VELİ ALTINKAYA


‘DEVA’ OLUR MU

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


Ali Babacan’ın partisinin kuruluş dilekçesi Bakanlığa verildi. Babacan, partisinin kurucularını, logosunu ve programını bugün açıklayacak.

Demokrasi ve Atılım Partisi’nin logosunun da su damlası içerisinde bir fidan olduğu öğrenildi. Bakalım Babacan  kısa adı DEVA Partisi olan yeni hamlesi milletin siyasi arayışına veya derdine ‘deva’ olabilecek mi?

Hem Davutoğlu’nun hem de Babacan’ın parti kuracaklarının dillendirildiği aylarda ana gövdeden ayrılarak kurulan partilerin hiçbir zaman iktidar alternatifi olmadığını geçtiğimiz yıl defalarca yazdım. Hala aynı kanaattayım.

Özellikle ekonomik konularda (işsizlik, enflasyon, vs.) sokaktaki insanın sıkıntılı olduğunu biliyoruz... İnsanlar bu sıkıntılarını da son yerel seçimde kısmen sandığa yansıttı...

Elbette 19 yıldır iktidarda bulunan bir partiden seçmenin bir süre sonra bazı alanlarda rahatsız olması tabii. Bu manada AK Parti siyasi tarihimizin en uzun süreli ve yüksek oyla iktidarını sürdüren partisidir. Tek parti iktidarı dönemini saymazsanız, bunün ülkemizde başka örneği yok...

Davutoğlu, partisini kurdu. Sorarım size, Kayseri’de, Türkiye genelinde kim Gelecek Partisi’nin geleceğimiz açısından umut olduğunu konuşuyor.

Babacan da DEVA Partisi’ni kurdu. Parti programını bilmiyoruz, kurucuların bir bölümünü tanıyoruz. İnsafsızlık etmeyelim; ama sizce bu yeni oluşum milletin var olan derdine ‘deva’ olabilir mi?

Zor...

Elbette Davutoğlu ve Babacan AK Parti’den bir miktar oy alır. Ne kadar oy alacaklarını zamanla hepimiz göreceğiz. Daha önce uzun uzun yazdım, Türkiye’de artık yeni bir yönetim sistemi var. Kim kiminle ittifak yapacak ve nasıl olacak da Recep Tayyip Erdoğan’ın karşısında HDP hariç bir ismin Cumhurbaşkanı adaylığı üzerine anlaşacaklar.

Bu konuda daha çok yazı yazarız. Gelelim Deva Partisi’nin Kayserili kurucularına...

Burada bir özür borcum var.

Gazetemizin dünkü haberinde 3’ü Kayserili 4 kurucudan bahsetmiştik. Bunlar Seyit Halil Özsoy, Mehmet Tekelioğlu ve Metin Kilci ile eski Valimiz Mevlüt Bilici’nin eşi Nevim Bilici idi...

Son listelere bir kez daha baktım S.Halil Özsoy ve Nevim Bilici kurucular arasında. Mehmet Saim Tekelioğlu ve Metin Kilci ise yok. Peki dünkü haberi nereden yazdık. Basına, daha doğrusu internet sitelerine el yazısı ile sızan kalabalık bir kurucular kurulu listesi idi. Her iki isim de bu listede var. Demek ki o bir ‘ön çalışma’ listesiymiş. Bakanlığa verilen listede Kayseri’den sadece Seyit Halil Özsoy var.

Bu vesile ile Metin Kilci ile AK Parti kurucularından olan ve birkaç dönem İzmir Milletvekilliği yapan Prof. Dr. Mehmet Saim Tekelioğlu’na haksızlık etmişiz. Kilci ve Tekelioğlu’nun kurucular arasında olmadığını belirtelim.

