VELİ ALTINKAYA


BARO TOZ-DUMAN

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA - Tekrar Yazıları


Kayseri Barosu yaklaşık 2.5 ay sonra seçime gidecek. Seçimler son anda bir değişiklik olmazsa 13-14 Ekim’de yapılacak.

Dün Baro seçimleri ile ilgili üç-beş avukatla konuştum. Daha ilk konuşmadan itibaren ortalığın toz-duman olduğunu gördüm. Gerçi sandığın olduğu her yerde kulis diz boyu... Kanaryasevenler Derneği de seçim yapsa ortalık karışıyor. Kaldı ki Baro gibi önemli bir meslek örgütünün seçiminde heyecan, kulis, tartışma olmasından doğal ne olabilir ki...

Baro Başkanı Murat Şirvanlı son seçimde iktidar karşıtı bir blokun adayı olarak çıktı ve kazandı. Karşısındaki isim halen HSYK Üyeliği yapan Ali Aydın’ın sağ kolu Fevzi Konaç’tı. Konaç, ağırlıklı olarak Saadet, AK Parti, AHUDER ve kısmen MHP’li bilinen bazı avukatların desteğini aldı. Buna karşın Şirvanlı ise sol, merkez sağ ve MHP odaklı avukatların desteği ile seçim kazandı. Şirvanlı’ya oy veren MHP’ye yakın avukatların sayısı Konaç’a oy verenlerden daha fazlaydı.

Geldik yeni seçime...

Önce Murat Şirvanlı ile yaptığım telefon görüşmesini özetleyerek aktarayım. Başkan diyor ki: “Biz mevcut kadromuzla görevimizin başında ve yeniden adayız. Diğer aday arkadaşımız çalışıyormuş. Ama biz zaten işimizi yapıyoruz...”

Şirvanlı’ya mealen “Sayın Başkan yönetiminiz blok hareket ediyor mu? Yönetim içinde bir sıkıntı var mı?” diye sordum. Bazı şeyleri bildiğimi anlamış olmalı ki, “Biz arkadaşlarımızla devam etme arzusundayız. Ama yorulduk diyen arkadaşımız olursa onu da yeniden gözden geçiririz. Bakalım zaman ne gösterecek?” dedi.

Mevcut Baro yönetimi içinde etkin bazı isimler Başkan Şirvanlı’ya “Siz geçen dönemde 2. kez aday olmayacağınızı söylemiştiniz, çekilin” telkininde bulunuyor. Bu sıkıntı aşılmazsa yönetim içinden iki liste çıkabilir. Şimdi Şirvanlı’yı seçtiren tarafın korkusu şu: ”Acaba biz ikiye bölünürsek son seçimde karşımızda olan ekip de blok hareket ederse kaybeder miyiz?” Cevap aranan soru bu.

Kendi içinde Şirvanlı’ya karşı olan grup daha genç bir isimle yola çıkmak istiyor. Bunda da kararlı gibiler. Eğer blok baskısı altında kalırlarsa yeni listeye girmeyip bir küskün görüntüsü verebilirler. Veya yeni bir oluşuma kapı açabilirler.

Olayı siyasi bir noktaya taşımamak gerek. Ama mevcut yönetim iktidara karşı gibi duruyor. İktidara yakın cenahta bu önemli kaleyi daha önce olduğu gibi yeniden fethetme hesabında...

Geçen dönem olduğu gibi Fevzi Konaç’ın adaylığını duyuyorum. Hatta Konaç bazı büroları ziyaret ederek görüşmüş. Konaç’a en büyük destek şüphesiz AHUDER’den geliyor.... AHUDER kurulduğu günden bu yana Kayseri Barosu’nun seçimleri üzerinde en etkin bir sivil oluşum haline geldi. AHUDER içindeki bazı isimlerinde seçimlere Konaç’la değil “Doğrudan kendi adayları ile” katılma hesapları var...

Anlayacağınız avukatların kafaları karışık. Ramazan öncesi kulis çalışmaları daha etkindi. Şimdilerde Ramazan rehaveti var gibi. Ama bayramdan sonra yoğun bir kulis çalışması yaşanacağı kesin.

Baro seçimleri ile ilgili olarak özetle şunu söyleyebilirim. Önceki seçimlerde Şirvanlı’nın karşısında yer alan grubun Fevzi Konaç veya bir başka isim üzerinde blok hareket etme ihtimali daha yüksek. Burada da küçük çaplı Konaç aday olmasın diyenler var.

Şirvanlı’yı kazandıran ekip ise şuanda ikiye bölünmüş gibi. Bu bölünme yönetim içinde rahatlıkla görülebiliyor. Bu grup Şirvanlı’nın ısrarı halinde yollarını ayırabilir.

Bu arada siyasi partilerinde Baro’ya yönelik gelişmeleri yakından takip ettiklerini biliyorum. Hemen her partinin yönetiminde avukat var. Bu avukatlar sürekli il başkanlarını gelişmeler hakkında bilgilendiriyor. Parti koridorlarında da yukarda yazdığım alternatifler ve seçimlerde daha etkin olma hesabı masanın üstünden inmiş değil... Avukatların kendilerine ve Kayseri’ye yakışan bir seçim süreci yaşayacaklarına inanıyorum.

Not: Bu satırları yazdıktan sonra Fevzi Konaç ve Süleyman Gürkök’le bir telefon görüşmesi yaptım. Bu görüşmeyi de pazartesi paylaşayım izin verirseniz.

 

GARİP ERKUYUMCU

Kayseri’de uzun süre Gençlik Ve Spor İl Müdür Yardımcılığı yapmış, uluslararası boks hakemlerimizden biri olan Garip Erkuyumcu dün başlayan Londra Olimpiyatları öncesi bu şehirde hayatını kaybetmiş. Uzun süredir Garip Erkuyumcu görmem. Ama GSİM bünyesinde çalıştığı dönemde ikili ilişkileri sıcak bir yapısı vardı. Hiçbir nesep ve mezhep endişesi taşımadan bu şehre, bu ülkeye ve spora hizmet etti. Uluslararası Boks Federasyonu Londra Olimpiyatları’nın hakem komitesinde görevlendirmişti Garip Bey’i... Erkuyumcu soyadı dede mesleği kaynaklıdır. Adı ise gerçekten “garipliği” odaklı verilmiştir. Çocukları galiba İstanbul’da. Kayseri’de ise çok sayıda seveni olduğunu biliyorum. Vefat haberini duyan herkesin üzüldüğünden endişem yok.