SAMİ DAYANGAÇ


GAZLI İÇECEKLER

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


Gazlı içecekler, kemiklerin güçlenmesini engelleyerek, kişilerin kemiklerinde deformasyonlara yol açıyor. İçerisinde şeker oranı oldukça yüksek gazlı içecekler, insülin seviyesi, kalp rahatsızlıkları, diyabet, erken yaşlanma, yüksek kolestrol ve yüksek tansiyon gibi hastalıklara da neden oluyor.

Gazlı içecekler içeriklerinde yoğun bir şekilde fruktozlu mısır şurubu bulunduruyor. İçildikten 20 dakika sonra karaciğer aşırı derecede bulunan şekeri yağa dönüştürüyor. Aileler bağımlılık yapan bu tür içecekleri asla ne kendileri ve ne de çocuklarına içirmemelidirler.

Son yıllarda fast-food denilen ayak üstü yiyecekler tüketmek bir hayli yaygınlaştı. İçeriği tam belli olmayan dürümcüler artık her yerde. Ucuz diye tercih edilen bu tür yiyecekler kesinlikle sağlıksız. Hazırlandığı yere bakınız, cadde, sokak kenarları. Her türlü hijyenden uzak. Ama gazlı içecekler bu tür yiyeceklerden çok daha tehlikeli. Üremeden dişe kadar tüm organları etkileyen adeta bir zehir. Zararlarını demek ki iyi anlatamamışlar ki hala çok tüketiliyor. Oysa milli içeceğimiz ayran yaygınlaştırılamaz mı? Sağlığa zararlı tüm içecekler dışarıdan getirilenler.

Obeziteye çanak tutan, diş, kalp, karaciğer, bağırsak, göz hastalıklarına açık davet eden bu içecekler mutlak surette tüketilmemelidir. Bunda en önemli faktör ailelere düşmektedir. Açıyoruz televizyonu, yağda kızartılmış cips ve kola.

Doyurduğumuzu sandığımız yavrularımızı zehirliyoruz…

Asla eve sokulmaması gerekenlerin başında gazlı içecekler gelmektedir. Zira bunlar ne yazık ki alışkanlık yapmaktadır. Ne acı ki bunca zararı bilinerek yoğun bir içiciye sahip olan tütünden sonra gazlı içecekler de yoğun bir şekilde tüketilmektedir. Kimi sağlığa zararını bilerek, kimi bilmeyerek.

Sözünü ettiğimiz içecekler asla keyif verenler sınıfında yer almaz, alamaz. O halde bu tür içecekler, yani gazlı ve dumanlı içecekler çok pahalıya satılmalı, büyük vergiler alınmalıdır.

Aileler, sağlıklı bir gelecek, sağlıklı nesil yetiştirmekle mükelleftir. Yavrularımızı sağlıksız gıdalardan, hele hele kolalı, gazlı içeceklerden kesinlikle uzak tutmalıyız. Su, ayran. İşte önerilmesi gereken iki ihtiyaç, iki keyif veren içecek.

Yavrularımıza önce biz sahip çıkmalı, sağlıklarını, beslenmelerini biz düşünmeliyiz ki devletten de beklentimiz olsun.

Lütfen çocuklarımıza kolalı, gazlı içecekler asla içirmeyelim, içmelerine engel olalım, lütfen.