VELİ ALTINKAYA


ERÜ’DE ZORLU YARIŞ

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA - Tekrar Yazıları


Geçtiğimiz kasım ayında yaklaşık 20 yıldır tanıdığım Prof. Dr. Ömer Özbakır’ı aradım ve “Hocam önümüzdeki yıl yapılacak seçimlerde rektörlüğe aday olacağınız söyleniyor” dedim. Hoca “Veliciğim öyle bir niyetim yok” diye mukabele etti. Ben de “İyi Hocam ben yine de sizin aday olacağınızı dillendireceğim” dedim... Hoca nezaketinden gülerek “Sen bilirsin” dedi...

Geçtiğimiz hafta ERÜ rektörlük yarışında mevcut Rektör Keleştemur’un karşısındaki ekibin güçlü bir blok oluşturmak için ittifak arayışlarını sürdürdüğünü belirtmiştim... Grup uzun süre İsmail Kayar ve Ömer Özbakır’a baskı yapıyordu. Ömer Hoca sonuçta baskılardan bunalmış ve adaylığa razı olmuş...

Önceki gün aradım;“Hocam hayırlı olsun” dedim. ”Sağol Veliciğim 5 ay önce aramıştın. Bunları başıma sen çıkarttın. Arkadaşların yoğun baskısının karşısında duramadım cuma günü adaylığımı açıklayacağım” dedi.

Ömer Özbakır dün öğretim üyesi arkadaşlarına adaylığını açıkladı.

Hayırlı olsun.

Ömer Özbakır bu şehrin yetiştirdiği kıymetli bilim adamlarından biri. Üniversite hocalığı ile birlikte birçok sosyal etkinlikte de aktif. Kayseri Yüksek Öğrenim ve Yardım Vakfı’nın hayata geçirdiği NNYÜ mütevelli heyetinde. TED Koleji’nde de başkanlık yaptı. Hoca, saygın, dürüst, vatansever bir akademisyen...

Prof. Dr. Munis Dündar’ın aday olacağı söyleniyordu. Gelinen noktadan sonra Hoca aday olur mu bilmiyorum. Ama ERÜ’de rektörlük yarışının ilk ayağının mevcut rektör Fahrettin Keleştemur’la Ömer Özbakır arasında geçeceği kesin.

Keleştemur da Özbakır da saygın insanlar. Mesleklerinde ülkemizin hatırı sayılır hekimleri... Onların içinde bulunduğu yarışın da kendilerine yakışır olacağından asla şüphem yok...

Aslında üniversitenin rektörlük seçiminin belki şehri çok ilgilendiren bir tarafının olmaması gerek. Yani daha çok üniversitenin kendi içinde konuşulması, tartışılması gereken bir yapıda olması lazım. Ama ERÜ gibi 40 binin üzerinde öğrencisi bulunan ve her noktada şehirle iç içe olan üniversitenin tepe yöneticisinin belirlenmesindeki bu ilk ayak, ister istemez biz basın mensuplarının da, şehrin elit çevrelerinin de dikkatini çekiyor...

Bu konuyu önümüzdeki süreçte daha çok yazar, yorumlarız. Ama şunu söyleyeyim; rektörlük atamasının ilk ayağında Keleştemur Hoca’ nın işi gelinen noktada hiç de kolay değil. Karşısında ciddi bir blok oluştu.YÖK tarafı bir yana seçimde en çok oyu hangi isim alırsa Cumhurbaşkanı Gül O’nu rektörlüğe atayacaktır. Zira, Gül Keleştemur’ u da, Özbakır’ı da tanıyor. Kendi şehrinin üniversitesinde öğretim üyelerinin tercihlerini görmezden gelemez.

 

SON SİYASİ ANKETLER

Önceki gün  Haber Türk TV’te 5 anket şirketinin başkanları anket yorumluyorlardı. GENAR Başkanı İhsan Aktaş, SONAR Genel Müdürü Hakan Bayrakçı, And-AR Başkanı Faruk Acar, Konsensüs Genel Müdürü Murat Sarı ve İnfo Başkanı Murat Kafadar son bir ayda yaptıkları çalışmaları paylaştılar.

Beş şirketin temsilcileri AK Parti’nin oylarını % 50-55, CHP’yi % 20-27, MHP’yi %12-16, BDP’yi % 5.5-7 aralığında gösteriyorlar.

Bu kadar anket şirketinin yanılması mümkün değil. Hangi şirket açısından bakarsanız bakın AK Parti’nin oyu en ya kın rakibini ikiye katlıyor. Bu sonuçları iktidardan çok muhalefetin sorgulaması lazım.

Şirket yöneticilerinin yorumlarını dikkatlice takip etmeye çalıştım. Hemen hepsi Başbakan Erdoğan’ın Köşk’e çıkması halinde partinin oylarında % 13-20 aralığında bir düşüş olacağını söylüyorlar. Ben de buna katılıyorum. Biri hariç dört şirket yöneticisi CHP’nin yeni yönetim ve vizyonunun tabanda sıkıntı yarattığını söylüyor. MHP’nin oylarında ise kısmi bir artış olduğu ifade ediliyor ve Bahçeli’nin bilinen görüntüsünün dışına çıkması gerektiğinin altı çiziliyor.

Sandığın gelmesine daha iki yıl var. Ama bu sonuçların neredeyse kemikleşmeye doğru gittiğini görüyoruz. İktidarın oylarını koruyabilme, muhalefetinde iktidarı aşağı çeke bilme adına mücadele vermesi gerek.

 

EKE BAHÇELİ’YE ROZET TAKTIRACAK

MHP 15 Nisan’da il kongresini yapacak. Kadir Has Kongre Merkezi’nde yapılacak olan kongreye son anda bir mani olmazsa MHP Lideri Devlet Bahçeli de katılacak. MHP İl Başkanı Mete Eke bugünlerde bazı ziyaretlerde bulunuyor. Bunların bir kısmı daha önce başka partilerde siyaset yapmış kişiler, bir kısmı ise aktif siyasetin içinde olmayan eşraftan isimler. Eke bu isimleri Bahçeli’ye rozet taktırmak için MHP’ye davet etti. Bu isimler şimdilik herhangi bir olumsuz telkinle karşı karşıya bırakılmamaları için saklı tutuluyor.