VELİ ALTINKAYA


ERCİYES HOLDİNG İYİ YÖNETİLİYOR

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


Şehrimizin, hatta ülkemizin en önemli markalarını bünyesinde bulunduran ve TMSF kayyumunca yönetilen Erciyes Anadolu Holding’in 2020 değerlendirmesi İstanbul’da yapılan bir toplantıyla gerçekleşti. Toplantıyı Kayseri’den de kalabalık bir gazeteci grubu takip etti.

Toplantı öncesi TMSF Başkanı Muhiddin Gülal, Yardımcısı ve Erciyes Anadolu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Güler ile bulunduğumuz masaya geldi. Kayseri’yi sordu. Erciyes’teki kar kalınlığı ve kayakla ilgili sorular yöneltti. Ustaca bir üslupla Holding yönetimi ile ilgili kanaatlerimizi, bu manada şehirde bir sıkıntının olup olmadığını öğrenmeye çalıştı. Sonra yerel ve yaygın medyadaki arkadaşlarımızla salona geçtik.

Toplantı’da aktarılan rakamlar genellikle Holding şirketlerinin TMSF kayyumuna devredildiği tarih ile günümüz arasındaki gelişmeyi gösteriyordu.

Holding CEO’su Alpaslan Baki Ertekin profesyonel bir sunum yaptı. Kendisi yarım saat dese de toplamda bir saati bulan, özgüveni yüksek, işini bilen, dersine çalışmış bir yönetici rahatlığı vardı Ertekin’de.

Ertekin, önce Holding şirketlerinin, daha çok da üç mobilya markasının stratejik dönüşümünü anlattı. Ertekin ve ekibi bu hamleyle doğru bir iş yapmış. Düne kadar Merkez Çelik A.Ş., Boytaş A.Ş. odaklı giden İstikbal ve Bellona markalarını kendi fabrikaları ve kendi ana ihtiyaçlarını karşılayan bir noktaya getirmişler.

Holding CEO’su dijital dönüşüm ve e-ticaretle ilgili hedeflerinden örnekler verdi. Holding’in aile döneminde tek bir sosyal mecrada tanıtımının olmadığını söyledi. Endüstri 4.0 yatırımlarına öncelik verdiklerini, yeni açtıkları Bellona fabrikasındaki robot uygulaması ile anlattı.

Alpaslan Baki Ertekin, toplumsal ve sosyal sorumluluk projelerine verdikleri destekleri tek tek sıraladı. Enerji yatırımlarındaki yeni ve büyük hedeflerini aktardı. İstihdamdaki artıştan onur duyduğunu söyledi.

Rakamları biraz sonra kısaca aktaracağım. Ama Alpaslan Baki Ertekin, dev akran önünde 15-20 kilo vermiş haliyle ve sürekli hareket halinde ‘Ben sözcüsü, orkestra şefi olduğum şirketleri tanıyorum ve nereden nereye getirdiğimizi biliyorum. Bu başarıda hükümet politikaları, TMSF Başkanı ve yönetiminin talimatı ile tüm çalışanlarımız en büyük pay sahibidir’ diyerek hem bir hakkı teslim etti, hem de mütevazi bir duruş ortaya koydu.

Bugünlerde birçok kesim önceki Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın adını anmaktan çekinirken, Alpaslan Baki Ertekin bir hakkın teslimi ve vefa örneği göstererek Albayrak’ın ülke genelinde sünger üretiminde kullanılan ve tamamı ithal edilen üç kimyasalın yerli üretimi noktasında verdiği destek ve talimata teşekkür etti.

Ertekin, Holding bünyesindeki şirketleri, TMSF Başkanı Muhiddin Gülal ise Fon kayyumluğundaki 796 şirketi ‘Devletin-milletin emaneti olarak görüyor ve basiretli bir tüccar gibi yönetmeye çalışıyoruz’ dediler.

Gerçekten Erciyes Anadolu Holding, geldiğimiz noktada emanete halel getirilmeden yönetildi. Eminim yargı sürecinin sonuna kadar da böyle yönetilir.

Erciyes Anadolu Holding ile ilgili bazı rakamları aktarırsak ‘emanete halel getirilmemiş’ kanaatimizin doğru olduğunu sizler de görürsünüz.

Holding, 2019’da 11 milyar 218 milyon TL olan cirosunu % 21.5 artışla 2020’de 13 milyar 628 milyon TL’ye, net karını ise 999 milyon TL’den 1 milyar 636 milyon TL’ye yükseltmiş.

