SAMİ DAYANGAÇ


BUNUN ADI NEDİR?

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


Corona illeti ile topyekün savaşılmazsa geleceğimiz karanlık demektir. Olmuyor, tüm uyarılara rağmen duyarsız davrananlar var. Bireysel korunmanın faydası, etkisi çok olmuyor. Hemen ne demek istediğimizi açıklayalım. İstanbul'da yaşlı biri vefat etti, cenazesini bize göre oraya gömmek gerekir. Ne yapılıyor? Topluca cenaze mesela Yeşilhisar'a getiriliyor. Defin vs iş bitti mi? Elbette hayır.

Cahil cesareti mi, vurdumdumazlık mı bilinmez o eve taziyeye koşuluyor. Ee İstanbul'dan gelen misafir bol bol corona ikram ediyor ve yayılıyor. Buyrun...

Bunun adı nedir?

Devam edelim, gelenek diye asker uğurlamaları yapılıyor. Biz sanıyoruz ki eskiden insanlar araçlarına biner, yol keser, caddelerde halay çeker. Corona çıktı ve bitti sanıyoruz. Gerçek böyle değil. Asker kutlamaları artık kapalı mekânlarda yapılıyor. Kalabalık, yiyip içip eğleniyor ve coronalı olarak evlerine dönüyorlar. Bunun adı nedir?

Cuma günleri başlayan kısıtlamalara eskisi kadar uyulmadığı kesin. Cumartesi pazar sokaklarda insanlar, araçlar vızır vızır. Kısıtlamalarda nereye gidip gelirler? Zenginsen zaten Erciyes'e çıkar akşama kadar eğlenir, kayarsın. Bol bol sosyal medyada yayınlar, kıskanılırsın. Kurallara uyan vatanseverler sık sık kulaklarını çınlatsa da. Bunu adı nedir?

Cuma mesai bitiminde kısıtlamalardan kaçmak üzere pek çok yurttaş köylerine, ilçelerine, yani ailelerine, ana babalarına, akrabalarına koşuyor. Giderken götürmese de gelirken süt, peynir, turşu ile corana virüsünü ne yazık ki getiriyor. Bunun adı nedir?

Bizim şaşırdığımız şudur; coronanın şakası yok. Yakın çevrelerimizde pek çok insanı kaybettik. Hala inandırıcı olamadık ki, tedbirlere uymuyoruz. Aslında hafta sonu kısıtlaması, işi olmayan herkesin hafta içinde de evinden çıkmaması gereken bir husus.

Yaşlı, genç, zengin, yoksul ayırımı yapmadan bu virüs ÖLDÜRÜYOR.

Şimdi de mutasyon belası çıktı. Uzmanlar çift maske kullanmayı öneriyor. Gerekçe de tek maske ağız ve burundan ıslanınca, nemlenince etkisini kaybediyor. Mutasyon illeti daha öncekinden farklı olarak havada asılı kalan bir mikrop. Kalabalıklar sonrası en az 3 saat kaldığı söyleniyor. Bu nedenle maske olsa dahi mümkün olduğu kadar kalabalıklarda bulunmayalım, bol bol havalandıralım.

Asker uğurlaması asla yapmayalım, taziye ziyareti asla yapmayalım, hafta sonları köylere kaçmayalım ki virüs yayılmasın.

İşin şakası yok, virüs öldürüyor. Kurallara uymamak, virüsün yayılmasına neden olmak insanlığa aykırıdır ve kul hakkıdır. Cahil cesareti ile devam ettikçe sıkıntı daha da büyür.