SAMİ DAYANGAÇ


DÜNYANIN EN İYİ KORUNAN LİDERLERİ

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


Televizyondan, sinema filmlerinden izlerken mutlaka görmüşsünüzdür, her ülke kendi liderini farklı şekilde koruyor. Kimi tehdit aldığından, kimi farklı nedenlerden. Dünyanın en iyi korunan liderlerinin başında tahmin edeceğiniz gibi Amerika Başkanı Trump geliyor. Bulunduğu ve gideceği yerde deyim yerindeyse kuş uçmaz. Gideceği yere bir hafta önceden ajanlar gider ve her türlü tedbirleri alırlar. Kabaca bir örnek verelim, mesela başkan belediyeye gelecek. Hangi yollardan gelebilir, tehlike anında alternatif yollar neresidir, yine ayrılırken kullanacağı yollar üzerinde çalışılır. Amerika Başkanı bir karşılamada sıraya giren herkesin elini sıkmaz. Elini sıkacakları Trump’tan önce ajanlar tarafından kontrol edilir. Yani görevli ajan zehirli iğne korkusu nedeniyle tokalaşacağı adamların ellerini dahi kontrol ederler.

Amerika Başkanı’nın konvoyunda bulunan tüm araçlar zırhlı ve tam donanımlıdır. Başkanın bindiği makam aracı nükleer saldırılara karşı bile dayanıklıdır. Ziyaret edeceği ülkeye önceden makam aracı yollanır ve o araç 24 saat nöbet bekler.

Dünyanın en çok tehdit alan Amerika bakanının korumaları daima elleri tetiktedir. Yanındaki korumalar sahte el takarlar, gerçek elleriyle ceketlerinin altına ateş etmeye hazır silahlar tutarlar. Bindiği makam aracının 15 milyon dolar olduğu sanılmaktadır. Uzun ve kalabalık konvoy tercih etmektedir.

İkinci sırada Rusya Başkanı Putin var. En çok tehdit alan ikinci lider Putin, ABD Başkanı’ndan daha farklı korunmaktadır. Diğer başkanların aksine kalabalık konvoylar yerine daha sade, az araçlı konvoy tercih ediyor. Önceden gideceği belirlenen yollar araç ve insan trafiğine tamamen kapatılıyor, süratle geçişi sağlanıyor.

Üçüncü sırada İsrail Başbakanı Netanyahu geliyor. En çok tehdit alan liderlerin üçüncüsü olan Netanyahu diğer liderlerin aksine çevresi her zaman tamamen ağır silahlı korumalarla ve askerlerle doludur. Ulaşımını güvenlik nedeniyle askeri araçlarla yapmaktadır.

Dördüncü sırada Çin lideri XI Jvping gelmektedir. Dünyanın en büyük ihracatına sahip Çin Devlet Başkanı uçakla seyahat ederken bile savaş uçakları escortluk yapmaktadır. Bir milyon civarında koruma görevlisi bulunuyor.

Beşinci sırada Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bulunuyor. Deyim yerindeyse etten duvarla korunuyor. Ziyaret edeceği iller koruma başkanlığına ait birimlerce günler öncesinden denetleniyor. Alternatif ulaşım ve ayrılma planları yapılıyor. Kalabalık bir konvoyla ulaşım sağlayan Türkiye lideri 15 Temmuz gecesi hain kalkışma sırasında bulunduğu otelde hedef olmaktan son anda kurtulmuştur.