SAMİ DAYANGAÇ


ERCİYES

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


Dünyanın sayılı dağlarından, son yıllarda da sayılı kış sporları merkezi olma yolunda hızla ilerleyen Erciyes bugünkü yazı konumuz. Erciyes'imizin daha iyi tanınması, turist gelmesi, aynı zamanda şehir ve ülke ekonomisi açısından son derece önemlidir. Vali Şehmus Günaydın ve Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç var güçleri ile tanıtıma çalışmaktalar. Murat Cahit Cıngı, bu göreve ne denli doğru tercih olduğunu kanıtlarcasına büyük gayretler içerisinde. Geçtiğimiz hafta 100 bin kişinin Erciyesimize gelmesi son derece doğru yatırımlar olduğunun da göstergesi. Peki, Erciyes nasıl oldu da kış sporları merkezi olmaya karar verildi?

Mehmet Özhaseki, önce Meclis’te, sonra aday olup vatandaşların oyları ile Büyükşehir Belediye Başkanı seçildikten sonra şehir için hep büyük, mega projelerin olması gerektiğini söylüyordu. Bir toplantıda aynen şunları söylüyordu: "Ben, belediyeciliği yol yapmak, su getirmek, kaldırım yapmak, parklar yapmak olarak görmüyorum. Bu hizmetler belediyelerin olmazsa olmazlarıdır. Bu hizmetler yapılmadan şehir kendine gelemez. Bu hizmetler yerine getirildikten sonra şehrin hem bölgesine hem de ülkesine cazibe merkezi olması gerekir. Erciyes benim rüyam" demişti. İşte Erciyes Projesi, Erciyes Master Planı böyle başladı.

Erciyes 3917 metre yüksekliğe sahip volkanik bir dağdır. Erimeyen karı, azameti ile insana ilahi duygular sunan Kayseri’nin sembolüdür. Volkanik patlamaları 30 milyon yıl önce başlamış, buradan savrulan lavlar ve küller Hasan Dağı’ndan, Peri Bacaları’nın oluşmasına kadar birçok etki yaratmıştır. Dağın kuzeyinde yaklaşık 1 km. uzunluğunda dağ buzulu vardır. Ayrıca dağın doruk noktasında Bizans rahiplerinin inzivaya çekildikleri mağaralar, olumsuz hava koşullarında dağcılar için bir sığınaktır.

Erciyes Dağı ile ilgili mini nottan sonra yazımızın başına dönelim. Özhaseki Başkan rüyasını gerçekleştirme adına bir grup gazeteci, turizmciyi de alarak Avrupa’da bulunan kayak merkezlerinde incelemelerde bulunuyor, Erciyes’in tırnağı olamayan sözde kayak merkezlerinin yıllık gelirlerini duyunca heyettekilerle birlikte şaşkınlığını gizleyemiyordu. Ülkeye dönüşlerinde hemen kayak sporları ve dağcılıkla ilgili yabancı uzmanları davet etti.

Dağda incelemeler yapan heyet, Erciyes’in uluslararası bir kayak merkezi olması için mükemmel bir arazi ve topografya yapısına sahip olduğunu, dağın yüksekliğinin, yapısının ve iklimsel şartların buna çok uygun olduğunu rapor ediyordu.

Mehmet Özhaseki, ilk iş olarak Erciyes Dağı’nın tapusunu belediyeye aldı. Bunun için çalmadık kapı, bakan bürokrat bırakmadı. Yılmadı her engeli, her zorluğu aşıp Erciyes Dağı’nın tapusunu belediyeye aldı. Artık arzu edilen proje, master plana başlanabilirdi.

Başlarında Markus Grilitsch olan heyette şehrimizden de Mustafa Palancıoğlu, Mehmet Eylencelioğlu'nun da bulunduğu 11 kişilik heyet master plan üzerinde çalıştılar ve projeyi ortaya getirdiler.

Projelendirilirken, Alp tarzı kayak, Snowboard, telemark kayağı, kayak turları, serbest stil kayak, helikopter kayağı, kar uçurtması, kar kızağı, kar raftingi, şişme kızak gibi değişik ama kayak merkezinde olması gerekenler planlandı.

Suni karlama aparatları gelince Özhaseki Başkan buna ihtiyaç olan suyun nasıl temin edileceğini sordu. Birçok kayak merkezinde tankerlerle getirildiğini söylediler. Başkan tankerlerle gelmenin yetmeyeceğini, pahalıya mal olacağını, bu nedenle de suni bir göl yapılması talimatını verdi.

Dağ, belediyenin olunca otel yerlerinin satılması hiç de zor olmadı. Özhaseki Başkan bizzat kendi giderek Antalya’dan, Nevşehir’e kadar turizm yatırımcılarına Erciyes’i anlattı ve otel yerlerini tahsis etmedi, kiralamadı, sattı.

Mehmet Özhaseki, rüyam dediği şehrimiz ve ülkemiz açısından, gerek tanıtımı ve gerekse ekonomik destek açısından mega projeyi sıradan birine emanet edemezdi. Çok eskiden beri ahlakını, çalışkanlığını bildiği Dr. Murat Cahit Cıngı'yı işin başına getirdi. Murat Cahit Cıngı da işini tasfiye edip bu bir görevdir diyerek işe başladı, gece gündüz çocuklarını, ailesini ihmal etme pahasına koşturdu. Şimdi şehrimize özel uçaklarla kış sporu yapmaya geliniyorsa, Erciyesimiz özellikle tatil günlerinde binlerce kişiyi ağırlıyorsa, bu çalışmanın, gayretin eseri olsa gerek.

Herkesin rüyası vardır, Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Özhaseki'nin de rüyalarından biri, Erciyes’i böyle görmek, iyi ki rüyası olmuş dedirtiyor. Ne dersiniz?