VELİ ALTINKAYA


“BENİ KİMSE BERTARAF EDEMEZ”

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA - Tekrar Yazıları


Geçtiğimiz hafta Gündem Programı’nda Yusuf Yerli ile CHP’nin kongre sürecini ve olası adayları değerlendirirken “Henüz erken olmakla birlikte CHP içinde oluşan delege yapısına göre il kongresinde mevcut başkan Ayhan Gülsoy’un yeniden aday olması zor gözüküyor. Belki kendisi de aday olmayabilir. Delege seçim sürecinde parti içindeki taraflara eşit durmaya çalıştı. Özellikle merkez ilçe kongrelerinin sonucu nasıl şekillenir bilemiyoruz; ama muhtemel ki Gülsoy aday olmayabilir; hatta olamayabilir” mealinde bir yorum yaptım. Bu yorum üzerine Yusuf “Bu durumda Ayhan Gülsoy bitaraf olduğu için bertaraf mı olmuş oluyor?” gibi bir soru sordu. Ben de “aynen öyle” dedim.

CHP İl Başkanı Ayhan Gülsoy salı günü programı canlı olarak izleyememiş; Pazar günkü tekrarı izlemiş; telefonla arayarak mealen şunları söyledi.:

“Veliciğim doğru kongre sürecinde ben tarafsız durdum. Bitaraf olduğum doğrudur. Ama asla bertaraf olmam. Kimse beni bertaraf edemez. Ben hiçbir zaman bertaraf olmayı hak eden bir şey yapmadım, yapmam da. Yani böyle bir şeye müstahak değilim. Benim yetişme tarzım da buna asla izin vermez... Veliciğim bir hususu daha aktarmak istiyorum. Benim şair-yazar kimliğime vurgu yaparak, sağolasın sen dostluğumuz nedeniyle benimle ilgili güzel şeyler de söylemişsin. Ancak bu konuda da bir yanlış anlamayı düzeltmek isterim. Beni tanımayan insanlar şair-yazar kimliğim nedeniyle il başkanı olduğum zannedebilirler. Ben 35 yaşında iken partimin il sekreterliğini yaptım. Meclis üyeliği yaptım. İnandığım ve doğru bildiğimi nezaketle her ortamda dile getirdim, bundan sonra da getiririm. Özetle il başkanlığına hak etmediğim halde getirilmiş değilim...”

Ayhan Gülsoy il kongresinde aday olup olmayacağına dair renk vermiyor. ”Olabilirim de, olmayabilirim de” modunda... Belli ki ilçe kongrelerinin nasıl şekilleneceğine bakıyor.

Aday olur veya olmaz bu noktada şimdiden benim de bir şey söylemem doğru değil; ancak tekraren ifade edeyim ki Gülsoy, sosyal demokrat kimliğinden hiç şüphe duymadığım, ilkeli ve dürüst, aydın bir insan. Bakalım CHP delegesi bizim gördüğümüzü görebilecek mi?..

 

YAKUT’UN REYTİNGİ YÜKSELDİ

Yeni eğitim modeli ile ilgili tartışma bir süredir gündemi meşgul ediyor. Başbakan Erdoğan 20 gün kadar önce grup toplantısında, “Bu mutlaka geçecek, iki hafta sonrada genel kurula gelecek” dediği zaman İstanbul medyası “ İktidar tasarıyı Sadık Yakut’un Meclis’i yönettiği dönemde genel kurula getirmek istiyor” yorumları yapmıştı...

O yorumlar hemşehrim nedeniyle hoşuma gitmişti. AK Parti’nin bir başka meclis başkanvekili daha var... Mehmet Sağlam... Hoca malum bir ara pot kırmıştı.

Sadık Bey geçirdiği ameliyat nedeniyle uzun süredir Meclis çalışmalarına katılamıyor, Kayseri’ye gelemiyordu. Cumaertesi günü İl Danışma Meclisi’nde gördüm. Ve “Sayın Başkanım koltuk değneklerini attınız mı?” dedim. “Hayır Veliciğim kullanıyorum. Şu anda % 75 oranında basıyorum. Hekimlerin talimatı doğrultusunda hareket ediyorum” dedi... Bugünü sordum. Malum tasarı bugün genel kurula geliyor “Bir sıkıntı olmaz. İnşallah bizim arkadaşlar da, muhalefetteki arkadaşlarımız da Meclis’in görüntüsünü olumsuz etkileyecek bir tavır içerisine girmezler. İç Tüzük ne diyorsan ben onu yaparım. Biz böyle tasarı, teklifleri çok gördük” mealinde bir yorum yaptı.

İnşallah sakin kişiliği, mutedil yapısı ile bilinen hemşehrimin tansiyonunu yükseltecek konuşmalar, hareketler yaşanmaz. Bu Meclis’in saygınlığına, milletin siyasete, Meclis’e bakışına zarar verir. Herkesten çok milletvekillerinin buna dikkat etmesi gerekmez mi?..

 

KAYSERİLİ BUNU NASIL GÖRMEZ

Elektrik Şirketi’nin dün genel kurulu vardı. Genel Kurul’da Genel Müdür Şadi Büyükkeçeci’nin yaptığı konuşma metnine baktım. Şirket geçen yıl 428 milyon ciro yapmış. 13.8 milyon vergi vermiş, önceki yıl 36 milyon lira olan karını 55 milyon liraya çıkartmış. Bir ara Yamula Baraj Şirketi’nin de bilançosu yayınlanmıştı. Bir yılda 55 milyon lira kar etmişti. Demek ki enerji işi hesabını iyi yaparsan karlı bir sektör. Bizim akıllı geçinen Kayserililer hala bu sektöre girmekte niye ihtiyatlı davranır şaşıyorum.