VELİ ALTINKAYA


“BÖYLE GİDERSEK DAHA DA ZORLANACAĞIZ”

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


Daha geriye gitmeyeyim, son bir ay içerisinde Kovid’in şehrimizi tehdit ettiğine dair 4 büyük yazı yazmışım. Bu yazı tarih ve başlıkları ile internette okunma sayısı şöyle:

26.07.2020- ‘Kayseri (OSB) Yanıyor’ 4.973 okuma...

04.08 2020- ‘Virüs Kayseri’de Zirve Yaptı. Okunma sayısı: 12.455

05.08.2020- Rakamlar Korkutucu. 2.090 okunma.

26.08.2020- Hastaneler de, Sağlıkçılar da tıkanmak üzere. 1891 okunma...

Son bir ayda yazdığım 4 yazıyı aynen yeniden yayınlasam olur. Zira şartlar Kovid noktasında bugün için daha kötü...

O yazılarımda da ifade ettim; Vali Bey, belediye ve meslek örgütü başkanları; özelliklede sağlıkçılar ve kolluk güçleri aylardır yoğun tempolu ve stresli bir çalışma içerisindeler.

Sağlık Bakanı Koca virüsün tırmandığı 11 il arasında Kayseri’yi de zikredince Vali Şehmus Günaydın medya kuruluşlarının yöneticileri ile bir sohbet toplantısı yaptı. Toplantıya İl Sağlık Müdürü Doç. Dr.Ali Ramazan Benli de katıldı. Maske ve mesafenin titizlikle korunduğu toplantının mekanı Polisevi bahçesiydi. Masada su ve dezenfekte de vardı.

Vali Bey vaka sayısının arttığını açıkça ifade etti. ‘Tedbirlere, uyarılara dikkat edilmezse müeyyideleri artırmak zorunda kalacağız’ denildi.

Kayseri’de pozitif vaka, şüpheli, karantina-izolasyondakilerin sayısı ne kadar?

Arkadaşlarımız ısrarla bu soruya cevap bulmaya çalıştı. Vali Bey ve İl Sağlık Müdürü de bu noktada bir rakam vermekten geri durdu.

Ama bazı rakamlar verdiler.

Kayseri’de günlük test sayısı yer yer 4 binlere kadar ulaşıyormuş. Mesela önceki gün, 3 bin 799 test yapılmış.

Virüsü taşıyan hastaların yüzde 90’dan fazlası evde tedaviye cevap vermiş ve iyileşmiş.

Pozitif olan bir hasta günde ortalama 4 kişiye virüsü bulaştırıyormuş. Bu kişinin rahatsızlığının netleşmesi de ortalama 5 gün sürüyormuş. Böylece bir kişi bu 5 günde ortalama 20 kişiye virüsü bulaştırıyormuş.

Yetkililer virüsü taşıyan kişilerin filyasyon ekibine doğru bilgi vermesinin altını özellikle çiziyor. Virüs taşıyan bir kişinin son üç günde (72 saatte) kimlerle temas ettiğinin filyasyon ekibine doğru ve eksiksiz olarak aktarılması isteniyor. Bu çok önemliymiş.

Sağlık Müdürü Benli, ‘Bir virüsü kontrol altına alabilmenin üç yolu var. Aşı, tedavi ve hareketliliği engelleme’ diyor.

Aşı henüz bulunmadı. Tedavi noktasında da sağlıkçılar gayretli bir çalışma içerisinde, ama zorunlu olmayan hareketliliğin önlenmesi halinde virüsle mücadele edilebilecek.

Buna örnek olarak haziran başı gösteriliyor. Haziran başında Kayseri’de tek bir entübe ve yoğun bakım hastası yokmuş. Normal serviste tedavi edilen toplam hasta sayısı ise 63’müş. Günlük vaka oranı ise 2-3...

Bugün geldiğimiz noktada Kayseri ülke genelinde ilk beş de, değilse de ilk 10’da. Bunu Bakan söylüyor.

35 kişilik ekip günde 2 bin evi telefonla kontrol ediyor bir anlamda ‘Tele Tıp’ faaliyeti icra ediyormuş.

Virüsle ilgili rakamlar gerçekten çok önemli değil. Rakamları merak edenler son yazılarımda ısrarla belirttiğim gibi, sağına ve soluna baksın ne kadar vaka olduğunu görür. Geçenlerde yazdım, özel bir hastanenin aciline başvuran 54 hastadan 40’ı pozitif çıkmış. Bir büyük hastanemizde yapılan bin 700 civarındaki testten 800 kadarının pozitif olduğu söyleniyor.

