MUSTAFA GÜRBÜZ


FUAR MERKEZİ VE KAYSERİ TUTUMU!

Yazı İşleri Günlüğü - Mustafa Gürbüz


Aslında bu konuda birçok söylem ortaya atıldı. Kimileri gerekliliğinden, kimileri de yapılmasının faydalı olup olmayacağından dem vurdu. Son olarak geçtiğimiz yıl Kayseri´de fuar alanı ve fuarcılık konusunda yapılan bir toplantıya şahit olmuştum. O toplantıda yapılması planlanan büyük ölçekli bir fuar merkezi ve sonuçları konuşulmuş ve birçok kurum ile kuruluş bu konuya sıcak bakmıştı. Ne hikmetse fuar konusunda daha sonraları kimse kılını dahi kıpırdatmak istemedi. Hatta o dönemde Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Tahir Nursaçan´ın ne kadar çabaladığını da yakinen şahit olmuştum.  İşte o dönemde yaşanan gelişmeler derken hala tartışılan ve bütün bu tartışmalara karşın Organize Sanayi içerisinde oluşturan devasa bir fuar alanı ile ilgili çalışmalar ve yapımdaki inşaat zaman zaman OSB ziyaretlerimde gördüğüm ilk manzara olmaya başladı. En azından bu işe başlayanlara teşekkür ederek sonucun ilimiz ve sanayimiz açısından hayırlı olmasını temenni ederim.

Fuar demişken burada aslında elime geçen günlerde ulaşan bir haber dikkatimi çekti. Bakınız ?Bursa bu konuda nasıl bir çalışma yapıyor?´ diye ben de okuyucularımızla olayı tartışmak hatta onların yorumlarına bırakmak için bu köşeyi bugün kaleme aldım. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay´ın girişimleri ile Bursa´da yapılması planlanan fuar merkezi ve alınan teşviklerle ihracat rakamlarının ne denli artacağından bahsediyor.  İbrahim Burkay açıklamasında TEKNOSAB´ın devrim yapacağından da bahsediyor. Başkan Burkay açıklamasının ihracat ve yatırım bölümünde bakın şöyle diyor: ?TEKNOSAB, yeni sanayi devriminin sembolü olarak Bursa´da 25 milyar dolarlık yatırım öngörüsü ve 40 milyar dolarlık ihracat hedefiyle hızla hayata geçiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın da yakından takip ettiği ve övgüyle bahsettiği projede, altyapı çalışmaları 8 farklı etapta sürüyor. İlk fabrika binalarının inşaat çalışmalarına ise yılsonuna kadar başlanması hedefleniyor.?

İşte ilk paragrafta dile getirdiğim gibi fuarcılık ve fuar merkezleri Kayseri açısından olmazsa olmazlardan birisidir. Bu işe başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın dahi ne kadar önem verdiğini Bursa´ya verdiği destekle ortaya koymuş oldu. Hal böyle olunca Kayseri Organize Sanayi Bölgesi´nde yapımı başlanan fuar için neden diğer kuruluşlar parmak kıpırdatmadı ki? Yoksa iş dünyasının diğer kolu olarak adlandırdığımız Sanayi Odası, Ticaret Odası, Borsa veya diğer kurumlar ve kuruluşlar bu işin ne sakıncasını gördüler? Bakınız Bursa´da bu işin başında Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı duruyor. Burada ise Kayseri Organize Sanayi Bölgesi! Amaç ilimiz sanayisini öne çıkartmak ve ihracatı artırarak kar elde etmek ise taşın altında her kesimin eli olmalıydı. Şimdiye kadar bildiğim kadarıyla sadece Büyükşehir Belediyesi destek oldu. Onun dışlındakiler ise yer konusunda muallâkta kaldıklarından ellerini kollarını bağlayıp oturup seyretmeyi uygun gördüler. Ama Bursa gibi nereye olursa olsun bizim olur mantığı güdülmedi.

İşte fuar ve fuar merkezi derken bu arada Bursa yıllık 10 olan fuar sayısını bu büyüme ile 40 veya 50 yapacağından da bahsediyor. Bir de uçakla gidiş ve gelişten söz ediyor. Yani kısa mesafeymiş. Yahu gelin bir Kayseri´ye de hem mesafe olarak hem de merkez olarak neler görürsünüz bir bakın. Dışarıdaki bakıyor da, içimizdeki bunun değerini, kıymetini bilse de İrlandalılık yapmasa!  Ne diyelim ilk paragrafa yeniden dönerek yapanlara teşekkür, seyredenlere de bol kazanç dileyelim?