VELİ ALTINKAYA


GAZETE KAYSERİ VE YENİ BİR DÖNEM

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


Gazete Kayseri’, beş kişilik ortaklık grubunun bugünden itibaren Kayseri’nin hizmetine sunduğu bir yayın organı...

Yeni bir şirket, farklı bir ortaklık yapısı olan bir tüzel kişilik ‘Gazete Kayseri’yi yayınlayan, ‘Gazete Kayseri Yayıncılık, Matbaacılık ve Gazetecilik A.Ş...’

Tüzel kişiler, Kayseri Ortaanadolu Radyo Televizyon A.Ş. adına Veli Altınkaya, Yener Gazetecilik A.Ş. adına Yılmaz Büyüknalbant, Çağan 38 Medya A.Ş. adına M.Deniz Çağan, gerçek kişi olarak da Ömer Faruk Hamurcu ve Latif Ersoy’un ortaklığında ve eşit hisse ile kurulmuş Gazete Kayseri A.Ş.’nin bünyesinde yayınlanacak bu Gazete...

Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni de meslekte 35 yılı geride bırakmış, şehrimizde saygın bir yeri olan tecrübeli bir meslektaşımız, kardeşimiz Metin Sönmez...

Dün Kayseri Haber Gazetesi’nin günlük çıkan son sayısında da yazmıştım, (merak edenler bu yazıyı kayserihaber.com.tr adresinden okuyabilir) Kayseri bugünden itibaren resmi ilan alan üç gazete ile yoluna devam edecek.

Yılmaz Büyüknalbant, Ömer Faruk Hamurcu, M.Deniz Çağan, Latif Ersoy ve bendeniz bu gazeteyi yayınlayan şirketin yönetim kurulu üyeleri olarak,  gazetenin yayın politikası ile ilgili değerlendirmeler de yaptık.

Elbette bizler yönetim kurulu üyeleri olarak, gazetenin yayın politikasına doğrudan müdahil olacak değiliz. Bu işi şüphesiz ki Metin Sönmez ve beraberindeki arkadaşlarımız yürütecekler.

Ama, Ortaklar Kurulu olarak bizler, Gazete Kayseri’nin,  bizim insanımızın milli ve manevi değerleri ile barışık, yerelde Kayseri’nin, genelde ise ülkemizin ali menfaatlerini gazeteciliğin temel ilkelerini gözeterek ön planda tutan bir yayıncılık anlayışına sahip olacağını belirtelim.

Gazete Kayseri,  her zaman yıkıcı değil, yapıcı olacak.

Gazete Kayseri’nin haberlerinde, yayınlanan yazılarda gerektiği zaman herkes eleştirilecek; ancak, kimseye hakaret ve küfür edilmeyecek, iftira atılmayacak. ‘Marifetin iltifata tabi olduğu’ inancı ile bu şehir ve ülke insanı için güzel işler yapan herkese destek verecek bu Gazete.

Gazete Kayseri, basın meslek ilkeleri çerçevesinde kötülerle, kötülüklerle de mücadele edecek.

Gazete Kayseri de asla tek taraflı bir haber-yorum olmayacak. Mutlaka habere konu tüm tarafların görüşünü bulacaksınız bu Gazete’nin sütunlarında... Klişe tabirle, ‘Hakk’ın ve Halkın Sesi’ olacak Gazete Kayseri...

Bu gazetenin hem ortakları, hem de çalışanları olarak beddua değil, dua almak istiyoruz. Bunun için mazlumun, masumun, kimsesizin kimsesi olacağız ve dualarını alacağız. Arkadaşlarımızın böyle bir yayıncılık anlayışı ile hareket edeceklerinden asla şüphem yok.

Bugünden itibaren Gazete Kayseri ile birlikte, Kayseri Anadolu Haber ve Kayseri Star Haber de farklı bir ortaklık yapısı ile yayın hayatlarını sürdürecekler. Star Haber rahmetli Ali Ceran ile birlikte kurduğumuz ve adını benim koyduğum gazete idi.

Kayseri Anadolu Haber de, Kayseri Star Haber’de bizim refikimiz gazeteler.

Kayseri’nin, Kayserili’nin sesi olma noktasında bu üç gazetemizin ortak hareket edeceğinden hiç kimsenin şüphesi olmasın.

Bu noktada her üç gazetenin genel yayın yönetmenleri Metin Sönmez, Metin Kösedağ ve Canan Bayram kardeşlerimin de kendi içlerinde bir mesleki rekabet yaşamakla birlikte, şehrin ve insanımızın değerleri noktasında ‘Ortak, yerli ve milli bir duruş’ göstereceklerinden hiç şüphem yok.

 Genel bir değerlendirme yapacak olursak da, geleneksel medya son yıllarda adeta can çekişiyor. Özellikle yazılı basın, yani gazeteler artık bir bir kapanıyor. Son iki yılda Anadolu’da kapanan gazete sayısı 400’ü geçti. Bugün televizyonlar da zor durumda. Dünya, Türkiye ve doğal olarak Kayseri’nin geleneksel medyasının yaşadığımız dijital  fırtınaya karşı ayakta durabilmesi çok zor.

Meslek örgütü başkanı olarak da defalarca da ifade ettim, bir daha söyleyeyim; maalesef devlet de bizim sektör ve diğer alanlarda kanunları revize etmede teknolojinin çok gerisinde kalıyor. Ülkemiz acilen internet medyasını, sosyal medyayı (Sosyal medya ile ilgili çıkartılan son düzenleme yayıncılık açısından yeterli değil) ve geleneksel medyayı ilgilendiren topyekün bir basın kanunu çıkartmak zorunda... Dilerim bu konu;  iletişim fakültelerinin, meslek örgütlerinin görüşleri alınarak Gazi Meclis’in yeni yasama döneminde gündemine gelir.

