VELİ ALTINKAYA


AVRUPA’NIN EN BÜYÜK KARMA AVM’Sİ

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


Kayseri, Türkiye’nin en önemli mobilya üretim merkezlerinden biri. Ülkemiz mobilya ihtiyacının yaklaşık yüzde 40’ı Kayseri’deki markalarımız tarafından karşılanmaktadır.

Kayseri merkezli mobilyacılar sadece ülkemizin ihtiyacını karşılamakla yetinmeyip bu yılın ilk 11 ayında 400 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirerek dış ticaret dengemize de olumlu katkı sağlamış.

Kayseri Mobilyacılar ve Marangozlar Odası’nın girişimi ile 877 üye tarafından kurulan Erciyes Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi, Kuzey Çevreyolu üzerinde bir milyon 350 bin m2 alanda imalat odaklı 764 işyeri yaptı. Bu alanda ayrıca 270 m2 ile bin 350 m2 arasında değişen 400 mağazanın yer aldığı bir ‘Karma AVM’ inşa edildi.

‘Kayseri Uluslararası Mobilya Sanayi’ adıyla kurulan AVM’ye KUMSMALL adı verildi. TOKİ tarafından 3 yılda inşa edilen imalat birimlerinde üretim devam ederken, AVM tarafı ise bu ekim ayında hizmete açıldı. İmalat sektöründe 7 bin 400, AVM tarafına ise yaklaşık 3 bin kişi istihdam ediliyor. Yani toplamda 10 binden fazla istihdamın sağlandığı bu oluşum için şu ana kadar 2 milyar lira harcanmış.

KumsMall AVM’nin 24 Ekim ziyaretinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açılması planlanmıştı; ama olmadı. Hafta sonu kısıtlamaların da sürdüğü sıkıntılı bir dönemde kapılarını açtı KumsMall AVM...

KumsMall, bugünkü haliyle Türkiye ve Avrupa’nın en büyük karma alış-veriş merkezi. Muhteşem güzellikle bir inşaat yapmışlar. Aradığınız her tür mobilyayı burada bulabilirsiniz. Yıllardır Kayseri’de(Türkiye’de) dar bir grubun Ankara Siteler ve İnegöl odaklı mobilya arayışını alt üst edecek her türlü klasik ve modern mobilya ve aksesuar türlerini bu AVM’de bulabilirsiniz.

Burası sadece bir mobilya alış-veriş merkezi değil. Adı üzerine ‘Karma AVM’... Yani yiyecek içecek mekânları ile tekstil, gıda market yapılanmasının da planlandığı bir merkez inşa edilmiş.

Merkezin bir başka özelliği de çatısında 6 megawat GES ile gaz türbin üretim tesisleri de mevcut. Yani kendi enerjisini kendi karşıladığı gibi ulusal sisteme de katkı veriyor.

Hafta içinde meslektaşlarım Metin Kösedağ ve Erdinç Teğmen’le KumsMall yöneticilerini ziyaret ettik. Ziyarette KumsMall Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Tarla, Başkanvekili ve KAYMOS Başkanı Mehmet Yalçın, Yönetim Kurulu Üyesi Celal Doğan ve Denetim Kurulu Başkanı Hacı Çevikel’le görüştük.

Yunus Tarla imzası ile 4 Ağustos 2020’de Karayollları Genel Müdürlüğü’ne bir yazı gönderilmiş. Kuzey Çevreyolu’na 100 metre mesafedeki AVM’ye bağlantılı alt ve üst geçit isteniyor. Talep imar planında da mevcutmuş. AVM yöneticileri konu hakkında Bakanımız Mehmet Özhaseki başta siyasilerin katkısını bekliyor.

Burası Kayseri’nin Türkiye ’ye, hatta dünyaya açılan mobilya yüzü. Buraya hepimiz destek vermeliyiz. Bu merkezin kuruluşuna katkı veren herkese teşekkür borçluyuz.

 

VAKIFLAR MECLİSİ’NE KAYSERİ’DEN ADAY

Türkiye’de binlerce vakıf mevcut. Bizim kadim medeniyetimizde vakıfların özel bir yeri var. Ecdadımız leyleklerden, bitki örtüsüne ve mekânlardan, insanlara kadar hizmet odaklı yüzlerce vakıf kurmuş.

