SAMİ DAYANGAÇ


EKMEK İSRAFI

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


Ekmek, sofralarımızın vazgeçilmezidir. Ekmek en temel besin maddelerinin başında gelmektedir. Ekmeği hemen hemen her öğünde yeriz ve böylece temel besin ihtiyaçlarımızdan birini karşılamış oluruz. Günümüzde nüfus artışı ile birlikte ekmek tüketiminde de hızlı bir artış olmaktadır. Ancak ne yazık ki ekmek tüketimindeki bu artış git gide israfa dönüşmektedir. Yenilmeyen ekmeği çöpe atmak oldukça üzücü bir durumdur. Bu noktada yenmeyen ekmekleri çöpe atarken, dışarıda sizin atacağınız o bir ekmeğe ne kadar çok muhtaç olan insanları düşünmek gerekir.

Bir yudum suya, bir parça ekmeğe ihtiyacı olan insanları düşünmemiz gerekir. Çeşitli kampanyalarla günümüzde ekmek israfının önüne geçilmeye çalışılmaktadır. Hatta fırın sahipleri bayat ekmekleri alıp yerine tazesini vermeye bile başlamış durumda. Bayatlayan ekmeklerinizi çöpe atmak yerine sokak hayvanlarına ve hayvan barınaklarına verebilirsiniz. Büyük bir nimet olan ekmeğimizi israf etmemek için elimizden geleni yapmamız gerekmektedir

Araştırmaya göre kişi başı ekmek israfı günlük 20 gr’dır. Bu miktar az gibi gözükse de ülke nüfusu göz önünde bulundurulduğunda israfın yıllık ekonomik boyutu, ekmeğin 2,80 TL olan kg birim fiyatından hareketle 1,5 milyar TL’dir.

Bir yılda israf edilen ekmeğin parasal karşılığı ile 104 bin aile (5 kişilik) bir yıl boyunca yoksulluk sınırında geçinebilmekte,

162 bin asgari ücretli kişi bir yıl boyunca geçinebilmekte,

460 bin üniversite öğrencisine 12 ay boyunca aylık 280 TL burs verilebilmektedir.

Ya da;

100 yataklı 80 hastane,

Yıllık 500 bin yolcu kapasiteli 18 havaalanı,

16 derslikli 500 okul,

300 öğrenci kapasiteli 250 yurt,

500 kilometrelik bölünmüş yol gibi hizmetlerden herhangi biri yapılabilmektedir.

Ayrıca, 1 günde israf edilen 6 milyon adet ekmek, 4,7 milyon kişinin 1 günlük ekmek ihtiyacını karşılamaktadır.

Bir yılda israf edilen 2,1 milyar adet ekmek, ülkenin 23 günlük ekmek ihtiyacı kadardır.

Herkes değerlendirme yaparken ekmekten örnekler verir. Ekmek param, eve ekmek götüreceğim vb. ‘Ekmek nimettir’ bilinci de toplumumuzda kabul gören bir söylemdir. Peki ekmek bu kadar önemli ve nimettir de neden israf edilir? Ekmeğe gereken önem ve değer veriliyor mu? Örneğin Ramazan ayında keyif olsun ve vakit geçsin diye ekmek doğrudan fırından alınmaktadır. Gidin gözlerinizle görün. Nimet dediğimiz, tüm değerlendirmeleri onun üzerinden yaptığımız ekmek fırınlarda nasıl alınıyor? Duyarsızın biri içeri giriyor, tüm ekmekleri elliyor ve birini seçiyor. O kirli ellerle ekmeklere ellemek neyle izah edilebilinir? Hani hijyen, hani temizlik, hani nimete verilen değer? Herkes kullanacağı kadar, ihtiyacı kadar alsa, asla israf olmaz. En ucuz gıda maddesi olması gereken değeri görmesine engel bizce.

Ekmeğimizi israf etmeyelim. Hem nimete hem de ekonomiye yazık.