Halen etkisini şiddetli hissetiğimiz pandemi sürecinde Anadolu basını yerle yeksan olurken, yaygın gazetelerde çok büyük sıkıntılar yaşadı. Bu gün ülkemizde 40 kadar yaygın gazete ile bin kadar yerel gazetenin toplam tirajı 3.5 milyon bile değil...

Elbette gazete tirajları ekonomik gelirle de alakalı; ancak biz toplum olarak malesef çok da okumayı sevmiyoruz. Bakın bugünden itibaren günlük yayınlanan üç gazetemizin aylık abone ücreti 75-80 lira civarında. Bu rakam iyi bir restorantta bir kişinin yemek parası bile değil...

Onun için gelin bu gazetelerimizi yaşatalım. Günde 1 lira verip bir gazete alalım. Veya, ‘Arkadaş ben ayda 78 lira veririm, yeter ki sabah benim dükkanıma üç gazeteyi getirin’ diyorsanız böyle bir organizasyon için arkadaşlarımız çalışma başlattılar. Buna katkı verin.

Bu cümlelerimi okuyan televizyon, radyo, internet sitesi vb sektördeki arkadaşlarımız   ‘Biz ne olacağız’ diyebilirler. Bu satırları ‘Meslek örgütü başkanı’ sıfatıyla yazıyor değilim; bu gazetenin yönetim kurulu üyesi sıfatımla bu cümleleri ifade ettim. Elbette sektördeki diğer arkadaşlarımızın işletmelerinin yaşaması, melektaşlarımızın görevlerini ekonomik olarak hiç olmazsa ‘idare eder’ bir ortamda sürdürmeleri de gerek. Kaldı ki bendeniz bu gazetenin dışında, halen iki yerel televizyon, bir gazete ve internet sitesinin de aynı zamanda çalışanı ve yöneticisi konumundayım.

 İzninizle tekar Gazete Kayseri’ye dönelim.

‘Gazete Kayseri’nin bu ilk nüshası. Gazete Kayseri, ‘resmi ilan yayınlama hakkı’ itibariyle bir anlamda ‘Haber 38’ Gazetesi’nin devamı. Detayına gerek yok; ama, genel bir bakışla Gazete Kayseri, basın tarihimizde yerine alan Kayseri Haber, Kent Haber, Büyük Kayseri ve Haber 38 Gazeteleri yerine kaim olmak üzere bugünden itibaren yayınlanıyor.

Arzım herhalde anlaşılmıştır.

Hoş geldin, iyi yayınlar, muaffakiyetler Gazete Kayseri...

Hoş geldin,  rahmetli Ali Ceran kardeşim ile birlikte kurucusu ve isim sahibi olduğum ve iki yıla yakın da her kademesinde görev aldığım  Kayseri Star Haber...

1990-1994 yıllarında,  yine rahmetli Şemsettin Çetinsöz’ün yönetiminde araştırma-inceleme yazıları yazdığım, rahmetli  Ali Ceran ile birlikte de 1995’de on ay kadar ‘genel müdürlüğü’nü yaptığım Kayseri Anadolu Haber, sen de hoş geldin...

 

KULİS BULVARI

HERKESİN BAŞINA BİR

POLİS Mİ DİKİLECEK?

    Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulundu. Bakan aralarında Kayseri’nin de bulunduğu  Ankara, İzmir, Konya,Diyarbakır ve Şanlıurfa il müdürleri ile yaptığı toplantı hakkında kamuoyunun bilgilendirerek mealen, ‘Müdürlerimize  hasta ve temaslıların tesbitinde daha hızlı davranılması’ gerektiği talimatını verdiğini söylüyor.Bakan Bey’in bu açıklaması bile Kayseri’nin virüs noktasında sıkıntılı olduğunun bariz karinesi. Kayseri’de yetkililer ve sağlık çalışanları virüsle mücadele için çok yoğun bir çaba ortaya koyuyor. Buna rağmen hastalık ve temasta olanları kontrol altına almak neredeyse zorlaşıyor.Devlet her hastanın yada temasta olan kişinin başına bir polis dikemez ki.Kayseri’de ki polis sayısı 5 bini bulmuyor. Hasta ve temasta olanların, yani karantinaya alınanların sayısı ise neredeyse on binleri aştı.Gelin hepimiz için maske,mesafe ve temizlik kurullarına azami özen gösterelim.

 

MIŞ…MİŞ…MUŞ…

00-Sağlık Bakanı Koca aralarında Kayseri’nin de bulunduğu 6 il sağlık müdürlerine  ‘Hasta ve temaslıların tesbiti için’ talimat vermiş.

00-Yetkililer salgının artması üzerine geçici tedavi merkezleri oluşturma çabasındaymış.

00-Adli tatilin bugün sona ermesi ile birlikte Başsavcılık  Adliye’de virüs önlemlerini artırmış.

00- Nevşehir Valisi Kayserililer’in ilinde düğün yapmasını yasaklamış.

00-Türkiye virüs nedeniyle yılın ilk yarısında yaklaşık % 10 küçülmüş.

00- Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkan Yardımcısı hemşehrimiz Çağatay Özdemir Kayseri’de incelemelerde bulunmuş.

00- MHP’de muhalif bir grubun il kongresi öncesi dedikodu kazanının altına sürekli odun atmasına rağmen Serkan Tok’un kongreye tek aday olarak katılması kesinmiş.

  1. AK Parti  cumartesi Kocasinan ile ilçe kongrelerinin startını veriyormuş.