VELİ ALTINKAYA


BARO YÖNETİMİNDEN: ‘DURMAK YOK YOLA DEVAM’

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA - Tekrar Yazıları


Başlığı okuyunca şaşırdığınızdan şüphem yok... Hele hele ağırlıklı olarak merkez sağ ve sosyal demokrat isimlerden oluşan Baro yönetiminin iktidar partisinin sloganını nasıl kullanacağını düşünüp daha çok şaşırmışsınızdır.

Kaldı ki Baro bir tüzel kişilik olarak elbette siyaset yapamaz. Baro yöneticilerinin bir siyasi görüşünün olması ise doğal.

Tabi bu işin espri tarafı. Ama varılan son kararı okuyunca “Durmak Yok Yola Devam” sözcüğünün “cuk diye” oturduğunu anlarsınız.

Ekimin ikinci haftasında Baro’da seçim var. Geçen yıl seçimlere Murat Şirvanlı ve Fevzi Konaç katılmış, Şirvanlı’nın listesi az farkla kazanmıştı.

Son söyleyeceğimizi ilk önce söyleyelim Baro şimdi de iki isimle seçime gidecek gibi...

Konaç’ı destekleyen AHUDER başta, ağırlıklı muhafazakâr çevreler iki ay kadar önce aynı başkan adayı ile yarışa katılma kararı almıştı. Bu yolda da Fevzi Konaç çalışmalara başlamıştı.

Ama mevcut yönetimde özellikle listenin Başkan’dan sonraki ilk iki sırasında yer alan “daha genç” isimler Şirvanlı’nın çekilmesine ve yeni bir isimle seçime katılmasını istiyorlardı...

Son olarak hafta başında bu ekip toplanmış. Uzun tartışmalardan ve Şirvanlı’nın adaylıkta ısrarcı olmasından sonra işte başlığa uyan karar alınarak “durmak yok, yola devam” denilmiş... Bu kararın alınmasında “İhtiyarlar heyeti” etkin olmuş. “İhtiyarlar heyeti”, “daha genç” ekibe “Fevzi Konaç’ın karşısına iki liste ile girilirse seçim kaybedilir. Ya hep birlikte seçimi kaybedeceğiz, ya da bu dönemde Murat Şirvanlı aday olacak” demişler... “Daha genç” ekip, halk tabiriyle “bağırlarına taş basıp” “ihtiyarlar heyeti”nin telkinine “amin” demişler...

Bu kararı öğrenen karşı cenah ise şimdilerde belli ki “surda bir gedik açma” girişimlerini sürdürüyor...

Ama onlara bir tavsiyem var, karşı kalenin surlarında gedik açmak isterken, dikkat edin kendi burçlarınızda top atışlarının oluşturacağı çatlaklar olmasın...

Avukatlar zeki insanlar. Onların kim kazanırsa kazansın akıllı ve kendilerine yakışan bir seçim yapacaklarından şüphem yok. Ancak mevcut başkanın, yani Sayın Şirvanlı’nın kazanması halinde artık hiç olmazsa TV programlarında O’nu görmek isterim... Fevzi Bey’in TV ekranından kaçar bir hali zaten yok.

 

AK PARTİ MKYK

AK Parti MKYK ve MYK önceki gün toplandı. Başbakan günlük bazı gelişmelerle birlikte MKYK ve MYK’da daha çok 30 Eylül kongresine yönelik değerlendirmeler aldı. Kulislere sızan bilgilere göre MKYK üyelerine “Kimi MKYK’da görmek istiyorsunuz?” sorusu sorulmuş...

AK Parti’nin 30 Eylül kongresinde oluşacak yönetim kadrosu partiyi hem yerel seçimlere, hem cumhurbaşkanlığı seçimine hatta hem de genel seçimlere götürecek... Bu noktadan bakıldığı zaman olağan süreçte yeni parti vizyonu 2015’in sonbaharına kadar görev yapacak. Ancak Başbakan Erdoğan’ın Köşk adaylığı ve seçilmesi halinde partinin 2014 Ekimi’nin ortasında yeni bir genel başkan seçmesi, hem Siyasi Partiler Kanunu’nun hem de Parti Tüzüğünün emri... Yani parti başkanının Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde (ki yeni cumhurbaşkanı 28 Ağustos 2014 tarihinde yemin edip göreve başlamadan önce, partisinden istifa etmek zorunda. Genel başkanın istifası halinde SPK 45 gün içerisinde yeni genel başkanın seçilmesi için kongre emrediyor) parti kongreye gidecek. Bu durumda genel seçim öncesinde parti organları yenilenebilir... 30 Eylül 2014’ten sonra yapılacak her kongre AK Parti için SPK öngördüğü olağan kongre anlamına gelir.

Bir süredir Hürriyet internet sitesinde bir köşe yazarı AK Parti’nin yeni yönetimi konusunda kulis bilgilerini aktarmaya çalışıyor... Bazı eksikliklerle birlikte genel manada bakılınca ortalama bir yorum. Bu yazar “AK Parti’nin Yeni Yol Haritası” başlıklı dünkü yazısında 30 Eylül’den sonra kongre değişikliği olabileceğini yazmış. Bu yazıda Kabine’de yer alacak isimler arasında Mustafa Elitaş da var. Hatta yorumu daha ileri götürerek Elitaş’ın adını Haluk İpek’le birlikte bir yıl sonrasının yeni TBMM Başkanı olarak dahi yazmış. Elitaş’ın bakanlık hakkı. Ama Meclis Başkanı olması bana göre bir başka anlama gelir. Onu şimdi yorumlamayalım daha çok erken.

AK Parti’nin 30 Eylül kongresinde oluşturulacak MKYK ve MYK partinin 2023 yılına yönelik yeni vitrini olacak.Tabi bu yapı oluşturulurken Kabine’de yapılacak değişiklikte önemli...