VELİ ALTINKAYA


CHP İLÇE KONGRELERİ...

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA - Tekrar Yazıları


CHP’de ilçe kongrelerinin tarihleri belli oldu.

CHP MYK’sının daha önce ilan ettiği takvime göre 31 Mart’tan itibaren başlıyor. Taşra ilçelerinin kongreleri de elbette önemli. Ama daha önemlisi üç merkez ilçe kongresi.

Melikgazi 8 Nisan, Talas 14 Nisan ve Kocasinan kongreleri de 15 Nisan’da yapılacakmış.

Bu üç kongrede oluşacak delege yapısına göre de il başkanı adayı olacakların traşı gözünün önüne iner.

Henüz isim bazında bir netlik olmamakla birlikte bu üç ilçede de en az iki listeli bir yarışın olacağı kesin. Kocasinan İlçe Başkanı Özgür Alçı ile Melikgazi İlçe Başkanı Şerafettin Koç yeniden aday olacaklar. Talas İlçe Başkanı Mustafa Çalıksoy ise büyük ihtimalle aday olmayacak ve bir bayan adayı destekleyecek.

Mevcut ilçe başkanlarına muhalif grubun aday çıkartacağı kesin. Mevcut yönetime muhalif olan delegeler üzerindeki en etkili isim milletvekili adayı Ali Paşa Tan... Tan’ın muhtemelen diğer muhalif unsurları da devreye sokarak mevcut üç ilçe için birer aday daha çıkartması bekleniyor.

Daha önce bir vesile ile ifade etmiştim; Melikgazi ve Talas’ta oluşan ilçe delegelerinin % 65’i mevcut yönetime yakın isimlerden oluşuyor gibi. Kocasinan’da bu oran ise fifti fifti gibi gözüküyor.

CHP delegesi tepkisi, öfkesi, ideali olan bir yapıya sahip. Onu listeye yazdıranın dışında bir irade de ortaya koyabilir.

Elbette ilçe kongreleri tamamlanmadan il başkanlığına yönelik bir tahminde bulunmak doğru olmaz. Ama net bildiğim bir şeyi söyleyeyim. Eski İl Başkanı Enver Özdemir’le benim şahsi dostluğum da var... Özdemir kesinlikle il başkanlığına aday değil. Bunu net olarak belirteyim. Bazı çevreler mevcut ilçe başkanlarını yıpratma adına Özdemir’in adaylığını dillendirseler de zaman bunu gösterecektir.

Mevcut il Başkanı Ayhan Gülsoy’un da gelinen noktada aday olma ihtimali zayıf gözüküyor. Özellikle üç ilçe kongresinin nasıl şekilleneceğine bakmak gerek. Mevcut ilçe başkanların kaybetmeleri halinde muhalif ekibin dışında kim aday çıkartırsa kaybeder.

İlçe kongreleri bitmemesine rağmen Mustafa Ayan, Ali Paşa Tan, Gani Aşık, hatta Zeki Orhan gibi isimlerin adı CHP kulislerinde duyuluyor. Hatta eski il başkanlarından Mustafa Aslan’ın ismi de...

Üç merkez ilçe kongresi tamamlanmadan il başkanlığı için hüküm vermek erken olacak...

 

STAT YERİ TAKASI

Büyükşehir Belediyesi ile İl Özel İdaresi arasında yapılan takas usul ve değerlendirme gerekçesi ile Danıştay tarafından bozulmuş. Takası tamamen İGM yaptı... Şimdi gelinen noktada İGM yeniden takas için karar alacak takasın detaylarını Büyükşehir belediyesi ile İl Daimi Encümeni yapacak. Konuyu MHP Grup Başkanvekili Halit Demir yargıya taşımıştı.

Belediye ile yapılan revir protokolünde muhtemelen yeni bir değer tespit komisyonu kurulacak ve komisyonun iki kurumun karşılıkla verdiği mallar masaya yatırılacak. Şuan ki kayıtlar ve Danıştay’ın eğilimine göre Büyükşehir’in bir trilyon lira kadar İl Özel İdaresi’ne para ya da kaynak aktarması gerekiyor. Ama yeniden yapılacak değer tespitinden nasıl bir sonuç çıkar. Taraflar yeni bir metin üzerinde uzlaşabilirler mi bunu zaman gösterecek.

Olayın paya boyutu bir tarafa daha önceki protokolde olduğu gibi bazı köylerin kanal ve asfalt işlerinin yapılması Büyükşehir’den istenebilir. Protokol dışında bir miktar köyün daha kanalının yapılması kararlaştırılmıştı. Hatta KASKİ  ihale ye çıkmış, ancak son anda vazgeçmişti. Belki bu konu yeniden masaya getirilebilir. Sonuçta ikisi de kamu kuruluşu fark etmez. Büyükşehir mücaviri genişlerse zaten işin boyutu daha da değişir.

 

GESİAD GÜZEL İŞLER YAPIYOR

Kısa adı GESİAD olan Genç Sanayici ve İşadamları Derneği güzel çalışmalara imza atıyor. Son birkaç ayda Başbakan dahil çok sayıda ülkeden devlet adamı, diplomat ve siyasetçi GESİAD’ın davetlisi olarak şehrimize geldi. Son olarak Latin Amerika ülkelerinin büyükelçileri şehrimizi ziyaret etmiş. GESİAD diplomatlarla kurduğu bu sıcak temasla üyelerinin bu ülkelerde yaptığı veya yapacağı ticari faaliyetlerde sıkıntıları aşar. Bu ziyaretler GESİAD’ın çalışmalarından çok şehrimizin tanıtımına da katkı sağlıyor.