VELİ ALTINKAYA


"BAŞKANIN KIYMETİNİ BİLİN"

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA - Tekrar Yazıları


Dünya Tiyatrolar Günü dolayısıyla Şehir Tiyatrosu’nda gerçekleştirilen programa ünlü sanatçı Can Gürzap konuk olarak gençlerle sohbet etmiş.

Büyükşehir Belediyesi' bu yıl Uluslararası Tiyatro Festivali’nin 7.‘sini düzenledi. Tiyatro Festivali'nin başladığı yıldan bu yana sahnelenen oyunları 100 binden fazla seyirci izlemiş. Festivale şimdiye kadar 155 okul katılmış, yaklaşık 3 bin tiyatrosever genç, oyuncu ya da teknik ekip olarak festivalde görev almış.

Büyükşehir Belediyesi bu anlamlı etkinliğe ünlü tiyatro sanatçısı Can Gürzap’ı da davet etmiş. Gürzap, kendisine yakışan güzellikle davete icabet etmiş.

Birçok tiyatro oyununu sahneleyen, birçok film ve dizi de önemli görevler üstelen Can Gürzap’ın gençlerle yaptığı sohbette neler söylediğini Büyükşehir Belediyesi’nden gönderilen konuyla ilgili basın bülteninden aynen aktaralım.

"Tiyatro dünyanın en güzel işlerinden biridir çünkü insanı anlatır. Oyuncuları canlı olarak seyretme imkânı, tiyatronun hep canlı kalmasını sağlar.

Kültür- sanat faaliyetlerinin, bir ülkenin uygarlık seviyesini yansıttığını belirten Gürzap, gençlere “Tiyatroyu hayatınızdan eksik etmeyin” tavsiyesinde bulundu.

Kayseri'ye daha önce birkaç kez geldiğini ifade eden Gürzap, "Bu gelişimde Kayseri'ye hayran kaldım ve bu şehrin çok geliştiğini gördüm. Uzun uzun gezdim, pırıl pırıl caddeleriniz, düzenli yollarınız, muhteşem bir stadınız, çok güzel bir kayak merkeziniz var" diye konuştu.

Böyle bir festivalin Türkiye'de bir ilk olduğunu ifade eden Gürzap, "Bu festivale 26 okul katılacak. Bu, muhteşem bir organizasyon. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde böylesine bir festival yok. Kayseri şehri, bu festivali ortaya çıkartan ve bugüne kadar yaşatılmasını sağlayan Büyükşehir Belediye Başkanı’nın kıymetini bilmelidir. Ben de bu vesile ile Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'ye ve bu festivalde emeği geçenlere teşekkür ediyorum..."

İstanbul başta batı illeri Kayseri’ye şaşı bakıyor. Kayseri’yi ticaretten, paradan başka bir işle uğraşmayan, sosyal ve kültürel aktiviteleri bilmeyen, muhafazakâr yapının hâkim olduğu bir şehir olarak görüyorlar.

Bu cihetle alt-üst yapı itibariyle örnek şehirlerden biri olan Kayseri’de kültür ve sanat etkinliklerine bu derece ilgi olmasına şaşırmış olmalı Sanatçı Can Gürzap.

Can Gürzap türü sanatçı, gazeteci ve aydınların şu veya bu gerekçe ile Kayseri’ye davet edilmesi ve yapılan bu neviden etkinlikleri yerinde görmeleri şehrimiz hakkındaki hâkim kanaatin yok olmasına katkı sağlar.

Eminim ki Can Gürzap Kayseri’de gördüklerini, yaşadıklarını her vesile ile dillendirecektir.

 

“MİLLİ MÜCADELE’DE DEVELİ VE ERMENİLER”

Belediye ya da meslek kuruluşlarının kültürel yayınlarını mutad hizmetlerinin ötesinde daha bir takdirle takip ediyorum.

Develi Belediyemiz de son yıllarda kültürel yayınlara ağırlık vermeye başladı. Develi önemli tarihi birikimleri olan bir ilçemiz. Milli Mücadele’de de önemli etkinliklerde bulundu. 25 yıl önce ‘Milli Mücadele’de Develi’ adlı çalışmamı Kayseri Anadolu Haber Gazetesi’nde dizi yazı olarak yayınlamıştım. En önemli kaynaklarımdan Mehmet Özdemir’in eseriydi.

Şimdi ise Ziraat Yüksek Mühendisi Cenani Gürbüz, yazının başlığını taşıyan bir eseri kaleme almış ve Develi Belediye Başkanı Recep Özkan da bu güzel çalışmanın yayımını sağlamış.

Yazarı ve Belediyeyi tebrik ediyorum. Develi Milli Mücadele’de büyük görevler üstlendi. Bölgede yaşayan Ermenileri de içine alan böyle bir çalışma kalıcı olmuş. Emeği geçenlere teşekkür.

 

OSB’NİN ARITMASI DEVREDİLDİ Mİ?

KASKİ arıtma tesisini kurarken OSB 500 bin DM katkı vermişti. O arıtma tesisi OSB’nin atıklarını arıtamadı. Sonra OSB kendi atıksu tesisini kurdu. Tesisin devreye girmesi bir hayli gecikti. OSB Başkanı Hasyüncü sanıyorum işletme maliyetleri ve başkaca unsurlar dolayısıyla arıtmayı KASKİ’ye devretmeye çalışıyor. Konunun Başkan Özhaseki’ye daha önce aktarıldığını biliyorum. Şu ana kadar sonuç alındı mı, alındıysa nasıl alındı herhalde yakında hepimiz öğreniriz.