Yine ısrarla ifade ettiğim gibi, hastanede veya evde tedavi olanlar, şüpheli vakalar ve izolasyona tabi tutulanların toplamı on binlerce. Özellikle izolasyon rakamları çok yüksek.

Vali Bey maske, mesafe ve temizliğe dikkat edilmesi noktasında adeta feryad ediyor. ‘Evet vakalarda ciddi bir artış var. Ama önümüzdeki iki hafta kurallara - uyarılara dikkat edersek biz bu işi eski noktaya taşırız’ diyor.

Vali Günaydın, hayatın normal akışında devam etmesi adına yasaklamadan, sınırlandırmadan cezadan yana olmadıklarını, ama gerektiği zamanda her türlü cezai işlemi yaptıklarını ve bundan sonrada yapacaklarını söylüyor.

İlginç de örnekler verdi Vali Bey... Develi’de düğünler yasaklandı. Sağlık Müdürü’nün cep telefonundan Sindelhöyük’de bir düğün görüntüleri izledim tam bir facia. Ne maske, ne mesafe var. Herkes şıkır şıkır oyun oynuyor. Bu düğüne katılan ve tesbit edilebilen herkese 3 bin 150 lira ceza yazılmış.

Vali Bey yer adı söylemedi, ama ben yazayım; Sarıoğlan Çiftlik’de, (Nüfusu 3 bin civarında) kahvehaneler kapatılmış. Açık alan vs kılıfı ile sigara içilen bazı cafelere cezalar kesilmiş. Meydanda sehba üzerinde mesafeye dikkat etmeden simit yiyenlere de cezadan nasibini almış.

Cezalar genellikle 3 bin 150 lira. Ayrıca savcılığa TCK 195’e göre suç duyurusunda bulunulanlar da var. Bunlar 2 ay ile bir yıl arasında hapisle yargılanacak.

Önceki gün aile hekimleri ile önemli bir toplantı yapılmış. Durumu ciddi olmayan şüpheliler aile hekimlerince şehir hastanelerine yönlendirilmeyerek evlerine gönderilecek ve gezici ekipler PCR numunelerini evlerinde alıp tedavi uygulayacaklarmış.

Vali Bey, ‘Kovid’li olduğunu bildiğini bir cenazeye niye katılıyorsunuz? diyor. Sonra 49 pazarda ve tüm düğün salonlarında ekiplerin sabit olarak denetim yaptıklarını söylüyor.

Ayrıca bizzat kendisinin de halk otobüsleri, raylı sistem ve çarşı-pazarda habersiz denetim yaptığını ifade ediyor.

Yazılacak, söylenecek söz çok. Önümüzdeki günlerde hepimizin sağlığı adına bu uyarıları sürdürmeye devam edeceğiz. Ama bakın İlin Valisi ne diyor:

“...Evet vaka sayısı artıyor. Bu şekilde gidersek önümüzdeki günlerde çok zorlanacağız...”

Gelin ‘Bu şekilde’ gitmeyelim. Emin olun hemen her gün tanıdığım 7-8 kişinin ailesi ile birlikte pozitif olduğu haberini alıyorum. Sağlıkçılarımız, kolluk güçleri çok zor şartlarda 6 aydır mücadele ediyorlar. Bizim için yapıyorlar bu mücadeleyi. Ama, görüyorum ki onlarda artık, ‘yorulmuşlar veya yorulmak üzereler’.

Maskeye, mesafeye ve hijyene uyarsak biz bu işi yeneriz. İki-üç ay önce nasıl yenmişsek bugün de yeneriz.

Keyfi olarak dışarı çıkmamalıyız. Çıkmak zorunda isek de kurallara uymalıyız.

Vali Bey’e okullarla ilgili tedbirleri de sordum. Gerekli önlemlerin alındığını söyledi.

Bu arada bu satırları yazarken Bilim Kurulu yüz yüze toplantı halindeydi. Kurul Üyesi Şehir Hastanesi Başhekimi İlhami Çelik’de muhtemel ki bu toplantıdaydı. Eminim o toplantıda Kayseri’ye özel bir başlık açılmıştır.

Uyarılara dikkat etmezsek hep birlikte çok ağır bedeller öderiz.