MUSTAFA GÜRBÜZ


ELEKTRİK ŞİRKETİ NE OLACAK?

ELEKTRİK ŞİRKETİ NE OLACAK?


Bu satış sonrasındaki işlemlerle Kayseri ve Civarı Elektrik TAŞ.’nin, Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan hissesi de yüzde 51’in üzerine çıkmıştı. Durum böyle olunca hisse oranının büyük bir bölümüne sahip olan Büyükşehir Belediyesi şirket bünyesinde daha önceden yaptığı manevra gücünü daha rahat bir halde kullanmaya başladı. Yapılacak olan bir toplantıyla şirket devri ve hisseler konusunda açıklamaları Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki yapacak ama yinede sokakta vatandaşında dilinde olan bazı soruları da burada gün yüzüne çıkartarak en azından bazı cevaplar bulabilir miyiz diye düşündüm. Mesela bazı sorular şöyle;

 

1- Şirket içerisinde yapılan düzenlemelerle ayrı bir pazarlama bölümü kurulacak mı?

 

2- Kurulacaksa perakende satışı dahi bu kurulacak ayrı şirkette mi yapılacak? ( Artık Avrupa dahi bu sistemin eskimeye yüz tuttuğu da belirtilirken bizde nasıl bir yenilik yapılacak) 

 

3- Şirket bünyesinde yer alan taşeron firmalar şirketin asli işini yapmaya devam edecek mi yoksa kendi bünyesine mi dönecek?

 

4- Şirketin büyük bir payına sahip olan Büyükşehir Belediyesi halen devam eden dağıtım ve üretim A.Ş. bölümlerinden herhangi birisini satacak mı?

 

5- Satış yapılacaksa tek tek mi veya her ikisini de birden satılarak elden çıkartacak mı?

 

6- Eğer satış yapılırsa elde edilecek gelir nerede ve nasıl kullanılacak?

 

Yukarıda belirttiğimiz sorular normalde dışarıda vatandaşın dilinde dolaşanlardı. Bu soruların hemen neden gündeme geldiğine bakarsak dedikodu mekanlarının veya üretim yerlerinin, bazı noktalardaki ışık alımlarından kaynaklandığını da ifade edebiliriz. Satış konusu aslında çok öncesinde dilendirilen bir konuydu. Çünkü yapımı devam eden dev projelerin kaynak sorununu kökten çözecek bir olayı kim yapmak istemez ki? Şehrimizde Erciyes Dağı ve Anadolu Harikalar Diyarı gibi dev projelerin yapımı kolay olmuyor. Büyük bir bütçe istiyor. Bunları devlet hazinesinden de karşılamadığınıza göre mali kaynakların bulunması tabii ki kolay olmuyor. Diğer yandan satış dillenmeye başladığı günden buyana da birçok isim alıcı olarak adlandırıldı. Hatta sözlü olarak sağda solda ifade edildi. Son olarak satışı hala yapılacak diye düşünülen şirketin alıcısı ise bence Kayserili olmalıdır. Çünkü şirket bünyesi, çalışanlar,sermaye derken şehir dışında yaşayan herhangi bir Kayserili grup veya şehrimizin içinde olanların buraya sahip olması kanaatimce en doğrusudur. Ha birde şirket bünyesinde yapılan değişimler nasıl olacak buda bir başka soru aslında. Ama bütün bu soruların cevabını yarın akşam yapılacak olan toplantıda Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki enine boyuna konuşacaktır. Bu arada unutmadan belirtelim ki, KCETAŞ Capital Dergisi’nin gerçekleştirdiği “Türkiye’nin En Büyük 500 Özel Şirketi” araştırmasında 322.olurken, enerji şirketleri sıralamasında ise Tüpraş ve Petrol Ofisi gibi enerji devlerinin ardından 25.sırada yer aldı. Kayseri şirketleri arasında ise 6.sırada.