VELİ ALTINKAYA


CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN´IN ARDINDAN

Gündem - Veli Altınkaya


Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın Kayseri ziyareti ile ilgili kulis bilgileri dilden dile dolaşıyor. Başkan Büyükkılıç sabah saatlerinde düzenlendiği basın toplantısı ile Cumhurbaşkanı´nın Kayseri ziyaretini değerlendirdi. Büyükkılıç, ?Reis memnun ayrıldı. Kayserililere teşekkür etti? dedi.

Cumhurbaşkanı´nın meydan konuşmasında keyfi yerindeydi. Özellikle Barış Pınarı Harekâtı´nda ?istediğini almış olmanın´ hazzıyla bugünkü Putin görüşmesine hazırlanıyordu. Erdoğan, meydana gelmeden önce Büyükşehir Belediyesi´ne uğramış ve Başkan Büyükkılıç´tan devam eden ve destek beklenen projeler hakkında bilgi almış. Cumhurbaşkanı´nın Büyükşehir ziyareti bir anlamda ikindi namazı için camiye giren cemaatin de miting alanına toplanması için fırsat olmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan´ı Büyükşehir ziyaretinde milletvekilleri ve Başkan Büyükkılıç, özellikle YHT ve havaalanı genişleme konusu başta olmak üzere şehrin beklentileri hakkında da kısa bilgi sundular. Başkan Büyükkılıç Hava İkmal arazisi ile Keykubat Tepesi´ne yapılacak millet bahçelerinin yanı sıra özellikle Camikebir ve Kayseri Mahallesi kentsel dönüşümü konusunda destek istedi. Belsin-Şehir Hastanesi Raylı Sistem Hattı´nın da bir an önce ihale edilmesi, nezaketle iletilen talepler arasındaydı. Bir anlamda bu taleplerin muhatapları olan iki bakana (Çevre- Şehircilik ve Ulaştırma- Altyapı Bakanları) Cumhurbaşkanı´nın mahallinde talimat vermesi arzu ediliyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan meydandaki açılıştan sonra uzun süre TBMM´de ?başkan vekilliğini´ yapan Mustafa Elitaş´ın kayın babası Osman Ulubaş´ın yaptırdığı okulun açılışına geçti. Aslında o okulun nasıl yapıldığının pazarlığını hepimiz hatırlıyoruz. Yıllar önce Ticaret Odası´nın ödül törenine katılan Cumhurbaşkanı, hayırsever Osman Ulubaş ile kürsüde geçtiğimiz yıl açılışını yaptığı Fen Lisesi´nin pazarlığını yaparken ?Osman Ağa, Elitaş´a biraz parayı az bırak, bir de Anadolu Lisesi yaptır? demişti. Osman Ulubaş da ?Hay hay Sayın Cumhurbaşkanım, siz de her ikisinin açılışını yapacağınızın sözünü vereceksiniz? cümlesi ile mukabele etmişti. O diyalog çerçevesinde Ulubaş ikinci okulu da yaptırdı. Bu açılışta kameralara yansımasa da Elitaş´ın çocukları başta, Ulubaş´ın varislerine az mal bırakması yine espri konusu oldu.

Cumhurbaşkanı daha sonra partisinin il teşkilatınca verilen yemeğe katıldı. Partinin mevcut ve eski yöneticileri, STK ve meslek örgütü başkanları, bazı tüccar ve iş adamları ile il teşkilatı ve belediye başkanlarınca daveti uygun görülen eşraftan isimler salondaydı. Cumhurbaşkanı burada daha çok partisinin ve ülkenin geleceğine dair mesajlar verdi. Parti içinde varsa kırgınların kucaklanmasını istedi. Gençlerin partiye daha fazla ilgi göstermesine gayret edilmesi talimatını verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan´a yemek esnasında ara ara Özhaseki ve Büyükkılıç tarafından Kayseri´ye dair bilgiler verildi. Fotoğraflara yansıdığı kadarıyla bu bilgilendirme esnasında Cumhurbaşkanı´nın zaman zaman yüz hatlarının sertleştiği de görüldü. Bir ara Boydak Holding CEO´su Alpaslan Baki Ertekin, Cumhurbaşkanı´nın yanına çağrılarak Holdinge bağlı şirketlerle ilgili kısa bilgi vermesi sağlandı. Cumhurbaşkanı, Özhaseki, Büyükkılıç ve Çopuroğlu´nun da bulunduğu ortamda Ertekin´e ?Holdingin adını bir an önce değiştirin? talimatı vererek, Holding şirketlerinin ekonomik göstergelerinden memnuniyetini ifade etti.

