MUSTAFA GÜRBÜZ


BÜYÜKŞEHİR´İN, 500 MİLYONU YOLA, PEKİ YA ARITMA?

Yazı İşleri Günlüğü - Mustafa Gürbüz


Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik geçen günlerde basın mensuplarına görsel bir brifing verdi. Kayseri´de birçok alanda inşaat çalışmalarının yapıldığı ve buralardaki son durumları görmek anlamında bir gezi ve bilgilendirme programı oldu. Geçen yıldan itibaren başlayan ihaleler ve inşaat çalışmalarında hava şartlarının da elverdiği oranda nasıl bir yol kat edildiği yerinde görülürken, buralarda kullanılan teknolojik imkânlar ve son dönem inşaat çalışmaları da dile getirilmiş oldu.

İlimizde köprülü kavşaklardan tutun da, yeni yolların açılışına kadar birçok alanda trafiği rahatlama çalışmaları yapılıyor. Durum böyle olunca da, mevcutta şehir içindeki bazı caddelerde geçişlerde kısmi sıkıntılar yaşanıyor. Kısa süre içinde Melikgazi Belediyesi´nin önündeki alt geçidin açılması ile oradaki yoğunluğun bir nebze azalacağını düşünmek bence hata olur. Baktığınızda hemen biraz ilerisindeki Gültepe dönüşünde başlayan ve at nalı şeklinde iki tane alt geçidin yapılacağı çalışmalar bu görüşümü destekler niteliktedir. Buradaki çalışmaların da yazın ortasına kadar devam edeceğini belirtmek isterim.

Kocasinan Bulvarı´ndaki çalışmalarda ise pek fazla bir sorun yaşanmıyor. Sadece şehrin kuzey kanadı ile güney kanadı arasındaki geçişlerde yaşanan sıkıntılarında yaklaşık bir ay sonrasında çözüme kavuşacağı belirtildi. Yani kısacası bu eksendeki çalışmaların üst bölümleri yakın zamanda trafiğe açılacak. Sadece buralar değil, aynı zamanda Talas´ta viyadükten tutun da, Organize Sanayi´de yer alan sanayicilerimizin de gerek Talas gerekse de Köşk Mahallesi´ne ulaşımları konusunda, alternatif bir yol Eğribucak Bağları içinden açılmaya başlamış bile. Yıkım çalışmaları da tam bizim ziyaret ettiğimiz esnada gerçekleşiyordu. Başkan Çelik, brifingde yaklaşık 500 milyon TL´nin bu çalışmalar için harcandığını söyledi. Gerçekten devasa bir bütçeden bahsediliyor. Bir belediye olarak sadece ulaşım için nereden baksanız yıllık bütçenizin yarısını ayırıyorsunuz. Tabi ki bu çalışmalar esnasında Kayseri kamuoyu çeşitli söylemlerde bulundu. Kimisi eleştiri ile kimisi de övgüyle. Başkan Çelik´in bu çalışmalara aynı anda başlaması eleştirilerin başındaydı. Ama bu konuda o eleştirilere katılmadığımı belirtmek isterim. Çünkü görev süresi böyle çalışmaların beklemesi için kısıtlı olan Mustafa Çelik, en azından vatandaşın rahat trafiği için hemen düğmeye bastı. Kötü mü oldu? Bence hayır. Bakın bu yaz çalışmaların bitmesi ile sadece geçen sonbaharda başlayan inşaatlar tamamlanacak ve birçok alandaki trafik geçişi rahatlayacak. Örnek diyorsanız eski terminal önündeki üst geçit, Doğumevi´ne doğru giderken ışık beklememek gibi örnekler şimdilerde bizi rahatlatıyor. Yeni sanayiden yola çıktığımızda mevcuttaki inşaat çalışmalarının oraya kadar çok kısa zamanda yol alıyoruz. Bunların hepsi için emeği geçenlere teşekkür ederim. İşte bu çalışmalar da tamamlandığında aynı duygularla yolculuk yapacağız.

Çalışmaları sorun etmiyorum ama düşündüğüm bir konu var. Hani bizim birkaç yıldır üzerinde durduğumuz orta yol projemiz var ya işte orada yeniden o düşündüğüm olay gündeme geldi. Bu yolun yapım çalışmaları sırasında ilimizde daha yapılmasına karşın nüfus artışı yüzünden yetersiz kaldığı şu günlerde dillendirilen arıtma konusu karşımıza çıktı. Kadir Has Kongre Merkezi önünden ilerleyerek, Havaalanı yoluna çıktığımız kavşaktan dönmeden doğru gidilecek ve Erkilet yoluna bağlanan kanal birleşimiyle buradaki boşluk tamamlanmış ve yol kısalmış olacak. Yol konusunda bir söylemim yok. Gerçekten o istikametteki trafiği bir hayli rahatlatacak. 14 kilometrelik yol için yaklaşık 680 metrelik bölüm temizlenmiş ve bu bölüm açılıyor. Ama burada bir de yer altındaki çalışmalar dikkat çekiyor. Bakınız ilimizde yıllar öncesinden yapılan Boğaz Köprü´deki arıtma tesisimiz artık yanıt veremez hale geliyor. Burası nüfusun da artması ile yetersiz hale geliyor. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi kaynak için arayışlar içinde, özellikle ikincisini ve daha kapasiteli bir arıtma tesisini yapalım diye araştırıyor. Bu yolun altına da ikinci tesis için gereken kanal düzeneği yetkililer tarafından önceden planlanarak kurulmuş. Bağlantısına baktığınızda yine orta yol üzerindeki kanala bağlantı gibi görünüyor. Bağlantılar sağlanır ama arıtma tesisi konusunda kim ne yapıyor? Bildiğim kadarıyla Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik tesis için kaynak arayışlarına devam ediyor. Peki, bu kaynak kimlerden sağlanacak ki şeklindeki soruya bazılarınız hemen; ?Çevre ve Şehircilik Bakanlığı´ndan rahat bir şekilde sağlanır´ diyebilirler. Nasıl ki, Nevşehir ve Niğde gibi yerlerde yöneticilerin girişimleri ile bu yatırımlar yapılıyorsa, ilimizdeki ikinci arıtma tesisi konusunda da, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı el verebilir görüşü var ama bakalım bu ikinci tesis için ne zaman girişimler sonuçlanacak?..