VELİ ALTINKAYA


ELİTAŞ VE AK PARTİ’NİN KAYSERİ’DE KURULUŞU

Mustafa Elitaş’ı 1987’de OSB’ ve Sanayi Odasına yönelik çalışması sürecinde tanımıştım.


Mustafa Elitaş’ı 1987’de OSB’ ve Sanayi Odasına yönelik çalışması sürecinde tanımıştım. Sonra ANAP’ta siyaset yaptı. Ben de ANAP’lı Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinbulut’un ‘Basın Danışmanı’ idim. Doğal olarak ANAP’ın siyasi ve seçim çalışmalarının da içinde bulunuyordum. Elitaş 1994’te ANAP’ın Kocasinan Belediye Başkan adayı idi. O süreçte de ara ara istişare ettiğimiz oldu.

Sonra...

ANAP her seçimde biraz daha kan kaybetti. RP 1991, özellikle de 1994 yerel seçimlerinde gösterdiği başarı ile ülkemizin dikkatleri üzerine çeken siyasi hareketi oldu. Malum 28 Şubat sürecinde de bu parti ‘demokrasi ayıbı’ olarak kapatıldı.

Elitaş da tam o süreçte ANAP’ tan uzaklaşmıştı. Milli Görüş’ün yeni partisi artık Fazilet’ti. Elitaş Fazilet Partisi’nde il başkanı olarak görev yaptı. RP’nin kapatılması ile Büyükşehir, Melikgazi ve Kocasinan Belediye başkanları da Fazilet’li oldular. Abdullah Gül dahil RP’li vekiller de FP’ye katıldı. Gül, RP’de olduğu gibi FP’de de Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı idi.

Elitaş bu dönemde belediye başkanları Şükrü Karatepe, Mehmet Özhaseki ve Bekir Yıldız ile milletvekilleri Abdullah Gül, Salih Kapusuz, Memduh Büyükkılıç ve Nurettin Kaldırımcı ile yakın çalıştı.

‘Milli Görüş’ ün partileri tarihinde ilk kez iki adaylı bir kongre yaşıyordu. Genel Başkan Recai Kutan’ı siyaset yasaklı ‘Partinin sahibi’ Necmettin Erbakan, Kutan’a rakip çıkan Abdullah Gül’ü ise bir başka siyaset yasaklı İstanbul Eski Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan destekliyordu. O büyük kongrede salondaydım. Gül, Kutan’a karşı az bir oyla kaybetmişti. Ama oy vermeyenler dahil kimse Gül’ü ‘kaybetmiş’ görmüyordu...

Ve Fazilet Partisi de Abdullah Gül’ün genel başkan adaylığı sürecinden sonra kapatıldı... Büyük kongreden kısa süre önce Elitaş, FP İl Başkanlığı görevini Mustafa Akkaş’a devretmişti...

FP’nin de kapatılması ile bugün siyasi hayatını devam ettiren Saadet Partisi kurulurken Gül’le hareket eden ekip dahil SP içinde yer almadılar ve Recep Tayyip Erdoğan’ın genel başkanlığında AK Parti’yi kurdular.

‘Genel Başkan’ Recep Tayyip Erdoğan olmasına rağmen, kamuoyunda partinin Erdoğan ile birlikte Abdullah Gül, Bülent Arınç ve Abdüllatif Şener ‘eş başkanlığında’ yönetildiği algısı hakimdi...

Birkaç gün önce 19. yılını idrak eden AK Parti’nin Kayseri İl Başkanı’nın kim olacağı sorusuna bizler de ‘yerel gazeteci’ olarak cevap arıyorduk.

Fazilet’in son il başkanı yukarıda da yazdığım gibi Mustafa Akkaş’tı. Akkaş, Kutan-Gül mücadelesinde ‘yakışanı’ yapmış ve Abdullah Bey’in arkasında ‘taş gibi’ durmuştu.

FP kapatılınca belediye başkanları ile birlikte Akkaş’ın da AK Parti’ye katılması istendi. Ama Akkaş kabul etmeyerek Saadet Partisi’nde siyaset yapacağını söyledi.

Bir gün dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki’yi ziyaret ettim. “Başkanım, partinin il başkanı kim oluyor” dedim. Özhaseki Gül’ü kasdederek ”Abdullah Abi Elitaş’ın olmasını istiyor” dedi.

