VELİ ALTINKAYA


‘EVDE KAL KAYSERİ’

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


 

Virüs her sektörü etkilediği gibi bizi de etkiliyor. Biz de sonuçta bu toplumun içinde yaşıyoruz. Basın İlan Kurumu’nun aldığı kararla virüsü yeninceye kadar Kayseri’de günde 2 adet gazete dönüşümlü bir şekilde yayın yapacak. Bu cihetle biz de sizinle bu köşede haftada bir buluşacağız.

Aslında gazetenin internet sitesinden yazı yazmamıza bir mani yok. Evde otururken yazılarımızı internet sitesi üzerinden de yayınlamaya devam edebiliriz. Öyle yapalım.

Çin’de çıkan virüs tüm dünyayı etkiledi. Bu satırları yazdığım cumartesi saat 14: 00 gibi ülkemizde can kaybı 92’ydi. Muhtemel ki siz bu satırları okurken bu rakam 130’lara yaklaşmış olur...

Bu virüs tabi ki Kayseri’yi de etkiledi. Kayseri’de on gün önce bir can kaybının olduğunu biliyoruz. Bu satırları yazdığım esnada test sonuçları pozitif çıkan hasta sayısı iki haneli rakamlara ulaşmıştı. Bu hastalar içerisinde üç- dört kişinin sağlık durumu ciddi...

İl Sağlık Müdürlüğü daha önce şehrimizde 661 yoğun bakım yatağı ve bu virüs için ise 748 ayrıca oda ve yatak ayrıldığını açıklamıştı. Bu açıklamanın yapıldığı tarihte özel sağlık kuruluşları daha ‘pandemi hastanesi’ değildi. Türkiye, yoğun bakım yatak sayısı itibariyle dünyanın en iyi ülkesi...

Virüsle mücadele konusunda İl Sağlık Müdürlüğü ve tüm sağlık çalışanları yoğun bir gayret içerisinde. Test sonuçları pozitif çıkan hastaların ağırlıklı bölümü Şehir Hastanesi’nde tedavi görüyor. ERÜ Tıp Fakültesi Hastanesi ve Devlet Hastanesi de bu yönde yoğun bir çalışma içerisinde.

Geçtiğimiz hafta Sağlık Müdürlüğü ERÜ Rektörü Çalış ve Başhekim Güney’in talebi üzerine 10 bin özel maskeyi buraya gönderdi. Sanırım ERÜ’de şu anda 80 bin civarında ilgili hekimlerin kullanabileceği maske var. Maske ve diğer gerekli tıbbi cihazlar konusunda bir sıkıntı yok. Vali Şehmus Günaydın da İl Sağlık Müdürlüğü’nden bu yönde gelen taleplerin koordinasyonu ve çözümünde gayretli bir çalışma içerisinde.

Şehrimizde bulunan bir işletme polis gözetiminde Bakanlığa maske üretimi yapıyor.

Sağlık Müdürlüğü’nün talebi üzerine Vali Şehmus Günaydın Erciyes Anadolu Holding yöneticileri ile görüşerek İstikbal Mobilya’dan 60, Cennet Yatakları’ndan da 20 kanepe aldı. Bu 80 kanepe hastanelerde ‘doktor odaları’na konuldu ve evlerine gidemeyen hekimler burada dinlenecek, gerekirse birkaç saat uyuyacak.

BRN Yatakları sahibi Berna Gözbaşı da maske dikilmesi için kumaş bağışlamış.

Bu arada Kayseri Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Per de meslektaşlarından gelen talep ve şikayetleri çözme noktasında yoğun bir çaba içerisinde. Per’in girişimleri ile bazı meslektaşlarına dağıtılan İl Sağlık Müdürlüğü’nden ya da başka yerlerden temin edilmiş malzemeler de var.

Bu satırları yazmaya başlamadan önce Valimiz Şehmus Günaydın ile telefonda konuştum. Pandemi Kurulu toplantısından yeni çıkmıştı. Kurul’un aldığı kararların ayrıntısını haberlerde okursunuz. Vali Bey’e “Efendim vatandaşa bir mesajınız var mı?” dedim. 

