SAMİ DAYANGAÇ


AV VE AVCILAR

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


Eskiden bir bölgeye, yerleşim alanlarına yabani hayvan gelmesi çok yadırganırdı. Kış şartlarının çok ağır geçtiği dönemlerde nadiren de olsa kurtlar iner, günlerce konuşulurdu.

Ne yazık ki bilinçsizce yapılan avcılık eylemi, doğanın dengesini olumsuz yönde değiştirdi. Av niyeti ile 2-3 gün, hatta çok daha uzun süreli ava gidenler öyle dolu geliyorlar ki, sanki ava değil katliama gitmişler.

Mesela 3 kardeşten oluşan bir balık avcı gurubu tespit ettikleri balık avı bölgesine giderler, çeşitli yöntemlerle neredeyse o alandaki balığı kurutur öyle dönerlerdi. Sonra getirdikleri yüklü balığı dağıtırlar, bir bölümünü de evlerine götürürlerdi.

Günümüzde kime sorsanız herkes televizyonda sadece belgesel izler değil mi? Belgesellerde görüyoruz ki avlanmada sınır var. Kaç balık tutulacağı, kaç ördek avlanacağı, kaç tavşan vurulacağı belirlenmiş. Elin gavuru nasıl da uyum sağlıyor?

Ya bizde?

Çevrenizde gözlemleyin, ava gidenlerle yaptığınız sohbette türlü türlü av modelleri öğreneceksiniz. Zehirli et atılandan tutun, suya balık için cereyan vermeye, dinamit atmaya, tüp atmaya kadar. Bunun adı av mı?

Mesela bir arkadaşınız bıldırcından arabaşına davet ediyor. Çorba içmeye en az 20 kişi gidiyor. Bu kadar insana sizce kaç bıldırcın olmalı? İşte size katliamın belgesi.

Allahımız doğayı da büyük bir dengede yaratmış, hiç bir mahlukatı gereksiz yaratmamıştır. Hepsinin bir görevi, bir dengesi vardır. Bu dengeyi bozan ne yazık ki insanımız. Yasak olan alanlarda avlanmak için araya hatır konuluyor, izin de alınıyor. Elin gavuru neden hatır gönül dinlemiyor? Orada neden torpil geçmiyor. İzin alınan bölgede vur, topla, doldur ve getir. Bunun adı av ve avcılık olmaz.

Kurtların besleneceği hayvanları vurursak, korkutup kaçırırsak, aç hayvan mevsime bakmadan her yere iner, tehlike de saçar.

Yerleşim bölgelerine hangi mevsimde olursa olsun yabani hayvanlar açlıktan iner, açlıklarının sebebi de ne yazık ki bilinçsiz avcıların doğaya verdiği zarardan meydana gelir.

Av yasağı varken bile kaçak yollardan, hatırla izin alanlardan dolayı bu denge düzelmez.