Akkaş ‘Milli Görüş’te kalınca önceki il başkanı Elitaş’ın olması istenmişti belli ki. Elitaş’ın ANAP’lı geçmişi, o tarihte şimdikine kıyasla ‘daha entel’ görüntüsü, Mülkiye mezunu oluşu filan belli ki Gül’ü böyle bir tercihe itmişti.

Elitaş dışında, Yusuf Eken ile Mehmet Hüsrevoğlu’nun adı da dar kapsamlı olarak kulislerde ‘olası il başkan namzetleri’ arasında dillendirildi. Ama Gül, partide çok güçlüydü ve ne derse o oluyordu. Dolayısıyla Elitaş’ın il başkanlığı kesindi.

Elitaş, liste çalışmalarına hızlı başladı. Sadi Köylü, Melikgazi İlçe Başkanlığı için artık kesinleşmişti. Dönemin Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç o tarihlerde ‘çarşının popüleritesi’ yüksek bir esnafının ilçe başkanı olmasını istiyordu. Hatta bu noktada Elitaş ile geçmiş hukukum dolayısıyla o esnaf çevresi beni de aracı kıldı. Elitaş ile görüştüm “Veli olmaz. Sadi Melikgazi’ye tamam, o arkadaşı ben de severim, istiyorsa Kocasinan olabilir” demişti.

Kocasinan için de Mustafa Çelik baskılara direniyordu. Talas Yolu üzerindeki salonda il ve ilçe yönetimlerinin tanıtımının yapılacağı zamana saatler kala Mustafa Çelik ‘kongreye kadar başkanlık şartı ile’ Kocasinan ilçe Başkanlığı’nı kabul etmek zorunda kalmıştı.

Ve AK Parti ilk il binasını Erdoğan’ın da katılımı ile Kayseri’de açtı. Bir anlamda start Kayseri’den verilmişti.

AK Parti Kayseri Teşkilatı’nın Kayseri’de kuruluş hikayesi uzun, ama tarihe kısacık bir not düşme adına şimdilik bu kadar yeter.

 

KULİS BULVARI

İNCESU MARİNA GÜZEL OLMUŞ

Garipçe’nin içinden geçen Nevşehir Yolu açılalı 15 yıl kadar oldu . Öncesinde Ürgüp’e gitmek için İncesu-Aksalur Yolu’nu kullanırdık. Kıvrım kıvrım bir yol. Bazen de bu yol yerine daha uzak olan Kalaba güzergahını tercih ederdik. Aksalur üzerinden Ürgüp’e giderken dikkatimi çekmişti İncesu’nun çıkışındaki gölet. O göletin üzerinde İl Özel İdaresi’ne ait bir tesis vardı. Yıllar önce o tesis ‘sabıkalı’ gibiydi. Özel İdare’nin kapatılması ile tesis Büyükşehir’e geçti. Büyükşehir de bu tesisi İncesu’ya devretmiş. Ve İncesu Belediye Başkanı Mustafa İlmek bu göletin çevresinde 35 bin m2 alanda güzel bir mesire alanı oluşturmuş. Ve yıllardır ‘çirkin’ işlere sahne olan ve terkedilmesi ile birlikte de metruk hale gelen binayı yenilemiş. Özetle hafta sonunda açılışına katıldığım İncesu Marina çok güzel olmuş. Gidin ve birbirinden güzel lezzetleri tadıp manzaraya ortak olun. İlmek Başkan’ı kutluyorum.

 

Mış… Miş… Muş…

00-Covid-19 ile ilgili müeyyideler artırılacakmış.

00-İncesu Belediyesi Ürgüp yolu üzerindeki gölet ve çevresinde güzel bir mesire alanı ve tesisi hizmete açmış.

00- MHP, 16 ilçe kongresini tek adayla tamamlamış.

00-MHP’li Vekil Baki Ersoy’un ‘Başkan Büyükkılıç üzerinden sinsi planlar yapan ve bir ihale olayını başka mecralara götürmeye çalışanlara müsade etmeyeceğiz’ tweeti farklı yorumlara neden olmuş.

00-Erciyes Anadolu Holding’in Kayserispor ile ilgili 2 yıllık daha isim ve sponsorluk anlaşması yapması ‘kapalı tahtayı’ açtırmak için imdada yetişmiş.

00-AK Parti ‘büyükleri’ havaalanı, Belsin-Şehir Hastanesi raylı sistem hattı ve Hacılar yolu gibi Ankara odaklı yatırımları anlatmada ‘yarış’ içerisinde görüntüsü veriyormuş.

00- Mustafa Yalçın nohut ‘yolmuş’.