VELİ ALTINKAYA


ELİTAŞ’TAN TEDARİK TOPLANTISI

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


AK Parti Kayseri Milletvekili ve TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonu Başkanı Mustafa Elitaş’ın sanayicilerle tedarik odaklı toplantı yapacağını dünkü yazımın ‘mış, mış’ bölümünde aktarmıştım.

O toplantının merkezi Erciyes Anadolu Holding’di. Erciyes Anadolu Holding’in yeni Bellona fabrikasının açılışında Elitaş, hem TMSF Başkanı’na hem de Holding CEO’su Dr. Alpaslan Baki Ertekin’e ‘yerli tedarikle’ ilgili bazı sorular yöneltmiş. Daha doğrusu kürsüden bu konudaki görüşlerini aktarmış. Konuşma üzerine varılan mutabakatla dünkü toplantı gerçekleşmiş.

Elitaş, Mülkiye’nin (SBF) İktisat bölümünden mezun. 1983’den bu yana da üretimin, yani ticaret ve sanayinin içinde. Siyasete girmeden önce Sanayi Odası ve OSB’ye yönelik epeyce mücadelesi de oldu. Dolayısıyla hem sahadaki tecrübesi, hem de siyasi birikimi nedeniyle Kayseri sanayisinin durumunu enine-boyuna biliyor.

Hiç şüphesiz Erciyes Anadolu Holding her manada Kayseri’nin en önemli kuruluşu... Elitaş da bu Holding’e bağlı şirketlerin tedariklerinin ne kadarını yerelden, ne kadarını ülke genelinden, ne kadarını da ithalat yoluyla edindiğini merak etmiş.

Erciyes Anadolu Holding’de yapılan toplantının merkezini 2014’ten bu yana grup şirketlerinin dışarıdan temin ettiği mal ve hizmetlerin dökümleri ile ilgili rakamlar oluşturdu.

İlk olarak Holding CEO’su Alpaslan Baki Ertekin kürsüye çıktı. Ertekin, daha önceki toplantılarda da ifade ettiği gibi Holding şirketlerinin ihtiyacı olan mal ve hizmetlerin kalite ve fiyat uygun olduğu takdirde mümkünse Kayseri’den, değilse ülke genelinden temini noktasında ilgili genel müdürlere talimat verdiğini söyledi. Ertekin, “30-40 bin tedarikçinin olduğu yerde emin olun ben 5 tedarikçiyi bilmem. Ama genel müdürlerimize yerli ve milli sanayiyi destekleme, geliştirme, kalkındırma adına ticaretin genel kuralları içerisinde her türlü katkının verilmesi talimatını ilettim. Hiçbir zaman bir telkinle ‘şuradan şu malı alacaksınız’ demedim” diyor.

Aslında Alpaslan Baki Ertekin 1,5 yıl kadar önce KTO ve KAYSO Başkanları ve yönetimleri ile ‘yerli tedarik’ noktasında ayrıntılı bir toplantı yapmıştı. Muhtemelen bu toplantıdan sonra Elitaş’ın da katılımıyla KTO ve KAYSO yönetimleri, hatta ilgili meslek komitesi üyeleri ile benzeri toplantı yapılacaktır.

Toplantının ayrıntılarına girersem yazı uzar; ama Holding kablo ve demir-çelik şirketleri adına Hes Kablo Genel Müdürü Levent Yılmaz, kimyevi sektörler adına Form Sünger Genel Müdürü Metin Uğur, tekstil sektörü adına Boyteks Genel Müdürü Mehmet Yıldız, mobilya grubu adına da (İstikbal, Bellona ve Mondi) Bellona Genel Müdürü Mustafa Karamemiş tedarikleri ile ilgili birer sunum yaptılar.

Bu üç sunumda da 2014-2020 arasında tedariklerin Kayseri, ülke geneli ve ithalat yoluyla temin rakamları istatistik halinde verildi. Hemen hemen bütün kalemlerde her yıl Kayseri ve ülke tedarik oranı artmış. Ama bazı alanlarda Kayseri’de, hatta Türkiye genelinde yeterli üretim olmayınca mecburen ithalat yoluna gidilmiş.

