VELİ ALTINKAYA


CHP’DE MUHALİFLERİN ADAYLARI HAZIR

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA - Tekrar Yazıları


CHP’de merkez ilçe kongrelerinin tarihleri belli olunca adaylar da bir bir ortaya çıkmaya başladı.

Kocasinan İlçe Başkanı Özgür Alçı geçtiğimiz hafta yaptığı basın toplantısı ile adaylığını açıkladı.

Peki yönetim muhalifi isimler Alçı’nın karşısına aday çıkartmayacak mı? Sanıyorum Abdullah Üçgül’ü adaylığa hazırlıyorlar. Üçgül’ü tanımıyorum; bu cihetle hakkında menfi veya müspet bir yorum yapmam doğru olmaz. Ama aday olarak demokratik hakkını kullanırsa bu tavrından dolayı henüz adaylığını açıklamadan tebrik etmek isterim.

Siyaset başta birçok meslek örgütü STK başkanlığında mevcut yapının karşısına aday olma cesaretini gösterenler ister kazansın ister kaybetsinler takdir ve tebrike layık insanlardır.

Abdullah Üçgül Bünyanlı bir emekli öğretmenmiş. Milletvekili Adayı Ali Paşa Tan’la birlikte hareket eden ekip Üçgül’ü destekliyor...

Üçgül adaylığını resmen açıklamadığı için bir hüküm vermem doğru olmaz. Özgür Alçı ile karşısına çıkacak aday eşit şartlarda bir yarışa giriyor demektir. Kongre haftasında yönetimler, destekçiler biraz daha net olarak ortaya çıkar ve daha rahat bir tahminde bulunabiliriz.

Talas İlçe Başkanı Mustafa Çalıksoy yeniden aday olmadı ve yönetiminden Mübeccel Özcan’ı destekledi. Muhalifler Talas’ta bir aday çıkartacak mı henüz belli değil. Aday çıkartırlarsa işlerinin çok da kolay olmadığını söyleyeyim.

Bir diğer ilçe Melikgazi. Mevcut Başkan Şerafettin Koç henüz adaylığını açıklamadı. Ama yeniden aday. Üç merkez ilçede ilk olarak Melikgazi kongresi yapılacak. Koç’un karşısına muhalif grup Hava İkmal’den emekli Hamdi Korkmaz’ı aday gösterecekmiş. Muhtemel ki Korkmaz önümüzdeki hafta adaylığını resmen açıklar.

Henüz merkez ilçe kongreleri tamamlanmadan bir hüküm vermek doğru olmamakla birlikte mevcut ilçe delegeleri ve özellikle taşra üzerinde etkili isimlerden biri Ali Paşa Tan... Kulislerde Tan’ın aday olmayabileceği söyleniyor. Enver Özdemir’in istifası ile boşalan il başkanlığı atama sürecinde Tan ve belediye başkanları Sadık Atilla’nın il başkanlığına dair kulis yapmışlardı. Şimdi aynı çevreler Atilla’nın adaylığını yeniden dillendiriyor.

Ama il başkanlığına yönelik kesin bir hüküm vermek için henüz erken. Üç merkez ilçe kongresinin sonucuna göre fotoğraf ve saflar netleşecektir.

 

REKTÖRLÜK İÇİN İTTİFAK ARAYIŞI

ERÜ’de iki ay sonra rektörlük seçimleri var...

Henüz adaylığını açıklayan olmadı... Ama mevcut rektör Fahrettin Keleştemur’un aday olacağını bilmeyen yok. Resmi adaylık açıklaması yapılmasa da Prof. Dr. Munis Dündar ’ın da aday olacağı söyleniyor. ERÜ Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Adnan Öztürk veya eşi Hanımefendi’nin aday olacağı söyleniyordu. Kilislerde “Öztürklerin aday olmayacağı” dillendiriliyor.

Geçtiğimiz seçim sürecinde Hukuk Fakültesi Dekanı İsmail Kayar ikinci sırada oy almıştı. Kayar’ın yeniden aday olmama kararını yakın çevresi ile paylaştığı biliniyor. Şu anda özellikle Tıp Fakültesi içinde Keleştemur muhalifi grup Kayar veya dışarıdan bir ismi adaylıkta iknaya çalışıyor... Yani Fahrettin Hoca’ya karşı bir blok oluşturma çabaları var.

Tıp içinde bazı isimlerin başını çektiği bu arayış Kayar’ın ikna edilememesi halinde İİBF, Mühendislik ve Fen Edebiyat Fakülteleri üzerinde yoğunlaşacak gibi. Tıp’tan bilinen isimlerin dışında oy bölebilecek iddialı biri belli ki Keleştemur’un karşısına aday olmuyor ya da olmak istemiyor... Yapılmak istenen de Tıp dışındaki öğretim üyelerinin desteğini alabilecek bir ismi ikna edebilmek... Geçtiğimiz dönemden potansiyeli bulunan Kayar’ın adaylık taleplerini geri çevirmeye devam edeceğini sanıyorum. Ama sonuçta Münis Dündar’la birlikte belli ki Keleştemur’un karşısına bir isim daha çıkacak. ERÜ’de üç adaylı bir yarış yaşanacak. Bu arada YÖK’e 6 isim gönderilmesi gerektiği için 2 veya 3 isim de göstermelik olarak aday edilecektir. Önümüzdeki ay sonunda ERÜ’de rektörlük yarışı ve kulisi daha da etkin hale gelir.