SAMİ DAYANGAÇ


EN ÇOK KULLANILAN İSİMLER

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


Çevremizi gözlemlediğimizde birbirinden ilginç isim ve soyadları ile karşılaşıyoruz. Dönem dönem bakıyorsunuz bir Elif furyası çıkmış, bir bakıyorsunuz yeni doğan bebekler isimlerinde Can ekli. Kiminde Can yerini Su’ya bırakıyor. Emir ismi şimdilerde çok kullanılıyor. Sanıyoruz ki artık en çok kullanılan isimler günümüzün moda deyimi ile modern isimler. Acaba gerçek öyle mi? Yani en çok kullanılan isimler Elif, Berke, Poyraz, Emir mi? Gelin Nüfus Genel Müdürlüğü verilerine bakalım. Nüfus İstatistikleri Daire Başkanlığı tarafından yapılan araştırmaya göre; en çok kullanılan kadın isimleri arasında Fatma, Ayşe, Emine yer alırken en çok rağbet gören erkek isimleri ise Mehmet, Mustafa, Ahmet.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü verilerine göre, nüfus kütüklerine kayıtlı en çok kullanılan 20 kadın ismi şöyle sıralandı:

Fatma, Ayşe, Emine, Hatice, Zeynep, Elif, Meryem, Şerife, Sultan, Zehra, Hanife, Merve, Havva, Zeliha, Fadime, Esra, Özlem, Hacer, Yasemin ve Hülya. Mehmet, Mustafa ve Ahmet'in ilk üç sırada geldiği erkek isim listesinde ise Ali, Hüseyin, Hasan, İbrahim, İsmail, Osman, Yusuf, Murat, Ömer, Ramazan, Halil, Süleyman, Abdullah, Mahmut, Recep, Salih, Fatih isimleri yer aldı.

Bazı bölgeler geleneklerinden kopmadan aynı isimleri sürdürüyor. Karadeniz yöremizde Temel, Dursun, İncesu ilçemizde Bekir isimlerinin çok kullanılması gibi.

Soyadı konusuna gelince, şahsen biz soyadımızdan çok çektik. Soyadı Kanunu çıkıp da soyadları yazılırken yazan kişinin keyfine bırakılmış. Mesela oğlu yazacağına ‘O’ demiş bırakmış, hala düzeltmeyenlere sorunuz. Bizim soyadımızı kale duvarlarına konulan dayanaktan Dayangaç yazmış. Baston vs gibi. İzah edene kadar birçok yerde soyadımızın farklı yazıldığına tanık olduk.

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü istatistiklerine göre en çok kullanılan soyadları listesinde ise Yılmaz, Kaya, Demir, Şahin ve Çelik ilk 5 sırada yer aldı. En çok kullanılan diğer soyadları ise şöyle sıralandı: Yıldız, Yıldırım, Öztürk, Aydın, Özdemir, Arslan, Doğan, Kılıç, Aslan, Çetin, Kara, Koç, Kurt, Özkan ve Şimşek.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü verilerinde illere göre en çok kullanılan erkek ve kadın isimleri de yer aldı. Buna göre, İstanbul, Adana, Ankara başta olmak üzere birçok ilde en çok kullanılan kadın ismi Fatma olurken Isparta'da en çok rağbet gören kadın ismi Ayşe oldu. Yine Türkiye'nin büyük bölümünde Mehmet ismi en çok tercih edilen ad olurken Giresun ve Gümüşhane'de Mustafa ismi en çok kullanılan isim olarak istatistiklerdeki yerini aldı.

Öte yandan 2000 ile 2011 yılları arasında dünyaya gelen çocukların burç istatistiği de açıklandı. Buna göre; 11 yılda Türkiye'de 1 milyon 569 bin 25 çocuk oğlak burcuyla, 1 milyon 491 bin 724 aslan ve 1 milyon 438 bin 797 yengeç burcu olarak dünyaya geldi.

Allah yavrularımıza hayırlı ömürler versin ve onların da hayırlı evlat, hayırlı kul olmalarını nasip etsin.