VELİ ALTINKAYA


ERÜ, ABD’DEN ‘GELİNCİK’ BEKLİYOR  

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


Kay TV - Erciyes TV ve Kay Radyo(94.2)’da hafta içi her gün saat 09: 00- 10: 00 arasında ‘Kayseri’de gün Başlıyor‘ diye bir programa ‘yorumcu’ olarak katılıyorum. Bu programa hemen her gün bir yetkiliyi bağlayarak gündeme dair görüşlerini alıyoruz.

Dün de bu çerçevede Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış Hocamızla Zoom üzerinden bağlantı yaptık. Covid- 19 aşısı ile ilgili Rektör Bey güzel haberler verdi.

Cumhurbaşkanımız Bakanlar Kurulu Toplantısı’ndan sonra Türkiye genelinde 8 aşı çalışması yapıldığını, bu çalışmalardan ikisinde hayvan deneylerinin başarı ile sonuçlandığını söylemişti...

İşte o aşılardan biri Erciyes Üniversitesi’nde yapılan çalışma imiş. ERÜ  bünyesinde Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi (ERAGEM) var. Bu Merkez’in başında da Prof. Dr. Aykut Özdarendeli duruyor. Özdarendeli ve ekibi daha önce Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) aşısını bulmuştu. Bu ekip Covid- 19’in izolesi ile ilgili başarılı çalışmalar da yaptı. Sağlık Bakanı Koca, nisan başında yaptığı basın toplantısında Aykut Hoca ve ekibini bu çalışma nedeniyle kutlamıştı.

Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ve yaklaşık 10 kişilik ekip ‘Biyogüvenlik Seviyesi (BSL-3) hastalığa yol açan SARS- CoV-2 virüsünü hücre kültür sisteminde üretmeyi, yani izoleyi’ başarmıştı...

ERÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış’ın maddi-manevi her türlü imkânı emirlerine sunduğu bu ekip Covid- 19 aşı çalışmasında da epeyce yol almış.

Rektör Bey mealen, ‘Ülkemizde 8 aşı çalışması yapılıyor. Bunlardan 6-7’si TUBİTAK ve Sanayi Teknoloji Bakanlığı ile bağlantılı sürdürülüyor. Bizim Merkezimizde sürdürülen çalışma ise doğrudan Sağlık Bakanlığı bağlantılı ilerliyor. Biz, yaptığımız tüm çalışmaları Bakanlığa düzenli olarak iletiyoruz. Onlar da online olarak takip ediyor. Bizim öğretim üyemiz olan Bakan Yardımcımız Emine Hanım ve Bakanımız konuyu yakından takip ediyor’ dedi...

Cumhurbaşkanımızın ‘Hayvan deneyleri başarı ile sonuçlandı’ dediği çalışmalardan birinin ERAGEM bünyesinde yapıldığını belirten Rektör Çalış şunları söyledi:

“... İnaktif aşı çalışmasının ilk ayağında hayvan deneylerinden kesin sonuç aldık. Şimdi ABD’den maymun veya bir hayvan (Bu hayvanın adı Gelincikmiş) kuduz aşısı yapılıp gelecek. Bu hayvan önümüzdeki ay şehrimizde olur. Kasım ayına kadar inşallah bu çalışmamızdan da sonuç alacağız. Biz Türkiye olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi kendi milli aşımızı üretmek zorundayız. Birkaç ay geç kalsak da milli aşımızı bulmalıyız. Şu anda Hacettepe başta, bazı üniversitelerimizde sürdürülen aşı deneyleri Çin ve Rusya menşeili aşılar. Biz, mutlaka kendi milli aşımızı bulmalıyız. Bu noktada da ERÜ olarak çok iyi bir yerdeyiz. Aykut Hocamızın emrinde bir yabancı uyruklu toplamda 8- 9 kişilik bir ekip yoğun çalışma içerisinde. Sokağa çıkma yasağı olduğu günlerde bile hocamız ve ekibi izinli olarak aşı için çalıştılar. İlk hayvan deneylerinden yüzde yüz olumlu sonuç aldık. ABD’den ekim ortası gibi gelecek olan Gelincik isimli hayvan üzerinde de son deneyler yapılacak. Sonrasında önce milletimizin, sonra da tüm insanlığın emrine bu çalışmamızı sunacağız...”

