SAMİ DAYANGAÇ


BU GÜN BAYRAM


 

23 Nisan 1920, Türk milletinin millî iradesini temsil eden Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı gündür. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği bu mutlu günde, kuruluşunun 102. yılını gurur ve coşkuyla kutladığımız Birinci Meclisimizin kahraman üyelerini rahmet ve şükranla anıyoruz. 23 Nisan'ın Türkiye'de ulusal bayram olarak kabul edilmesinin nedeni, 1920'de o gün Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılmış olmasıdır.

Mustafa Kemal Paşa önderliğinde 23 Nisan 1920'de Ankara'da TBMM'nin açılışı, kurtuluş mücadelesinin en önemli safhalarından biri oldu. Büyük önder Atatürk'ün düşüncesinde çocuklar, milletin geleceğidir. Onlara duyduğu sarsılmaz güvenin ve büyük sevginin ifadesi olarak, millî bayramımız olan 23 Nisanları çocuklara armağan etmiştir. Bu bayram her yıl kutlansa da çocuklarımıza günün anlam ve önemini yeterince aktardığımız söylenemez. İşin eğlenme, magazin yanlarına daha çok kıymet veriliyor. Oysa çocuklarımız kendi tarihlerini yani ecdatlarının neler yaptığını, Osmanlı’yı, Türk tarihini iyi öğrenmeli ve gelecek nesillere de öğretmelidir. Misal ülkemizde bir Türk Tarih Kurumu var. Hiç merak ettiniz mi, bu kurum ne iş yapar?

Kayseri Belediyeleri pandemi döneminde dahi çocukların bayramlarını kutlamak için çeşitli etkinlikler düzenlemiş, sokağa çıkma kısıtlamalarında cadde ve sokaklarda eğlence araçları gezdirmiş, eğlendirmişti. Bu yıl da başta büyükşehir olmak üzere diğer belediyelerce de çeşitli oyunlar, eğlenceler haftaya yayılarak düzenleniyor.

Çocuklara ve dolayısıyla geleceğe yatırım sanki belediyelerin asli görevi gibi çok farklı alanlarda çocukların, gençlerin eğitimine, sosyal yaşamlarına dokunuyor, hizmet götürüyorlar. Kütüphaneler, akıl küpü kütüphaneler, oyun alanları, eğitimleri için okullar, parklara konulan birbirinden eğlenceli oyun araçları, oynayarak eğitilmelerine verilen katkı akla ilk gelenler ki hepsi de birbirinden değerli.

Eli öpülesi öğretmeler çocuklarımıza doğruları öğretip geleceğe donanımlı yetişmelerini sağlarken en önemli destek aileler kadar da belediyeler olmuştur ve olmaya da devam etmektedir.

Gençler, tarihimizi, ecdadımızı iyi öğrenin ki geleceğe ışık tutasınız. Bayramınız kutlu olsun...

 

GÜNÜN SÖZÜ: Mutlu ol, çünkü kimse senin üzgün olmanı umursamıyor…