SAMİ DAYANGAÇ


CAMİLER VE DİN GÖREVLİLERİ HAFTASI

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


İlk olarak 1986 yılında ve her yıl 1-7 Ekim tarihleri arasında kutlanan haftanın hayırlara vesile olmasını diliyoruz. Genel anlamda söylüyoruz, o kadar gelişmiş bir ülkeyiz ki, şükürler olsun her güne bir kutlama koymuşuz. Hiç boşumuz yok. Misal Camiler ve Din Görevlileri Haftası. Bir hafta ne yapılacak? Bu haftanın millete, Müslümanlara ne faydası olacak? Din görevlilerine bir maaş ikramiye verseniz çok daha mutlu olurlar.

Camiler Haftası nedeniyle dinimizi daha verimli yaşamak adına yenilikler yapmalıyız. Örneğin camiler sadece 5 vakit namaz için mi yapılıyor? Esas sorgulanması gereken husus bu olsa gerek. Ezan okununca gel, namaz kıl ve git. Camiler geçmişte en önemli toplanma, birlikte olma yerleri değil miydi? Efendimiz zamanını inceleyin, toplanır konuşur, tartışır, soru sorulur, öğrenilirdi. Ya şimdi? Namaz kıl çık. Pandeminin başlaması ile birlikte camilerde de tedbirler alınmış, maske ve mesafe kadar imam efendiler kısa sureler okur olmuştu, şimdi özellikle cuma günleri son ses açık hoparlörden vaaz, mutlaka yardım çağrısı ile bitiriliş, imam efendilerin uzun uzun sureler okuyuşları ve artık olmazsa olmaz olan seccadeye yardım toplanması ile bitiş.

Camiler daha etkin hale getirilerek dinimiz daha çok sevdirilir. Eskiden imamlarımız müezzinleri olmaksızın görev yapardı. Ezan okur, namaz kıldırır, hutbe hazırlar, cenaze yıkar, nikâh kıyar, cenaze defnine nezaret eder, Kur’an öğretir, camiyi temizlerdi. Ya şimdi?

Yeni atanan müftü henüz şehri onurlandırmadı ama ilk işinin imamların eğitimine katkı vermesi bekleniyor. İmamlar da öğrenciler gibi sınavdan geçemez mi? Misal bir gün üniversite sınavı gibi sınav yapılsa imamlarımızın bilgi ve seviyeleri ölçülse kötü mü olur? Ona uygun eğitime başlanılır, eksiklikler görülür.

Bir gün yolunuz Talas ilçemize düşerse paraşüt inme alanında bulunan camiye gidin, imamı Hikmet Hoca ile tanışın. Çok detaya girmeyeceğiz, ayrı bir yazı konusu o, insanlara dini öğretme adına nasıl çırpındığını görün. Elbette Hikmet Hoca gibi idealist çok hocamız vardır. Caminin altını eğitim alanı haline getirdiğini, burada sadece din eğitimi değil İngilizce dersi bile verdirdiğini, sorunlu gençleri haftada 2-3 kere toplayıp dini, sosyal, kültürel eğitim verdiğini, yemekler yedirdiğini hayretle ama gururla görün.

İmamlarımız toplumda her zaman saygı görmüş örnek kişilerdir. Onlar da buna katkı vermelidirler. Kıyafetlerinden, konuşma ve icraatlarına kadar özen göstermelidirler. Müezzin verilmesi ile çok rahatlayan imamlar, belediyeler sayesinde cenaze yıkamaktan, hutbelerin tek elden yollanması ile de hutbe hazırlama derdinden kurtulmuşlardır. Ezan da merkezi olduğundan o da yok.

Sadece cemaate namaz kıldırmakla işleri bitmemelidir. Topluma, gençlere, çocuklara dinimizi anlayarak öğretmelidirler.

Bakınız eski Müftü Şahin Hoca gençleri sabah namazlarına ısrarla davet ediyordu. Peki diğer imamlarımız aynı daveti kendi camileri için yapamaz mı? Ayda bir müftü bey Hunat’a davet ediyordu, siz de başka gün davet edin.

Her camide dikkat buyurunuz imam odaları yapıldı, neden? Namaz kılınma yerleri bölünüp makam masası koltuk vs. neden yapıldı? Hangi amaç için kullanılacak? Maden imamlara makam odaları yapıldı, ilan edin cemaatten soru sormak, istişare yapmak isteyen imam odalarına gelsin. İmamlar namaza başlarken cemaate dönüp soru sormak, istişarede bulunmak isteyen kardeşleri odamıza bekleriz dese elbette işlevsel hale gelir. Ezan okunuyor, imam müsaitse geliyor, kilitli odasını açıp cüppesini giyiyor, namazını kıldırıyor, odasını kilitleyip gidiyor. Bunun için maaş vermeye ne gerek var, zaten cemaat imamın işi olunca namazı kıldırıyor. Aslında imam gelmeyince cemaat namaza durmasa, imamı beklese inanın ibret olur.

İmamlarımız namaz sonrası mutlaka bir ayet okumalı, mealini de sunmalıdır. Cami adabı nedir, nasıl temiz gelinmelidir, bunları da öğretmelidir. Ayak ve ayakkabı kokusunu önleyici tedbirler alınmalı, ayakkabılar için poşet uygulamasına geçilmelidir. İmamlar dinimizi öğretirlerken, görgü kurallarını, saygı göstermeyi de öğretmelidirler. Eskiden cemaatten bir olmayınca merak edip ararlarmış, ya şimdi?

Camiler imamlar aracılığı ile sevdirilmeli, temiz camilere koşarak namaza gidilen yerler haline getirilmelidir.

Camiler ve din görevlileri haftası, sadece protokolü ziyaretle sınırlı olmamalı, imamların ve camilerin imrenerek bakıldığı yerler ve kişiler haline getirildiği şekle dönüşmelidir. Eğitim şart. Haftanız kutlu olsun...

 

Mış… Miş…

___AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Özhaseki perşembeden itibaren 4 gün şehrimizde olacakmış.

___Emniyet Müdürü Kamil Karabörk ve ekibinin başarılı çalışmaları ile suçlular birer birer yakalanıyormuş.

___Yaralama, tehdit vs suçlarından aranan 18 kişinin yakalanması, Emniyet teşkilatının ne denli başarılı olduğunun göstergesiymiş.