SAMİ DAYANGAÇ


ATOM KARINCA

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büykkılıç’a ilk atom karınca diyen Mehmet Özhaseki idi. Durmadan çalışan, koşan, boş vakitlerinde mutlaka halkın içinde olan, hal hatır soran, sorunlarını dinleyen yapısı ile bunu zaten hak etmişti.

Bilindiği gibi bir şehirde cadde genişliğinden çok daha önemli olan trafiğin akmasıdır. Caddeniz 100 metre geniş ama trafik akmıyor, ne anladık? Önemli olan trafiğin akışını sağlamak, bunun için de çalışmak gerekir.

Son yıllarda açılan en önemli ana arter Hulusi Akar Bulvarı’dır. Ama hem raylı sistem araçlarının geçişi hem de trafiğin yoğunluğu bu ana arterde de tıkanıklıklar yarattı. Görüldü ki ilerleyen zamanlarda bu yoğunluk daha da artacak. Zira her geçen gün trafiğe giren araç sayısı artarken ne yazık ki yollar genişleyemiyor. Fiziken mümkün değil. O halde yapılması gereken yerine göre büyük çalışmalar, maliyetli işler, yerine göre de ufak dokunuşlar yapmak.

Memduh Başkan pek çok ilçenin 1 yıllık bütçesi kadar bir yatırımı Hulusi Akar Bulvarı üzerine yapıyor. Dile kolay 30 milyon TL para harcanarak modern bir geçiş ve daha kullanışlı hale gelecek. Planlama gerçekleştiği zaman hem bir şerit daha oluşacak hem de trafikte bekleme süresi bazı alanlarda sıfıra düşecek, bazı alanlarda da hiç olmayacak.

O yolu kullananlar bilir, uzun kuyruklarda bekleniliyor, tam size yeşil yanacakken raylı sistem aracı geçiyor. Bekleme süreniz 3’e katlanıyor. Sırayla ışık yanması nedeniyle.

Büyük bir maliyeti olmasına rağmen şehrin çok önemli bir yükünü alan Hulusi Akar Bulvarı trafiğinde oluşan sıkışıklık ve bekleme ortadan kalkacak. Trafik akacak. Çok elzem olan bu yatırım nedeniyle Memduh Başkanı kutluyoruz. Şehrin neresinde, hangi bölgesinde ihtiyaç varsa, ilçeler ve köyler dahil ‘Atom Karınca’ orada.

Yapılan her iş ve dokunuş şehrimiz için. Dikkat edilirse son yıllarda hiç sorunumuz değilken trafik sorunu karşımıza çıktı. Bazı alanlarda trafik akmıyor diye şikâyet ediyoruz. Biz ışıkta beklemeye alışık olmadığımızdan 30 saniye bize çok geliyor.

Aklımıza gelen bir örnek verelim. Sivas Bulvarı’nda balıkçıların önünde karşıdan karşıya geçmek için yayalara ait 3 geçme noktası konulmuş. Bize göre bu tek olmalı. Ayrıca üzerinde çalışılması gereken bir başka husus da balıkçıların önünde raylı sistem araçları durağı kaldırılamaz mı? Cumhuriyet Meydanı durağı çok yakın. Aynı şekilde İstasyon Caddesi’nde de yayalar için gereğinden fazla geçiş noktaları var. Kimi yayalara yol vermiyor, kimi hatalı park yapıyor ve trafik zaman zaman tıkanıyor. Mutlaka yayalar için geçiş yolları azaltılmalıdır.

Yazı konumuza dönersek, şehrin her sorunu ile yakından ilgilenen, ilçe belediye başkanları ile de uyum içinde çalışan ‘Atom Karınca’ çok daha önemli hizmetlere de imza atacaktır.

Geçmişi hatırlayalım, yollarımızın genişliği bizim en önemli övünç kaynağımızdı. Geçmişte şehri planlayanlar ne ufuklu kişilermiş değil mi? Hâlâ yollarımız geniş. Trafiğin sıkışması o ilin gelişmişliği ile doğru orantılıdır. Ekonomisi, hizmetleri, sosyal ve kültürel yapısı gelişmiş olan iller göç alır. Yoksa göç veririz.

Bu arada yine ‘Atom Karınca’nın çok önemli bir dokunuşunu da belirtmeliyiz. Talas istikametinden Kartal’a ulaşan yola Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri bir şerit daha ekliyor. Yolun hemen sağında bulunan çok geniş kaldırım biraz daraltılarak bir şerit daha ilave ediliyor ki, bu da trafiğin akışı açısından çok önemli bir hizmet olsa gerek. Kaldırım daha kullanışlı hale getirilirken peyzaj çalışmaları ile de daha güzel daha modern bir görünüm kazandırılıyor.

Yol her zaman medeniyettir. Yol açılması ile her türlü hizmet gelir. Yol olmazsa hiç bir şey de gelmez. Şu an için şehir merkezimizde gerek Büyükşehir ve gerekse ilçe belediyelerimiz yoğun ve hummalı bir çalışma içindeler. Elbette ilçe belediyelerimizin de hizmetlerini ayrı ayrı takdim edeceğiz, eksiklikleri de yazacağız.

Bu gün gidip bizzat gözlemlediğimiz Hulusi Akar Bulvarı üzerindeki çok önemli çalışmayı sizlere iletmek istedik.

Şehrin önemli bir yükünü kaldıran bu bulvarın önem ve kullanılırlığı trafiğin sıkışmasından bellidir. ‘Atom Karınca’ Memduh Büyükkılıç bunu zamanında görmüş, analiz etmiş ve çözümünü de bulmuştur. Yeni bulvar için Memduh Başkan’a bu şehirde yaşayan biri olarak teşekkür ediyoruz.

Unutmayalım trafiğin akması sadece yollarla değil, sürücülerin de kurallara uyması ile orantılıdır. Kemerimizi, maskemizi takalım, kurallara uyalım, diğer sürücülere saygılı olalım ve bu güzel yolların keyfini sürelim. Teşekkürler Memduh Başkan. Şapkamız elimizde...