Elitaş ve Ertekin, Erciyes Anadolu Holding’e tedarikçilik yapacak yeni yeni sektörler kurulması, böylece Kayseri sanayisinin de teknolojik, hatta stratejik olarak gelişmesi çabasındalar. Elitaş bu noktada Kayseri sanayisinin geldiği süreçle ilgili isim vermeden bazı örnekler de aktardı.

Bugün İstanbul’da yapılacak bir toplantı ile TMSF Başkanı Muhiddin Gülal ve Holding CEO’su Alpaslan Baki Ertekin grup şirketlerinin 2020 değerlendirmesini yapacak. Toplantıda aldığımız notları perşembe ve cuma günü sizlerle paylaşacağım. Yani bu hafta Erciyes Anadolu Holding odaklı üç yazımız olacak. Holding bulunduğu nokta ve Kayseri’ye bakışı itibariyle bunu fazlasıyla hak ediyor.

Elitaş ile ilgili bir not aktarıp yazıyı bitirelim. Toplantı başlamadan önce dünkü ‘Jübile’ yazımızı okuduğunu söyledi Sayın Bakan. Aramızda yazı ile ilgili kısa bir görüşme de geçti; ama burada yazmam doğru olmaz. Toplantının sonunda arkadaşlarımızın benim kendisi ve Taner Yıldız ile ilgili çağrıma da cevap verdi Elitaş. O konu hakkında söylediklerini önümüzdeki hafta ayrıca yazacağım.

Elitaş bir taraftan da, ‘Bak Veli, sen beni siyasetten emekli etmek istiyorsun. Ama ben bugün ‘Kayseri sanayisini daha nasıl geliştiririz’sorusuna cevap arıyorum’ der gibi konuştu...

Elitaş’ın bundan sonra iş dünyasına yönelik Kayseri merkezli düzenli toplantılar yapacağını da belirterek yazımızı noktalayalım.

 

KULİS BULVARI

İLÇELER GÖÇ VERİYOR

Türkiye’de nüfusun % 93’ü şehir ve ilçe merkezlerinde yaşıyor. Bunun farklı nedenleri var. Sadece geçim derdi değil insanları şehre göç ettiren. Sağlık ve eğitim de temel faktörlerden biri. Artık köylerimiz, hatta ilçe merkezleri, belli yaşın üstündeki büyüklerimizin ikamet ettiği yerleşim alanları oldu. Kayseri’nin Melikgazi, Kocasinan, Talas, Develi ve İncesu ilçeleri dışındaki tüm ilçeleri göç vermiş. Göç vermemiş gözüken birkaç ilçede nüfus 50-100 artmış. Bu da ‘artma’ sayılmaz. 60’lı yıllarda insanlar iş bulmak, sağlık ve eğitim hizmetleri için şehirlere göçüyordu. Artık şehirlerde iş yok. Hatta köylerde iş bulabilmek, şehirden daha kolay. Köyler bağda bahçede çalışacak insan bulamıyor. Tarım ve hayvancılığı düzenli yapanlar köy yerinde rahat geçinebilir. Ama buralarda eğitim ve sağlık hala problem. Doğalgaz olmadığı için özellikle kış aylarında ısınma da sıkıntılı. İlçelerden göçü mutlaka durdurmalıyız.

 

Mış… Miş… Muş…

00- Elitaş’ın da katıldığı toplantıda Erciyes Anadolu Holding’in Kayseri ve ülke genelindeki tedarik oranları masaya yatırılmış.

00-Bazı ünlü isimler ve iş insanları ile ilgili temyize giden FETÖ davalarının bir kısmı onanıyor, bir kısmı da usülden bozuluyormuş.

00- Sağlık Bakanlığı, İldem’e yapılmasını beklediğimiz hastane için ‘şimdilik gerek yok’ demiş.

00-ERÜ ‘kıdemli üniversite’ olarak, Bingöl ve Erzincan’ın ‘genç üniversiteleri’ ile işbirliği hazırlığını sürdürüyormuş.

00-Büyükşehir’in Erciyes Yolu ile Komando Caddesi arasında açacağı 4 Km’lik yola Şevket Bahçecioğlu’nun adı verilecekmiş.

00-Başkan Palancıoğlu, ilçeye modern bir ‘Kubbe Etkinlik ve Gösteri Merkezi’ yapacakmış.

00-Taşra ilçelerinde göçün durdurulmasının tek yolu tarım ve hayvancılık yatırımlarına destekten geçiyormuş.