Eylül 2016’da aktif büyüklüğü 8.4 milyar TL olan Holding şirketleri 2020 sonu itibariyle yüzde 89 büyüyerek 16 milyar TL’ye ulaşmış. Holdingin öz kaynaklarının toplamı ise yüzde 69 büyüyerek 6.4 milyar TL’den 11 milyar TL seviyesine yükselmiş...

Sadece bu kadar da değil.

2019’da 364 milyon liralık yatırım yapılırken, geçtiğimiz yıl bu rakam yüzde 145 artışla 890 milyon liraya çıkmış. Çalışan sayısı 12 bin 150’den, 548 artışla 12 bin 698’e ulaşmış. 2016’da 383 milyon dolar kredi borcu olan holding şirketleri 2020 sonu itibariyle bu borcu 97 milyon dolara indirmiş. Bir önceki yıla oranla mevduat 43 milyon dolar artmış.

Ertekin’in aktardığı rakamlardan tek olumsuzu ihracat. 2019’da 410 milyon dolar ihracat yapan Holding şirketleri 2020’de eksi 5.4 küçülme ile 388 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmiş. Ertekin, bu rakamın yaklaşık 100 milyon dolarının HES Kablo’ya ait olduğunu söylüyor. “İhracat hedefimiz 500 milyon dolardı; ancak salgından dolayı birkaç ay gümrüklerin kapanması sonucu böyle bir düşüş yaşadık” diyor.

Özetle Erciyes Anadolu Holding her manada iyi yönetiliyor. Muhiddin Gülal mealen, ‘Dün FETÖ’ye giden kaynakları, bugün sosyal sorumluluk noktasında Kayseri ve ülkeye aktarıyoruz’ da diyor.

 

KULİS BULVARI

BİR GÜZEL İNSAN: SÜLEYMAN SAĞLAM

Av. Süleyman Sağlam, bu şehrin güzel insanlarından biriydi. Talas’taki bağında, Sivas Caddesi’ndeki evinde konuğu olduk, sofrasına oturduk, sohbetlerinden istifade ettik. 1988-1992 arasında iki dönem Baro Başkanlığı da yaptı Süleyman Abi. CHP’de 60’lı yıllarda oldukça etkindi. Ecevit’in genel sekreterliği ve genel başkanlık yarışında önde olan isimlerden biri oldu. Tüm bunların ötesinde Süleyman Abi Kayseri sevdalısıydı. Bir kısmı İngilizce’ye de çevrilen Dağı Dağa Kavuşturan, Üç Neslin Hikayesi, Sarı Gölün Atları, Yılanlı Dağı ve Sarıkamış’tan Sibirya’ya O’nun hatırladığım eserlerinden bir bölümü. Müthiş akıcı bir kalemi vardı. Bu şehrin önemli hafızalarından biriydi. Süleyman Abi, uzun süredir rahatsızdı. Ben de ihmal edip yaklaşık bir yıldır arayamadım. Süleyman Abi’nin vefatını teessürle öğrendim. Allah rahmet etsin. Sen bu şehrin güzel insanlarından biriydin Süleyman Abi.

 

Mış… Miş… Muş…

00- Tamamlanan ETNO Spor Okçuluk Merkezi’nin açılışına Federasyon Başkanı Bilal Erdoğan da katılacakmış.

00- Ağırlıklı kısmı şehrimizde ikamet eden Doğu Türkistanlı kadınlarımızın demokratik eylemlerinden rahatsız olan Çin, gözünü Kayseri’ye dikmiş.

00-Başkan Büyükkılıç, Başkan Palancıoğlu ile ilçede 2021’de ne yapabileceklerini masaya yatırmış.

00- KASKİ, 19 atık su projesine 56 milyon lira harcamış.

00- ERÜ’nün yerli aşısının seri üretimi hazirana kalmış.

00-AGÜ Rektörlüğü’ne kimlerin talip olacağı merak ediliyormuş.

00-AK Parti Melikgazi İlçe Başkanı ve yönetimi ev ev dert dinleyip, ihtiyaç sahiplerinin taleplerini karşılamaya çalışıyormuş.

00- Muharrem İnce’nin henüz kurulmayan partisinin il başkanlığına CHP kökenli bir ismin gelmesi muhtemelmiş.