VELİ ALTINKAYA


CUMHURBAŞKANIMIZA, AÇIK ‘ULAŞIM’ MEKTUBU

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


Muhterem Cumhurbaşkanım;

Kayserimize, hoş geldiniz.

Sayın Cumhurbaşkanım;

Biliyorum ki bu mektup size ulaşmayacak. Külliye’deki görevliler ‘Medya Takip’ten adınız geçtiği için yazıya bakacak ve kayda bile almayacak. Olsun, ben yine de yazıp vicdanımı rahatlatmak istiyorum.

Saygıdeğer Cumhurbaşkanım;

Sözlerimin başında zat-ı devletlerinin liderliğinde Suriye, Irak, Doğu Akdeniz, Ege, Libya, Balkanlar ve Kafkasya’da düvel-i muazzamaya karşı sürdürdüğünüz mücadeleyi takdir ve dua ile takip ettiğimi belirtmek isterim.

Sayın Cumhurbaşkanım;

Bakınız size hitap ederken ‘Cumhurbaşkanı’ demiyorum, ‘Cumhurbaşkanım-Cumhurbaşkanımız’ diyerek sahiplendiğimi, yakınlık hissettiğimi de ifade etmeye çalışıyorum. Emin olun bu mektubu da sizin ve oy verdiğim partinizin ilk seçimde Kayseri’de yaşayacağını şimdiden gördüğüm sıkıntıyı en aza indirme adına yazıyorum.

Değerli Cumhurbaşkanım;

Bugün sadece zat-ı âlinize ‘ulaşım’ odaklı maruzatımı arz edeyim. Efendim izninizle önce bende bir ‘takıntı’ haline gelen Kayseri-Ankara arası Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattından bahsetmek istiyorum. Bu konuyu 2007 yılının mayıs ayında Kayseri’nin gündemine taşıyan ilk isim bendenizim... O gün bu gündür de yılmadan takip ederim. Bu YHT konusu bende o kadar takıntı haline geldi. Yıllardır ‘Kayseri Ankara arasında YHT’ye binmeden ölürsem gözüm açık gider’ diye defalarca yazı yazdım. Hatta genç meslektaşlarıma üç dönemdir meslek örgütünün başkanlığını da yapan bir ağabeyleri olarak, ola ki YHT bize gelmeden emri Hak vaki olursa ardımdan ‘Gözü açık gitti’ diye yazın vasiyetinde bulunmuş biriyim.

Cumhurbaşkanım;

Bizim YHT konusunu eminim siz benden iyi biliyorsunuz. Zat-ı âlinizin takdirleri ile atanan Ulaştırma Bakanları Binali Yıldırım, Lütfü Elvan, Feridun Bilgin, Ahmet Arslan, Mehmet Cahit Turan ve Adil Karaismailoğlu ‘İlgili bakan’, zat-ı devletleri, Ahmet Davutoğlu ve Binali Yıldırım ‘Başbakan’, hemşehrimiz Abdullah Gül ve yine zatınız Cumhurbaşkanı sıfatıyla Kayseri Cumhuriyet Meydanı’nda defalarca Kayseri-Ankara arası YHT için söz verdiniz.

Canım Cumhurbaşkanım;

Devri iktidarınız döneminde ulaştırma noktasında çok güzel işler yapıldı. YHT hatları, bölünmüş yollar, tüneller, oto yollar ve daha neler neler... Efendim emin olun Ankara’dan Kayseri’ ye karayolu ile gelseydiniz daha Kırıkkale’yi çıkar çıkmaz Ulaştırma Bakanı’nı arar ‘Bak Adil’ diye gerekeni söylerdiniz. Bizim Kayseri-Ankara arası bölünmüş yolumuzun sıcak asfaltı bile bitmedi daha. İzninizle tekrar YHT konusuna dönmek istiyorum.

Sayın Cumhurbaşkanım;

Sivas Kongresi’nin 100. yılında komşu ilimizde dönemin bakanına kürsüden ‘Bak Cahit! , biz burada yüzde 52 oy aldık ve ben söz verdim. Bayrama Ankara-Sivas YHT’yi bitireceksin’ talimatı verdiniz. Yozgat ve Sivaslı hemşehrilerimizin gözleri aydın olsun; bayrama olmasa da yılsonuna yaklaşık 450 Km’lik bu hat bitiyor. Sivas hattı bütçe imkânları çerçevesinde zamanla ve öncelikle öncelikle bir koldan eski ulaştırma bakanlarının seçim bölgesi olan Erzincan’dan Kars’a, diğer koldan da Malatya ve Elazığ üzerinden Diyarbakır’a uzanacak... İnşallah bunları gerçekleştirmek de size nasip olur.

