SAMİ DAYANGAÇ


ELEKTRİK HIRSIZLARI

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


Devletimiz bir süre önce Melleleri kadroya almıştı. Melle Kürtçe'de din adamı, Arapça'da ileri gelen, sözü dinlenen anlamına geliyor. Amaç, doğu ve güneydoğu bölgelerinde melleler aracılığı ile vatandaşın ikna edilmesi ve terör eylemlerinin sonlandırılmasıydı. İşe yaradı mı? Bilemiyoruz.

Yazı konumuza gelirsek, madem melleler bu bölgede etkili, şeyhler, tarikat liderleri vs sözü geçiyor. O halde bu melleler, şeyhler, tarikat liderleri, imamlar neden elektrik hırsızlığına dur demiyorlar? Resmen alenen kul hakkı değil mi?

Dicle Elektrik Dağıtım Müdürü’nün açıklamalarına göre, Şırnak, Şanlıurfa, Mardin, Siirt, Batman ve Diyarbakır’da kaçak elektrik kullanımı yüzde 86 imiş. Yani her 100 kullanımdan 86’sı para vermiyor. Ahırlarına klimalar taktırmışlar, hayvanları üşümesin diye nasıl olsa bedava. Su kuyularına sarkıtılan demir karyolalara elektrik bağlanmış ki kuyulardan sıcak su çekiyor, kullanıyorlar. Nasıl olsa bedava.

Bölgede yaşayan her 10 kişiden 9’ u elektrik parası vermiyor. Ya biz, elektrik paramızı zamanında yatırmazsak ne olur? Hemen kesilir, açtırmak için de uğraşırız. Bu bölgede neden kesilmiyor?

Saymaya çalıştığımız bölgenin elektrik dağıtımını üstlenen şirket neden kesmiyor? Şirket için fark eden bir şey yok da ondan. İsterse hiç ödeyen olmasın, parasını nasıl olsa alıyor. Paralarını tıkır tıkır alıyor, hem de bizlerden. Neden uğraşsın ki?

Yüklü gelen elektrik faturanızı lütfen dikkatlice inceleyiniz. Dağıtım bedelinin içinde kayıp kaçak bedeli eklidir. Mesela binalarımızda tüm görevlilerin elektrik paralarını bina sakinleri ödüyor, neden? Mevsimsel geçişlerde yönetici demeden ısı yanmıyor ama görevlilerin evleri genelde sıcacık, elektrikli ısıtıcılar ne güne duruyor?

Mithatpaşa Mahallesi’nden Şehir Hastanesi’ne giden yola, Organize Sanayi’den İncesu’ya çıkan yollara bakın. Gece vakti gidin altında kitap okuyun, o derece aydınlık, peki ama neden? Bu kadar aydınlığa gerek var mı? Kim ödüyor bunların parasını? Parklar, caddeler ışıl ışıl. Mesela bağlara gidip bakın. Aydınlatma direklerinin pek çoğu yola değil evlere dönmüş, neden? Bu kullanım helal mi?

Yani bu saydığımız illerde yaşayanların, caddelerin, elektrik bedelini ödemeyenlerin ana sponsoru, devletine karşı dürüst, ahlaklı, Allah korkusu bulunan namuslu vatandaşlar.

Devletimiz bu melleler aracılığı ile kaçak elektrik kullanmanın kul hakkı olduğunu, Allah’ın asla affetmeyeceğini söyleseler, biz neden elektrik parası vermeyenlerin paralarını ödeyelim?

Ama bunu yapmıyorlar, oy kaygısı ile kılını kıpırdatmaz. Ama bölge halkı hem kaçak elektrik kullanıp hem de oy zamanı oyunu kime veriyor bakın, görün...