“... Kayseri’de vatandaşlarımız genel olarak kurallara uyuyorlar. Vatandaşlarımızın uzman ve yetkili kişilerin yaptığı açıklamalara itibar etmelerini istiyorum. Dışarı çıkması yasak olan vatandaşlarımızın talepleri konusunda tüm güvenlik birimlerimiz seferber oldu. Şu ana kadar 5 binden fazla vatandaşımızın gıda ve diğer ihtiyaçları karşılandı. Eğer biz sağlık çalışanlarına ve diğer görevlilere yardımcı olmak istiyorsak lütfen zorunlu olmadıkça evden çıkmayalım...”

Vali Bey’in söyledikleri özetle böyle.

Virüsün hissedilmeye başlandığı günden bu yana 17 belediyemizin tamamı da imkanları çerçevesinde seferber oldu. Dezenfekte edilmeyen ortak kullanım alanı neredeyse kalmadı. Hemen hemen her işyeri dezenfekte edildi. Hatta yollar, meydanlar köpüklü suyla yıkandı. Özellikle 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımızın sokağa çıkmama kararıyla birlikte belediyeler, AFAD, Kızılay gıda yardımı konusunda seferber oldu. TV’lerde büyüklerimizle görevliler arasında yaşandığını izlediğiniz diyalogların benzerleri Kayseri’de de yaşanıyor.

İsimlendirmem doğru olmaz, ama tanıdığım çok sayıda hayırseverin de belediyeler başta bu süreçte yetkili ve ilgilileri arayarak ‘Bize düşen ne var?’ dediğini biliyorum. Birçoğu işyerlerini kapatmasına rağmen yardım konusunda adeta seferber olmuş durumda.

Bu virüs can aldığı kadar ekonomiye de çok büyük zarar verecek. Büyüklerimiz eskiden, ‘Allah devlete zeval vermesin’ ya da ‘Allah devlete çok versin’ derdi. Devletimiz de özellikle çalışanların ve işletmelerin kayıplarının hiç olmazsa bir bölümünü karşılama noktasında gayret içerisinde. Meslek örgütleri, STK’lar herkes seferber olmuş durumda.

‘Evde kalarak’ inşallah bu sıkıntıyı da en ucuz şekilde atlatacağız.

Mış… Miş… Muş…

00- Kayseri’de ‘pozitif’ çıkan vaka sayısı iki haneli rakamlarda seyrederken 3-4 kişinin durumu ise ciddiyetini koruyormuş.

00- Pandemi Kurulu’na başkanlık eden Vali Şehmus Günaydın sokağa çıkmayan ve ihtiyaç sahibi olan yaklaşık 5 bin vatandaşın talebinin karşılandığını söylemiş.

00-Virüsle ilgili süreci ERÜ Tıp Fakültesi ve tüm sağlık kuruluşları ile uyum içerisinde götüren İl Sağlık Müdürü ve ekibi takdir topluyormuş.

00- İstikbal ve Cennet Mobilya, hekimlerin dinlenmesi ve gerektiğinde yatması için odalarına 80 adet kanepe göndermiş.

00- Belediyeler dezenfekte konusunda yoğun çalışıyormuş.

00-Bizim YHT için adım atan ve görevden alınan Ulaştırma Bakanı’ndan sonra, yeni bakana da bu talebimizi anlatmak epey zaman alacağa benziyormuş.

KULİS BULVARI

VİRÜS VE BASIN

Pandemik hale gelen virüs bizim sektörü de sıkıntıya soktu. Medya sektörü ekonomik ve konjonktürel olarak zaten sıkıntılıydı. Resmi, özel ilan ve reklam pastasının her geçen gün azaldığı, reyting ve tirajların yerlerde süründüğü, sosyal medyanın pespaye hale geldiği günümüzde, ‘geleneksel medya’nın gerçekten ‘bağımsız ve özgür habercilik’ yapabilmesi zor. Böyle bir süreçte BİK Yönetim Kurulu’nun 2020/6 sayılı kararı ile Kayseri’de resmi ilan alan 14 gazete Gazeteciler Cemiyeti’nin girişimi ile günde 2’şer gazete yayınlanmak üzere mutabakata vardı. Bu, normal şartlarda kabul edilemez. Ama aboneye ulaşamadığınız, insanlara ‘Evde Kal’ dediğiniz bir süreçte, gazete satılmasını beklemek hayal olur. Bu, ‘mücbir sebep’ten kaynaklanan geçici bir durum. Bir gün size de gazeteci lazım olduğunda arayınca ulaşmak istiyorsanız, bize her manada destek olun.