VELİ ALTINKAYA


BU ASKERLER SIKINTI OLMASIN

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


Kayseri ve Türkiye korona virüs tedbirlerine her geçen gün daha fazla özen gösteriyor. Sağlık çalışanları büyük bir özveri içerisinde görevlerini yapıyorlar.

Virüsle mücadele elbette sadece sağlık çalışanlarının işi değil. Hepimizin üzerine düşen görevi en iyi şekilde yapması gerekir.

Dün de ifade etmeye çalıştım, Kayseri’de de İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Ali Ramazan Benli’nin riyasetinde tüm sağlık kurumları ve kamu kurum ve kuruluşları adeta seferber olmuş durumda...

Sadece kamu hastaneleri değil, özel hastaneler de her türlü göreve hazır. Avrupa ülkelerinin bazılarına özel hastaneler olağanüstü süreçten dolayı resmen kamunun emrine verildi. Türkiye henüz bu noktada değil. Kamu hastanelerinin imkanları şimdilik süreci götürmeye yetiyor. İnşallah özel hastanelerimize ihtiyaç duyulmaz...

Ama buna rağmen Kayseri’ deki üç-dört özel hastanemizin yöneticisi İl Sağlık Müdürlüğü’nü arayarak ‘emrinizdeyiz’ demiş. Bu hastane yöneticilerimizi kutluyorum.

Şehir ve devlet hastanelerinin yanı sıra ERÜ Tıp Fakültesi Hastanesi de hummalı bir çalışma içerisinde. Sağlık Müdürü Ali Ramazan Benli ile ERÜ Hastaneleri Başhekimi Ahmet Güney hemşeri sayılır. Biri Develili diğeri Yahyalı... Uyum içerisinde çalışıyorlar. Rektör Çalış da hastane yönetimine gerekli talimatı vermiş durumda.

Rakamlar çok önemli değil. Kayseri’de korona virüs olan hasta var mı? Merakla sorulan soru bu. Bu soruya soruyla cevap vermek lazım. Olmaması mümkün mü? Özellikle Umre’den gelen iki yaşlı sıkıntılı, bir de Avrupa’dan (İngiltere’den) gelen vatandaşımızda sıkıntı var. Bu isimlerin bağlantılı veya temasta olduğu ne kadar isim varsa hekimlerimiz hepsini kontrol altında tutuyorlar.

Kısa süre önce açıklanan 50 civarındaki rakamların tamamını ‘pozitif’ olarak algılamayalım. Bu kişilerle ilgili tahlil sonuçları bekleniyor. Bir kısmı taburcu ediliyor, yerlerine yenileri geliyor.

Ama, sağlık çalışanlarımız sürece hakim. Her şey kontrol altında. Biz kararlara uyarak onlara yardımcı olacağız ve 21:00’da alkışlayarak yanlarında olduğumuzu göstereceğiz.

Tahlillerle ilgili dünyanan her yerinde bazı sıkıntılar ve yoğunluk var. Sağlık Bakanı açıkladı, bugünlerde 15 bin günlük tahlil yapılabilecek. Kayseri’de de bu tahlillerin günlük olarak yapılması adına son rötuşlar yapılıyor. Pazartesi gününden itibaren bazı sonuçlar daha net alınır.

İki önemli hususu yazının sonuna bıraktım.

Biri 65 yaş üstünde olup da toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanan vatandaşların bir bölümünün ısrarla dışarı çıkma çabaları. Televizyonlarda görüyorsunuz ‘ortalık sakinken bir dolaşayım‘ diyor Hacıbabalar, Hacıanneler. Bir kısmı ise neredeyse camilerde imamları dövecekler ‘namaz kıldırmıyorsunuz’ diye.

Malum 65 yaş üstündekiler toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanıyor. Bu hak kanunla verildi. Kanunla verilmiş bir hak olduğu için de belediyeler ‘bu hakkı kaldırdım’ diyemiyor...

