VELİ ALTINKAYA


‘EN KISA SÜRE...’

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kayseri’deki konuşmalarını dikkatle dinledim ve not aldım. Elbette duymak istediğim en önemli şey Kayseri-Ankara arası YHT  ile ilgili açıklamaydı. Cumhurbaşkanı YHT için “Kayseri-Yerköy’ arası proje çalışmaları tamamlandı. En kısa sürede yatırım programına alıyoruz” dedi.

AK Parti’nin büyükleri YHT konusunda bizim aklımızla alay etmesinler. ’Proje çalışmalarının tamamlandığı ve en kısa sürede de ihalesinin yapılacağı’ sözlerini özellikle 2015’den bu yana her seçim arefesinde duyduk. Hatta 28 Mart 2018’de ihale bile yapıldı. Demek ki bundan sonra, ‘En kısa süre’nin ne kadar olduğu sorusuna cevap aramakla ömrümüz geçecek. ’En kısa süre’ kaç ay, kaç yıl eder bilen varsa söylesin lütfen.

‘AK Parti büyükleri’ YHT’nin ihalesini yaptırıp temelini attırmadan bu söylemlerle milletin nabzını tutamaz, öfkesini göğüsleyemezler. Kusura bakmasınlar, dost acı söylermiş.

Gelelim diğer konulara...

Cumhurbaşkanı, devri iktidarlarında Kayseri’ye 30 milyar liralık yatırım yapıldığını belirterek,‘Kayseri kamu yatırımlarından yeteri kadar pay alamıyor, diyenlerin inanın gözüne dizine durur’ buyurdular.

Bu 30 milyar liralık yatırımlardan da bir bölümünü saydılar. Başında da Özhaseki’nin sıkça dillendirdiği stat ve müştemilatı ile Erciyes Projesi, okullar, duble yol vs var.

Ne diyeyim...

Bu milletin 3 Kasım 2002’den bu yana AK Parti’ye verdiği destek ve Cumhurbaşkanı’nın ifade ettiği 30 milyar liralık yatırımı elbette millet takdir edecektir.

Cumhurbaşkanı’nın konuşmasında Kayseri’nin otoyol bağlantısından hiç bahsetmediğini ifade edelim. Demek ki Bakanlık nezdinde böyle bir hazırlık bile yok.

Böyle giderse en erken 5 yılda gelmesi muhtemel (o da müphem) YHT ve otoban konusu Kayseri’nin ‘Ticaret Kenti’ söylemi açısından önemli.

Bu şehir ‘ticaretin merkezi’ diyorsak, şehrin 6 bin yıllık ticari mazisinden bahsediyorsak, bunun kaynağının hiç şüphesiz yolların kesiştiği kavşak noktasında kurulmasında aramak gerek. Şehrin dört bir yanında bulunan binlerce yıllık İpek Yolu ve kervansaraylar da bunun göstergesi...

Bu şehre yapılacak YHT, otoyol bağlantısı, lojistik merkez, havaalanı genişlemesi, Mersin demiryolu hattının iyileştirilmesi hem bu güzergâhların işletmecilerine, hem de ekonomiye geri döner.

Şehir, Erciyes Turizm Projesi ve diğer tarihi ve turistik değerleri ile yaklaşık 80 bin öğrencili 4 üniversitesi, 2 bine yakın fabrikanın faaliyette olduğu 3 OSB ’si ve Serbest Bölgesi, 2,5 milyar dolarlık ihracat kapasitesi ile emin olun özellikle ulaşım alanında yapılacak her yatırımı misliyle ekonomimize iade edecektir.

Cumhurbaşkanı, adının verildiği millet bahçesi için ‘Melikgazi Millet Bahçesi’ derken, Kocasinan Keykubat ve Hacılar Millet Bahçeleri’nde de ihale sürecinin işlediğinden bahsetti. Aslında Hacılar Millet Bahçesi’nin ihalesi yapıldı. Keykubat Millet Bahçesi’nde 50 milyonluk verilmiş destek sözü var, ancak ihaleden ses yok.

Kayseri’de 500 bin dekar alanda sulu tarım yapıldığını söyledi Sayın Cumhurbaşkanı. Matematiğim zayıf, 500 bin dekar, sanıyorum 50 bin hektar eder... Sadece Bahçelik Barajı’nın sulamaları tamamlansa 48 bin hektar alanda sulu tarım yapılacak. Bir o kadar toprak da Develi Projesi’nin tamamlanması halinde su ile buluşacak. Yamula’nın üç şehirde sulayacağı 120 bin hektar alandan bahsetmeye bile gerek yok...

