VELİ ALTINKAYA


ASKER BABASI OLARAK BEDELLİYE BEN DE KARŞIYIM

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA - Tekrar Yazıları


Türkiye Harp Malülü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Kayseri Şubesi Başkanı Ali Yavuz hükümetin gündeminde bulunan ‘bedelli askerlik’ çalışmasına karşı olduklarını açıklamış.

Şehit yakınları ve gazilerimizin bedelliye karşı olmalarından doğal bir şey olamaz.

Açık söyleyeyim bedelliye ben de karşıyım.

Haftaya bu akşam 21 yaşındaki küçük oğlunu askere gönderecek bir baba olarak söylüyorum ki, bedelliye karşıyım. Hele hele bu işin 25 yaşlara indirilmesine tümden karşıyım. Eğer böyle olacaksa ben de oğlumu askere 4-5 yıl daha göndermeyeyim ve o tarihte çıkacak yeni bir bedelliyi bekleyeyim.

Bedelli uygulaması toplumda sosyal barışı bozar. Temelde bunun için karşıyım bu uygulamaya...

Elbette uygulama hayata geçerse dar gelirli ailelerin çocukları için de bir kolaylık gösterilecek; ancak, böyle bir uygulamanın toplumda yara açmayacağını söylemek mümkün değil.

Bedelli, ancak özel durumlarda uygulanmalıdır. Yurtdışında bilimsel çalışma yapan ve belli bir yaşın üzerindeki insanlar bundan yararlanmalıdır. Açık Öğretim Fakültesi’ne, ya da Vakıf üniversitesine girip de askere gitmemek için yıllardır okulları bitirmeyenler, okulları bitirip de akademisyen olmayacakları halde, yıllardır yüksek lisans ve doktora yapanların hemen hepsi askerliği nasıl ötelerim hesabında.

İki yıllık okulu bitiren ve 4 yıllık devam zorunluluğu olan bir fakülteye DGS sonucu ile bu yıl giremeyen küçük oğlumu (ki AÖF’nin 3. sınıfına da kaydını yaptırdı. Yani halen öğrenci) kendisinin muhalefetine rağmen aile meclisi kararıyla tecilini bozdurarak askere gönderme kararı aldık. Ö- nümüzdeki hafta cuma günü de Burdur’da askerliğini 15 ay yapmak üzere birliğine teslim olacak.

Oğlumu askere göndereceğimi duyan on kişiden abartısız söylüyorum 9’u “Niye öyle yaptın. Ortalık toz duman. Şu dönemde çocuk askere gönderilir mi?” diye karara tepki gösterdi...

Ben de kendi canımı düşünerek bedellinin 25 değil 21 yaşa indirilmesini istiyorum. O zaman bedelliye destek veririm...

Bedelliyi konuştuğumuz şu günlerde AB bir yandan da ‘Vicdani red’ yasasının çıkartılması için bastırıyor. Acıdır, ama ülkemizde bu yasayı çıkartın gönüllü askere gidecek kimse bulamazsınız.

Hükümetin iki konuyu da iyi düşünerek kanunlaştırması gerek.