VELİ ALTINKAYA


ÇETİN ARIK’IN İŞİ ZOR

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


CHP’nin 9-10 Mart 2018 tarihli 19. Olağanüstü Kurultayı’nda kabul edilen tüzüğünün, ‘TBMM Üyeliği İçin Adayların Saptanması’ başlıklı 52. maddesinin 2. fıkrası diyor ki:

“... Aday saptamada hangi seçim çevresinde hangi yöntemin uygulanacağına il örgütünün görüşünü de alarak Parti Meclisi karar verir. Parti Meclisi önseçim ya da aday yoklaması yapılan bir seçim çevresindeki aday listesinde merkez adaylığı için, Siyasi Partiler Kanunu’ndaki ilkelere göre yeteri kadar sıra ayırabilir. Bir kişi iki dönem üst üste merkez adayı gösterilemez. Ancak bu kural bir yıldan fazla olmamak kaydıyla son seçimin yapıldığı tarihi izleyen 1 Ekim günü yapılacak yasama yılı tamamlanmadan seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde uygulanmaz...”

Bu uzun fıkranın içerisinde bir hüküm var. O cümleyi bir daha yazayım:

“Bir kişi iki dönem üst üste merkez adayı gösterilemez...”

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, Haziran 2015 seçimlerinde ilk kez Meclis’e girdi. O seçimlerde aday tespiti ‘eğilim yoklaması’ ile yapıldı. Eğilim de yapılsa adaylar merkez yoklaması ile belirlendi. Eğilim yoklamasında şu isimler ilk 9’da yer almıştı.

1- Çetin Arık, 2- Ali Paşa Tan, 3-Aşkın Genç, 4- Feyzullah Keskin, 5-Tülin Temel, 6- Mustafa Aslan, 7- Ayhan Gülsoy, 8- Mustafa Utku Sarı, 9- Nahide Sevgi Yalçın.

Genel Merkez YSK’ya Kayseri listesini ‘merkez yoklaması’ ile tayin edeceğini ilan etmesine rağmen, demokratik bir yaklaşımla eğilim yoklamasından çıkan sonuca hiç müdahale etmedi ve listeyi aynen onayladı. Sanki eğilim yoklaması hâkim gözetiminde yapılan bir ön seçimmiş gibi muamele gördü.

CHP delegesinin ilk 4 sıraya getirdiği adayların tamamı Sarızlıydı. Yine ilk 6 içerisinde 4 Alevi kökenli aday vardı. Seçmeni etkileme noktasında Genel Merkez sandık iradesine saygı duydu ve 7 Haziran 2015 seçimlerinde listeyi değiştirmedi.

Hükümetin kurulamaması üzerine Türkiye 1 Kasım’da yeniden seçime gitti. Bu kez Milletvekili Çetin Arık’ın da müdahalesi ile 7 Haziran’da sandıktan çıkan liste ‘garip’ bulunmuş olmalı ki, 1 Kasım 2015’de CHP listesini şöyle değiştirdi:

1- Çetin Arık, 2- İbrahim Bahçecioğlu, 3- Aşkın Genç, 4- Türker Tok, 5- Tülin Temel, 6- Şefika Aslı Ekici, 7- Mustafa Utku Sarı, 8- Kıvılcım Akdağ, 9- Nazlı Erdoğan...

CHP bu kez listeyi yaparken eğilim yoklamasındaki nesep-mezhep dengesini üç yeni isimle kendine göre dizayn etmişti.

CHP 7 Haziran seçimlerinde % 12,4, 1 Kasım’da ise 12,2 oy almıştı. Elbette genel siyasi konjonktür önemli olmakla birlikte CHP’nin denge listesi oyları artırmamış; hatta azaltmıştı.

CHP’nin 24 Haziran 2018’de yapılan ve Kayseri adaylarını yine merkez yoklaması ile belirlediği aday listesinde de şu isimler yer almıştı:

1- Çetin Arık, 2- Ahmet Yıldız (SP kontenjanı), 3- Aşkın Genç, 4- İbrahim Kaan, 5- Mazhar Oğuz Özsoy, 6- Gonca Yelda Orhan, 7- Recep Bulut, 8-Metin Kantarcı, 9- Kadim Şahin, 10- Nizamettin Temel...