Vakıflar, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün denetiminde faaliyet gösteriyor. Mazbut, mülhak ve yeni vakıflar olmak üzere üç kategoride nitelendirilen vakıf yönetim sisteminin tepesinde bir ‘Meclis’ bulunuyor. Adı Vakıflar Meclisi...

15 üyeden oluşan Vakıflar Meclisi’nin başkanlığını, Vakıflar Genel Müdürü yapıyor. Bu Meclis’in üyeleri üç ayrı kategoride atama ve seçim yoluyla oluşuyor.  Meclis’e yeni vakıflardan üç isim seçilecek. Kayseri’de de kültür, sanat ve eğitim adına önemli çalışmalar yapan Kayseri Eğitim ve Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Koordinatörü Mustafa Kanlıoğlu aday oldu.

Önceki dönemlerde fiziki ortamda yapılan Vakıflar Meclisi Üye Seçimi salgın nedeniyle bu defa e-Devlet üzerinden online olarak 09:00-16:00 arasında yapılacak.

Kayseri’den Meclis’e aday olan Mustafa Kanlıoğlu’na Gönüllü Teşekküller de destek veriyor. Şehrimizdeki tüm vakıfların yetkili isimlerinin yarın bilgisayar ortamında Kanlıoğlu’na oy kullanmaları Kayseri’nin tüm vakıfların yönetimin de etkisini de artıracak.

Vakfın kuruluş ruhuna uygun bir gelenekten gelen Mustafa Kanlıoğlu’na Kayseri ve ülke genelindeki yüzlerce vakıf yöneticisinin destek vermesi bekleniyor.

 

KULİS BULVARI

RAHAT UYU HALİT ABİ

Rahmetli Halit Özkaya, bu şehrin yetiştirdiği önemli müteşebbislerden biriydi... Halit Abi erken ayrıldı aramızdan. Doğduğu toprakların değerleri ile barışık, mütevazi, sürekli üreten, kazancını devleti ve milleti ile paylaşan hayırsever bir kişiydi. Üç kardeşine hem abilik hem de önderlik ediyordu. O’ nun liderliğinde 25 yıl kadar önce kurulan Turkuaz Seramik sektörün dünya genelindeki önemli yayın organlarından olan Ceramic World’un yaptığı bir araştırmada, ilk 100 şirket arasında 16. olmuş. İlk 100’de Türkiye’ den 3 şirket varmış. Klozet, lavabo, pisuar, vitrifiye aksesuar, armatür, duş sistemleri ve setleri üreten Turkuaz binden fazla insanı istihdam ediyor. Eminim rahmeti Halit Abi, kardeşlerinin ve çalışanların başarısını hissediyor ve mezarında rahat uyuyordur. Bu gibi şirketler ailelerin değil, milletin malıdır. Başarılarından hepimiz mutlu olmalıyız.

 

Mış… Miş… Muş…

00- Vaka sayılarının yüzde 50 gibi azaldığı Kayseri’de yer olmakla birlikte yoğun bakımlarda tedavi süreci hala uzun sürüyormuş.

00- İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Ali Ramazan Benli’nin girişimleri ile Kayseri’ye gönderilen 13 yeni ambulans plakaları takılarak bu hafta hizmete girecekmiş.

00-ERÜ’de yerli ve milli aşının Faz-2 uygulaması da başlamış

00- Testi pozitif çıkan AK Parti İl Başkanı Şaban Çopuroğlu’ nun sağlık durumu iyiymiş.

0-Mustafa Çelik’in Büyükşehir, Kazım Yücel’ in, Kocasinan, Rifat Yıldırım’ın Talas ve CHP’ li bir ismin de Millet İttifakı’nın Melikgazi Belediye Başkan adayı olabileceği dedikodusu ortalığı hareketlendirmiş.

00- DEVA’nın yarın yapılacak büyük kongresine Kayseri’den kimse katılamazken, il ve 7 ilçe yönetim listesinin onaylanması da yeni yıla kalmış.

00-Araç muayene istasyonundan randevu almada hala sıkıntı yaşanıyormuş.