Sayın Cumhurbaşkanı Ekim 1998’de dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz’ın temelini attığı ve AK Parti iktidarında tamamlanan Yamula Barajı’ndan yaptıklarını saymaya başlayınca bizim ‘İlla da YHT ve otoyol’ feryadımız gümbürtüye gitti.

Cumhurbaşkanı, proje çalışmaları devam eden ve Cumhuriyetin 100. yılıyla anlamlı olsun diye 2023’de ihalesinin yapılmasını muhtemel gördüğüm Antalya, Konya, Aksaray, Nevşehir, Kayseri YHT’den bahsetti... Acaba, Ulaştırma Bakanlığı bürokratları bizi o proje bitinceye kadar (En erken 2030’da biter) oyalayıp, sonra da dönüp, ‘YHT ile Ankara’ya gitmek istemiyor muydunuz? Alın size YHT. Buradan Konya’ya gidin, Seyyid Burhaneddin Hazretleri’nin talebesi Mevlana Hz’lerini ziyaret edin ve oradan da Hacı Bayram Veli’nin kentine ulaşın’ mı diyecekler? Kim bilir...

Büyükşehir’in Sahabiye, Kocasinan’ın Seyrani kentsel dönüşümlerinde 800 konut ve 50 kadar işyerinin anahtarları da Cumhurbaşkanı tarafından hak sahiplerine verildi.

Cumhurbaşkanı, Talas’taki bu programdan sonra dar kapsamlı bir kadro ile Özhaseki’nin bağevinde yemek yedi. Yemeğe kimlerin davetli olduğunu ve il yönetimi ile ilgili kanaatlerimizi de izninizle yarın yazalım.

 

KULİS BULVARI

KTO’DAN AHDE VEFA

Cuma akşam KTO Rifat Hisarcıklıoğlu Konferans Salonu’ nda anlamlı bir toplantı vardı. Toplantıyı sonuna kadar takip ettim. Şehir protokolü oradaydı. TOBB Başkanı ile birlikte şehrimize gelen TESK ve TÜRK-İş Genel Başkanları da. KTO Başkanı Ömer Gülsoy’un teklifi ile Meclis geçtiğimiz aylarda vefat eden eski başkanlar Hasan Ali Kilci ile M.Asaf Mehmetbeyoğlu’nun isimlerini birer salona verdi. Aileler de bu programa davetliydi. Aileler için hem hüzün, hem gurur bir aradaydı. Merhum başkanların çocukları Derviş Kilci ile Ömer Mehmetbeyoğlu’nun konuşmalarından bunu hissettim. Yapılan bütün konuşmalarda KTO Başkanı Ömer Gülsoy’a gösterdiği ahde vefa nedeniyle teşekkür edildi. Bu arada KTO bünyesinde Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi’ nin de açılışı yapıldı. Bu Merkez ticari itilaflar açısından önemli fonksiyon üstlenecek.

 

Mış… Miş… Muş…

00-Cumhurbaşkanı, Kayseri’ nin beklediği YHT’nin ‘En kısa sürede’ yatırım programına alınacağını söylemiş.

00-Cumhurbaşkanı iktidarları döneminde şehre 30 milyar liralık yatırım yapıldığını belirterek, ‘Kayseri kamu yatırımlarından yeteri kadar pay alamıyor diyenlerin inanın gözüne, dizine durur’ demiş.

00- Cumhurbaşkanı, Sahabiye ve Seyrani kentsel dönüşümlerinde 850 hak sahibine anahtarlarını vermiş.

00-Özhaseki’nin bağevinde Cumhurbaşkanı’na verilen yemeğe sınırlı katılım olmuş.

00-KTO bir vefa örneği göstererek merhum eski başkanları Hasan Ali Kilci ile Asaf Mehmetbeyoğlu’nun isimlerini birer salona vermiş.

00-TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun davetlisi olarak şehrimize gelen TESK ve TÜRK-İş başkanları, Kayseri’deki temsilcilerinin dertlerini dinlemiş.

00- Milli Eğitim Bakanı, Erciyes Anadolu Holding’in katkıları ile Giresun’da tablet dağıtmış.