Cumhurbaşkanı´na Kayseri ziyareti boyunca doğrudan ve dolaylı olarak çok sayıda not da iletildi. Çok sayıda isim Cumhurbaşkanı´nın gözüne gözükmek, onunla el sıkışıp bir kare fotoğraf çektirmek için yoğun çaba sarf etti. Ayak üstü de olsa özel görüşme talepleri hem korumalarca hem de Cumhurbaşkanı´nın etrafındaki Kayseri halkasınca çok arzulanmadı.

Büyükşehir ve İlçe Belediye Başkanları özellikle Çevre- Şehircilik Bakanı Murat Kurum´dan kentsel dönüşüm, İller Bankası yatırımları konusunda daha önce ilettikleri projelere destek istediler. Büyükkılıç ve milletvekilleri Ulaştırma Bakanı´na 15 gün önce ilettikleri talepleri bir kez daha hatırlattılar. Yani Cumhurbaşkanı ile Kayseri´ye gelen bakanlara, validen milletvekillerine, belediye başkanlarından teşkilat mensuplarına kadar hemen herkes bazı konularda not verip ikili görüşme yaptı.

Cumhurbaşkanı´nın son ziyareti AK Parti İl Başkanı Şaban Çopuroğlu´nun koltuğunu daha da sağlamlaştırdı. O koltuğa dair hesap yapanlar varsa şimdilik unutsunlar.

Dünkü basın toplantısında da Başkan Büyükkılıç, Cumhurbaşkanı´nın ziyareti ve ilettiği konularla ilgili kamuoyunu bilgilendirdi. Bazı ilçe belediye başkanlarının da Cumhurbaşkanı ile ayaküstü de olsa konuşma arzusu vardı; ancak bu arzu doğal olarak gerçekleşmedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan´a Kayseri ziyaretinde selefi Gül´ün destek verdiği siyasi yapılanmayla ilgili bilgi verilip verilmediğini ise zamanla öğreneceğiz.

 

MIŞ MİŞ MUŞ

00-Başkan Büyükkılıç, Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın Kayseri´den memnun ayrıldığını söylemiş.

00-Belediyeler, Cumhurbaşkanı´nın resmi açılışını yaptığı yatırımları ?tanıtım´ adıyla kamuoyuna anlatacakmış.

00-Parti ve Belediye faaliyetlerinde pek gözükmeyen eski vekil ve bazı siyasiler de Cumhurbaşkanı gelince ortaya çıkmış.

00-Cumhurbaşkanı´nın ziyaretinde MHP Teşkilatları, Milletvekilleri ve Belediye Başkanları ?tam kadro´ hazır bulunmuş.

00-Bakan Akar, Kayseri ve Sümer Lisesi öğrencileri ile buluşarak yaklaşık 50 yıl geriye gitmiş.

00-Rus Medya Kongresi´ne katılan 60´dan fazla ülkeden Rusça konuşan 160 gazeteci cuma günü akşam Kayseri´ye geliyormuş.

 

KULİS BULVARI

ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTELERİ

2017- 2018 Eğitim- Öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlanan ?araştırma üniversiteleri´ arasında en iyiler belli oldu. İki yıl önce aralarında ERÜ´nün de bulunduğu Türkiye´nin 10 araştırma üniversitesi ilan edilmişti. YÖK, Maliye hatta Külliye araştırma üniversitelerine kadro dahil her alanda sıcak bakıyor. Dolayısıyla üniversiteler arasında bu kategoride ilk 10´a girebilmek için kıyasıya bir mücadele var. Geçtiğimiz gün üniversitelerin daha çok akademik çalışmalar baz alınarak yaptığı puanlamaya göre ilk 10 araştırma üniversitesi belli oldu. Buna göre ODTÜ 73.52, Boğaziçi 59.26, İYTE 56.93, İTÜ 54.93, Hacettepe 41.98, YTÜ 41.05, İÜ 39.24, Gebze Teknik Üniversitesi 38.49, AÜ 37.25 ve ERÜ 29.22 puanla araştırma üniversitesi unvanını korudular. Aslında Yıldız Teknik Üniversitesi bu kategoriye yeni girdi. 10 araştırma üniversitesinde sonuncu sırada olan ERÜ´yü, Ege, Cerrahpaşa, Gazi ve Uludağ Üniversiteleri yakından takip ediyor. ERÜ Rektörü Çalış´ın ?araştırma üniversitesi vasfını´ muhafaza için yaptığı gayret sanıyorum sonuç verecek.