CHP bu seçimde de tıpkı 1 Kasım 2015 gibi % 12,2 oy almıştı... Yani 3 dönemdir CHP’nin Kayseri milletvekilliğini yapan Çetin Arık, bu üç dönemde de merkez yoklaması ile listeye girdi.

Yazının girişinde belirttiğim gibi 9-10 Mart 2018’de yapılan Olağanüstü Kurultay’da parti tüzüğü değiştirildi. Tüzüğün girişte tam metnini verdiğim 52/2 fıkrasına göre Çetin Arık Kayseri’ den bir daha merkez yoklaması ile aday olamıyor.

Bir başka seçim bölgesinden genel merkez isterse Çetin Arık’ı merkez yoklaması ile aday gösterebilir. Bana ‘gösterir mi?’ derseniz, % 95 ‘hayır’ derim. Arık, illa Kayseri’den aday olmak istiyorsa bu kez adayların ‘hâkim gözetiminde ön seçimle belirlenmesi’ gerekiyor.

2015’de hâkim gözetiminde yapılmasa da eğilim yoklamasında sandıktan ilk sırada çıkan Arık’ın geçen sürede parti içindeki ‘düşman cephesini’ epeyce genişlettiğini kongrelerde gördük. Arık’ın ön seçimde ilk sıraya gelebilmek için çok çalışması gerek. Ama karşısındaki ‘muhalif blok’ un Arık’ın ilk sıraya gelmemesi için her türlü ittifaka açık olacağını şimdiden söyleyebilirim.

Kaldı ki milletvekili seçiminden önce (2022’nin sonbaharından önce bir erken seçim olmaz) CHP bir il kongresi daha yapacak. Yılsonunda ilçe kongreleri, seneye şubat gibi de il kongresi yenilenecek. O il kongresinin de ‘kıran kırana’ geçeceğini söylemek için kâhin olmaya gerek yok. Özet; hemşerim Çetin Arık’ın işi bir hayli zor.

 

KULİS BULVARI

TALAS MECLİSİ’NDEN BÜYÜKŞEHİR’E GOL

Talas Belediye Meclisi kiracılarının borcunu silmiş. İyi de etmiş. Pandemi dolayısıyla esnaf sıkıntıda. Hükümetin de belediyelerin kiracılarına karşı esnek davranma telkinleri var. Talas Meclisi bu telkinleri ve talepleri görüşerek ‘borcunuzu sildim’ demiş. Yapılan doğru; ama acaba Talas’ın kiraya verdiği kaç mülkü mevcut? Atatürk Caddesi’ndeki 8-10 büfe ile muhtemelen bir-iki tarihi bina, konak restoran vs. var... İyi de şimdi Yeraltı Çarşısı, Hal, Terminal, Doğu Garajı, Kapalı Çarşı, alt geçitler, Erciyes, Kaleiçi ve Sakatatçılar Çarşısı’nda yüzlerce dükkân Büyükşehir’e ait. Büyükşehir bildiğim kadarı ile bunlardan bir müddet kira da almadı. Şimdi bu dükkânların kiracıları Başkan Büyükkılıç‘ın kapısına dayanıp da ‘Başkanım Talas kiraları, borçları silmiş, sen de bizimkileri sil’ derse ne olacak? Talas, Büyükşehir’e bir gol atmış. Maşallah sanki başka partiye mensup belediyeler gibiler.

 

Mış… Miş… Muş…

00- Başkan Büyükkılıç İncesu, Pınarbaşı ve Sarız’da incelemelerde bulunup 2021 yatırım planlamasını görüşmüş.

00- Sarız’a Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yaptığı mütevazi kütüphane resmen açılmış.

00-Kadim çarşıda kentsel dönüşümün yapılacağı bölge Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile ‘Riskli alan’ ilan edilmiş.

00- Elitaş’ın, Kılıçdaroğlu’nu ‘FETÖ borsası suçlamasından’ tazminata mahkûm ettirmesi bazılarının canını sıkmış.

00- CHP’de bu yıl yapılacak ilçe ve il kongresi hesapları erken yapılıyormuş.

00-AK Partili belediye başkanlarının toplantısında ‘genel teamüle’ dikkat edilmiyormuş.

00- Kültür ve Turizm Müdürü Şükrü Dursun’un çalışmaları ve şehirle uyumu takdir görüyormuş.

00-Erciyes’te yeniden kiralanan dükkânların eski müstecirlerinin tahliyesi ile ilgili bugün-yarın yazılar gönderilecekmiş.