Ama ülkemiz bir olağanüstü süreçten geçiyor. Dün de yazdım, önceki gün Kayseri’de 65 yaş üstü 14 bin kişi toplu taşıma araçlarını kullanmış. Allah aşkına nereye gider bu 14 bin kişi. Çalışıyor mu, hastaneye mi gidiyor? Emin olun en az 10 bini keyfi olarak sokakta, parkta, cami önünde vakit öldürüyordur.

Aslında illerde Hıfzıssıhha Kurulu kararı ile bu kişilerin ücretsiz toplu taşıma hakkı askıya alınabilir. Ama Valilerin risk alması lazım. Zira ortada kanun var.

Bu hususun iki ayrı koldan Ankara’ya intikal ettirildiğini belirteyim. Konu AK Parti MYK üzerinden de, Bakanlık üzerinden de Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulacak. Bugün-yarın bir karar çıkarsa bilin ki Kayseri’nin girişimlerinin etkisi olmuştur.

Diğer konu ise asker alımı...

Virüsle ilgili tedbirler çerçevesinde Milli Savunma Bakanımız Hulusi Akar da Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları ile bir değerlendirme yaptı. Akar’ın konuyla ilgili açıklamasının bir bölümünü Bakanlığın internet sitesinden aldım.

Şöyle:

“... Millî Savunma Üniversitesi’ne bağlı Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksek Okulları ile Harp Enstitüleri 13 Nisan 2020 tarihine kadar tatil edilmiştir. Tören, konferans, kısa süreli toplantı, kurs, fuar, seminer gibi faaliyetler de iptal edilmiştir. Bu dönemde birlik, karargâh ve kurumlara ziyaretçi alınmayacaktır. Orduevleri ve misafirhanelere; görevli personel ile mücbir sebepler için konaklayanlar haricinde kimse kabul edilemeyecek, günübirlik girişlere izin verilmeyecektir. Milli ve uluslararası tatbikatlar ertelenmiştir. Yurtdışı geçici görevler de ikinci bir emre kadar durdurulmuştur. Şu anda yurt dışında olan personel yurda dönüşlerinde sağlık kontrolüne tabi tutulacak ve belirli bir süre diğer personel ile temasları önlenecektir.

Yükümlü erbaş ve erlerimizin celp işlemlerine mevcut planlar çerçevesinde devam edilecektir. Gençlerimizin eğitim merkezlerine katılışları sırasında Sağlık Bakanlığı ile koordineli olarak ek önlemler de alınacaktır. Aileleri tarafından bizlere emanet edilen Mehmetçiklerimizin hafta sonu izinlerini bir süreliğine durdurmuştuk. Askerlerimizin sağlığını ön planda tutarak hayata geçirdiğimiz bu uygulamanın yanı sıra ilave tedbirler de aldık, almaya devam ediyoruz. Hudut birliklerinde de çeşitli önlemler aldık. Yasa dışı geçişlerle mücadeledeki faaliyetimizi personelimizi virüse karşı koruyacak şekilde, koruyucu elbise ve maske takviyesi dahil yeniden düzenledik...”

Bakan Akar ücretli askerlik yapacaklarla ilgili celp işlemlerinin durdurulduğunu söylemişti. Yukarıdaki açıklamadan da anlaşıldığı gibi normal celp süreci işliyor.

Aldığım duyumlara göre yarından sonra önümüzdeki birkaç gün içerisinde Kayseri Komando Tugayı’na bin 600 asker teslim olacakmış... Evet tam bin 600 asker.

Allah korusun bu askerlerimizden biri Umre’den gelen büyüklerinin elini öpüp de birliğine teslim olmasın.

Askerler her konuda olduğu gibi bu konuda da şüphesiz daha tedbirlidir. Keşke asker almaları terörle mücadelemize mani olmayacak şekilde ya ertelesek ya da kademelendirsek.

Şüphesiz kışlalar kontrol altındadır. Ama yeni geleceklerde bir sıkıntı olursa Allah korusun bunun altından kimse kalkamaz...

Sesimizi inşallah Milli Savunma Bakanımız duyar.