Rektör Çalış bu çalışmaların daha güzel imkânlarla yürütüleceği bir merkezin inşaat çalışmalarının sürdüğünü, bu noktada da Eski Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın başında bulunduğu Cumhurbaşkanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı’na gerekli bilgilendirmenin yapıldığını söyledi.

Rektör Bey’i bulmuşken salgının genel durumunu da sorduk. Üniversite Hastaneleri’nin bir bölümünün ‘Temiz hastane’ olarak kalmasına karar verildiğini, bu birimlere diğer hastaların kabul edildiğini ve acil ameliyatların burada yapıldığını söyledi. Ayrıca 200 yatağı ve yoğun bölümün bir kısmını da Covid- 19 için ayırdıklarını belirtti Rektör Çalış.

ERÜ Rektörü online eğitim konusunda gerekli altyapının hazır olduğunu söylüyor. Özellikle tıp, eczacılık, veterinerlik gibi fakültelerde öğrencilerin bir bölümünün yüz yüze eğitime tabi tutulduğunu ama diğer okulların tamamında online eğitim olduğunu ve gerekli altyapıyı tesis ettiklerini belirtiyor Rektör Çalış. Kendisi de dahil bütün dekan ve öğretim üyelerinin yaz döneminde iki gün süreyle ‘Eğitimcilerin Eğitimi’ seminerine tabi tutulduğunu belirterek ‘ Üniversitemiz her manada eğitime hazır’ diyor ERÜ Rektörü...

 

KULİS BULVARI

İYİ PARTİ’DE VEKİLLİK HESABI YAPANLARA

Bugünlerde bazı çevrelerce ısrarla erken seçim dillendirilse de ben 2022’den önce sandığın milletin önüne geleceğine inanmıyorum. Bence seçim en erken 2022 baharında, güçlü ihtimal de o yılın sonbaharında olur. Seçimin 2021 ve süresinde yapılma ihtimali % 10+10 gibi. İlk seçimde İYİ Parti ne yapar? İYİ Parti ülke genelinde kısmen bir yükselişte. Millet İttifakı seçimde tek bir cumhurbaşkanı adayı üzerinde mutabakat sağlayacak mı, bekleyip göreceğiz. Kayseri’den mevcut milletvekili Dursun Ataş’ın yüzde 95 birinci sıradan yeniden aday olacağını şimdiden söyleyebilirim. Hem GİK’e seçilmede gördüğü ilgi, hem de Genel Merkez ve TBMM’deki görevleri itibariyle Ataş liste başını şimdiden garantilemiş gibi. İYİ Parti’de vekillik hesabı yapanlar varsa, 2. ve sonraki sıralar için hesap yapsınlar. Ölmezsek bunun böyle olduğunu görürsünüz.

 

Mış… Miş… Muş…

00-ERÜ Aşı Araştırma Merkezi’nin Covid- 19 aşısı konusundaki çalışmasından hayvan deneyi olumlu sonuçlanmış.

00- Salgının ‘bulaş zincirini’ kırma adına hareketliliği azaltmak için bazı önlemler alınacakmış.

00-Kayseri’nin başarılı bürokratlarından Gençlik ve Spor il Müdürü Murat Eskici’nin tayini İzmir’e çıkmış.

00-Dursun Ataş’ın yüksek oyla GİK’e girmesi, İYİ Parti’de vekillik hesabı yapanların ‘karnını ağrıtmış’

00- MHP Genel Merkezi, bazı isimlerin ‘Büyük kongre delegeliğine’ vize vermemiş.

00- AK Parti’nin mevcut vekillerinden bazıları ‘yeniden adaylık’ defterini kapatmış.

00- OSB’de ağustosta bir önceki yıla kıyasla elektrik tüketimi % 23,4, doğalgaz tüketimi ise % 25,5 artmış.

00- KTO, üyelerini e-ticaret(e-ihracat) konusunda bilgilendirmiş.