Sayın Cumhurbaşkanım;

Konya, İstanbul arasında YHT yıllardır çalışıyor. İzmir hattı bitmek üzere, Konya-Karaman arasında da inşaat sürüyor. Bursa hattı da öyle. Keşke bizim vekillerimiz Taner Yıldız, Mustafa Elitaş ve Mehmet Özhaseki’den biri enerji, ekonomi ve çevre şehircilik bakanı olacaklarına ulaştırma bakanlığı yapsalardı. Erzincan, Kars, Sivas, Karaman şanslı illermiş vesselam...

Kıymetli Başkanım;

2018 seçimleri öncesi 28 Mart’ta Kayseri-Ankara(Yerköy) arası 142 Km’lik hattın ihalesi yapıldı. İhaleye 16 firma teklif verdi. Şartnameye göre bu firma sayısı yeterlilikle 6’ya indirilecek ve sonrasında da yapım ihalesi gerçekleştirilecekti. Seçim bitti, zat-ı âlinize Kayseri yüzde 70,3 oy verdi. On vekilin 8’ini ittifakınızdan seçti... Ama bizim ilana çıkmış ihalenin ikinci ayağı kaldı... Topyekün Kayseri ‘YHT istiyoruz’ dediğimizde bakanlarınız ve partili vekilleriniz ‘Dış kaynak arıyoruz’ dediler. ‘Eyvallah’ dedik. Ama geçtiğimiz ay Mersin Milletvekiliniz eski Ulaştırma Bakanı ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfü Elvan 6,8 milyar lira kaynak ayrılarak Gaziantep-Adana-Mersin arası 311 Km YHT hattının ihalesinin yapıldığını söyledi. Yapılsın; bu üç il de bizim. Bu üç il arasında otoyol olduğunu da hatırlatmama gerek yok herhalde efendim...

Sadece bu hat mı, Kayseri için ‘dış kaynak’ aranırken eski başbakan yardımcısı Hakan Çavuşoğlu başkanlığında Bursa Milletvekilleri Ulaştırma Bakanı’na gitti ve 8,4 milyar lira kaynakla Bursa YHT hattının inşaatı başladı.

Sayın Cumhurbaşkanım;

Ben yılda 3-4 kez Ankara’ya ancak giderim. YHT’ye de 60 yaşına merdiven dayamışken vatman, makinist filan olacak halim yok... Sizi temin ederim Sayın Cumhurbaşkanım; sizin emeğiniz ve partiniz için söylüyorum, ilk seçime kadar YHT konusunda temel atılıp inşaat çalışmaları başlamazsa Kayseri’ de şok yaşarsınız. Vekilleriniz, teşkilatınız size bunu söylemez, söyleyemez.

Sayın Cumhurbaşkanım;

‘Ulaştırma’ sadece YHT’den ibaret değil elbette. Bakınız Kayseri’den otoyol da geçmiyor. Kısa süre önce hizmete açtığınız Ankara-Niğde otoyolu İstanbul ’u Urfa’ya bağlıyor da, 90 Km’lik bir sapakla Kayseri’ye uğramıyor. Abdülhamid Han’ın hülyası olan ve devri iktidarınızda epeyce yol alan Karadeniz’i Akdeniz’e bağlayan Ordu-Hatay Yolu da bizim sınırlarımızdan geçmekle birlikte, şehir merkezinin taa 100 Km ötesinden gidiyor. Maraş’ı Kayseri’ye yakınlaştıracak Toroslar’dan geçecek yoldan da bir haber yok. Havaalanımız uzun ısrarlardan sonra ‘10 bin liralık iz ödeneği’ ile şükür ihale edildi. Üç yılda biteceği söyleniyor.

Muhterem Cumhurbaşkanım;

Mektup uzadı, yazacak yer de kalmadı. Siz Anadolu’nun tabiriyle ‘feleğin çemberinden geçmiş, görmüş-geçirmiş’ bir devlet adamısınız. Allah rızası için sorarım size, yıllardır bize ‘Yol medeniyettir’ demediniz mi? Kayseri’ye uğramayan otoyol, demiryolu, kısmen hava yolu bizim için nasıl medeniyet olacak? 6 bin yıllık kadim bir tarihi olan ve yazılı tabletlerde 5 bin yıl önce Anadolu’nun en önemli ticaret merkezi olan bu şehirden binlerce yıldır İpek Yolu geçiyor da, şimdi YHT, otoyol niye geçmiyor? Bu şehrin güzel insanları 1994’den bu yana davanıza, 2002’den bu yana da partinize yüzde 60-70 aralığında oy vermedi mi? Bugün acaba o kadar oy vermese miydik noktasına geldim Sayın Cumhurbaşkanım...

Sayın Cumhurbaşkanım lütfen bugün, Sivas’ta yaptığınız gibi Kayseri’den de Ulaştırma Bakanı’na ‘Bak Adil’ diye o gür sesinizle bir talimat verin ve bu fakir, izni ilahi ile ölmeden şu YHT’ye binsin.