Deva Partisi kurucusu Seyit Halil Özsoy’u 40 yılı aşkın süredir tanırım... Halil Abi gençlik yıllarında ‘ülkücü’ kimliği ile bilinir.  ANAP’ın Kayseri’deki kurucuları arasındaydı. 1983 Seçimleri’nde milletvekili adayı oldu, MGK tarafından veto edildi. 1987’de ANAP tulum çıkardı ve milletvekili seçildi. Mesut Yılmaz’ın genel başkanlığı döneminde Halil Abi 3-4 yıl kadar ANAP’ta genel başkan yardımcılığı da yaptı. 1991 Seçimleri’nde ANAP’tan birinci bölge birinci sıra milletvekili adayı idi. Parti % 24.5 oy aldı. Yerel baraj % 25’ti seçilemedi.

Halil Özsoy, 1990’lı yılların ikinci yarısında Meydan’a yakın bir noktada bir grup arkadaşı ile bir tıp merkezini açtı, o merkez kısa süre sonra kapandı. Sonrasında da Halil Abi’yi Kayseri’de hiç görmedim. Son olarak 2014’te dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün veda resepsiyonunda Çankaya Köşkü’ nde görmüş ve ayaküstü konuşmuştuk.

Halil Abi sevdiğim bir isimdir. Ama neredeyse 20 yıldır Kayseri ile cenaze ve düğünlerin ötesinde tek bir teması yok. Kendisine acizane tavsiyem partiyi Kayseri’de örgütlemeye filan kalkışmamasıdır.

Bakalım Babacan’ın partisini Kayseri’de hangi babayiğit örgütleyecek.

Hafta başında Babacan’la Gül’ ün yollarının ayrıldığı yolunda yorumlar vardı. Kurucular listesinde Gül’e yakın isimler yok. Belli ki iki isim arasında bir sıkıntı olmuş. Ama sıkıntının kaynağı ve boyutu ne, bunu zaman gösterecek.

Bu arada AK Parti’nin hem genel merkez hem de Kayseri bazlı bu parti ile ilgili gelişmeleri yakından takip ettiğini belirtelim. AK Parti’nin Kayseri’deki kurmaylarının en azından kurucular açısından gelişmelerden memnun olduğunu belirtelim yeter.

 

Mış… Miş… Muş…

00- Babacan’ın partisinde kurucu olarak Kayseri’den sadece ANAP’lı eski vekil Seyit Halil Özsoy varmış.

00- Milletvekili Dursun Ataş partisinin kongrelerine bir kişi lehine müdahil olduğu iddialarını yalanlamış.

00- Spor Bakanı’nın Erciyes’e yapılacak Yüksek İrtifa ve Spor Merkezi’ne destek vermesi bekleniyormuş.

00- Cumartesi yapılacak AK Parti Kocasinan İlçe Kongresi’nde yönetimin % 30’u değişebilirmiş.

00- Erciyes’i bir yılda 2.4 milyon kişi, 180 bin kayakçı ziyaret etmiş.

00- Kayseri Şeker’in ‘yerli pancar tohumu’ üretme gayreti takdir görmüş.

00-Güvenlik güçleri HTŞ’ye yönelik operasyonda 5 kişiyi gözaltına almış.

 

KULİS BULVARI

ATAŞ: MÜDAHALE ETMEDİM

Dünkü yazımda İYİ Parti’nin kongre süreci ile ilgili bazı değerlendirmeler yapmıştım. Yazının bir yerinde de Talas Kongresi’ne son anda Milletvekili Dursun Ataş’ın mevcut ilçe başkanı lehine müdahale ettiğinin söylendiğini bir iddia olarak ifade etmiştim. Önce Dursun Ataş’ın danışmanı aradı. Sonra ben kendisini aradım. Yemin ederek kesinlikle bir müdahalesinin söz konusu olmadığını söylüyor Dursun Başkan... Ve müddeilerin iddialarını ispat etmesini istiyor. Bana da, ‘Abi seninle daha önce konuştuk. Hiçbir seçime müdahale etmeyeceğimi söyledim. Keşke sana denilenlere inanmayıp bana sorsaydın’ diye sitem etti... Kendisinden bazı adayların ‘destek’ beklediğini, ama kendisinin de kimsenin yanında olmadan, herkese eşit mesafede kim sandıktan çıkarsa onunla çalışacağının altını çizdi... Bu arada İYİ Parti’de Kocasinan ve Melikgazi’de kongreler ikişer adayla yapılacak gibi...