SAMİ DAYANGAÇ


ŞARKILARIN ÖYKÜSÜ

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


Hepimiz müzik dinliyoruz ve her birimizin farklı müzik anlayışı var. Bazıları Türkçe pop, rap severken diğerleri caz, klasik müzik sevebiliyor. Bu dinlediğimiz farklı tarzdaki müzikler sayesinde de duygularımızı yansıtabiliyoruz

Bal (Duman)

Bu hikâyeyi duymuşsunuzdur. Bir aralar sosyal medyada çok dönüyordu. Grubun ikinci albümünün çıkacağı günün sabahı Kaan Tangöze, sevgilisi Ahu’yla tartışır ve akşam da Duman grubunun ilk konseri vardır. Ahu’nun da geleceğini düşünür ve hatta ona yazdığı şarkıları söyleyerek kendini affettirmeyi planlar. Konser başlar, Kaan Tangöze de şarkıları söylemeye başlar. Şarkıları söylerken de gözü hep kuliste Ahu’yu arar. Tam ‘Bal’ şarkısına geçtiği sırada kulis acı haberi alır fakat Kaan’a söylemek için konserin bitmesini beklerler. Ahu Paşakaya tam ‘Bal’ şarkısı sırasında intihar etmiştir. Bu acı hikâyeden dolayı Duman hiçbir konserinde Bal’ı çalmaz.

 

Deli Kızım Uyan (Şebnem Ferah)

Şebnem Ferah’ın ablası Aycan ölümcül bir hastalığa yakalanır. Bu sırada onu görmeye Yalova’ya giden Şebnem Ferah bu şarkıyı ablasının başucunda 3-4 dakikada yazdığını söyler. İnsanlar şarkının sözlerini aslında ablasına söylediği cümleler olduğunu düşünür. Maalesef ablası 1997 yılında vefat eder.

 

Elfida (Haluk Levent)

Haluk Levent 16 kanser hastası çocuğun tedavi ve bakım masraflarını üstlenmiş. Bu sırada Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde Beyzanur isimli 8 yaşında bir kızla tanışmış. Sık sık Beyzanur’un ziyaretine gidiyormuş ve doktorlarla konuşup kızın durumunu öğreniyormuş. Doktorlar bir gün “Haluk Bey bu kızı gözden çıkarın.” demiş. O sırada Haluk Levent’in yakın arkadaşı da yanındaymış ve doktor bunu dedikten sonra dönüp Haluk Levent’e “Elfida” demiş. Elfida gözden çıkarmak, feda etmek demektir. O günden sonra şarkı yazılmış, düzenlemeleri yapılmış ve Haluk Levent son günlerinde bu şarkıyı Beyzanur’a söylemiş. Fakat kız şarkının kendisi için yazıldığını bilmiyormuş.