söyleyip sonra ‘görevdeyken neden yapmadınız’ dedi. Ana muhalefet lideri ise beklendiği gibi gündem değiştirmek için açıklamada bulundu. Amiraller AK Partili sanki...

Hep olması gereken, şimdi yapılmalıdır. Suya sabuna dokunmayan açıklamalar yerine gereken neyse yapılmalıdır. Bize göre gereken derhal korumalar, lojmanlar tahliye ettirilmelidir. İbret-i âlem için, örnek olması için, başkalarını iştahlandırmamak için yapılması gereken budur. Suç varsa ceza en üst limitten verilmeli, suç yoksa taltif edilmelidir(!).

Bir sorumuz var, lütfen araştırınız. 15 Temmuz hain kalkışmanın olduğu gün Deniz Kuvvetleri komutanı kimdi, neredeydi?